Banca Centrala Europeană este cea mai performantă dintre primele nouă bănci centrale din lume, scrie cotidianul economic francez Les Echos. BCE a reusit, mai bine decât alte instituții similare, să creeze un mediu stabil pentru activitatea economică și pentru prețuri și a ținut inflația sub control. BCE este urmată ca nivel de performanță de Banca Națională a Elveției și de Banca Angliei. Federal Reserve din SUA se află pe poziția a patra. Institutul monetar din Noua Zeelandă și cel din Australia urmează la mică distanță. Les Echos citează un studiu elaborat de mai multi universitari, potrivit căruia cele mai stabile performanțe au fost înregistrate de băncile centrale din Elveția și Noua Zeelandă, în timp ce cele mai volatile le aparțin Bank of England și Federal Reserve. ’’Criza a lovit dur băncile centrale și a afectat performanțele lor, se arată în studiul ’’On the performance of monetary policy committees’’ elaborat de universitari din Franța și Polonia, dar unele dintre ele, precum BCE și Bank of England, și-au revenit mai repede decât altele și au reușit să regăsească nivelul de eficacitate pe care îl aveau înainte de criză.’’ Studiul arată că performanța băncilor centrale depinde de structura lor. Dacă în perioade normale eficiența este direct proporțională cu numărul de membri, în perioadele de criză lucrurile se inversează, pentru că este mai greu de ajuns la un consens. La fel, dacă diferențele de vârstă dintre înalții oficiali sunt mari, performanța va fi mai redusă, fiind vizibil un conflict între generații. Parcursul profesional al oficialilor este și el important, performanțele fiind cu atat mai bune, cu cat aceștia provin din mediul universitar, financiar și sunt promovați din cadrul structurilor interne ale băncii centrale, și nu vin din mediul non-financiar. Un rezultat surprinzător al studiului este ca prezența unui număr insemnat de femei în conducerea băncilor centrale are un impact negativ asupra activității. În medie, acestea reprezintă 12,5% dintre angajații cu funcții importante. În Elveția sau in Noua Zeeladă, bancile centrale nu au angajat nicio femeie, pe când în Suedia, 38,5% sunt femei. În Anglia, sunt 18% femei, iar în cadrul BCE doar 5,3%.
Totodată, cu cât rotația personalului este mai mare, cu atât performanțele băncii sunt mai reduse. Continuitatea și coerența sunt elemente foarte importante, mai arată studiul.
Un comentariu:
Ungaria a rambursat in intregime imprumutul acordat in 2009 de Fondul Monetar International (FMI) pentru a iesi din criza si, astfel, si-a achitat toate datoriile fata de institutie, a anuntat miercuri Banca centrala ungara, potrivit AFP.
"La 6 august, Banca Centrala ungara (MNB) a rambursat in totalitate suma restanta datorata in cadrul unui imprumut acordat de catre FMI in iunie 2009", a informat MNB pe site-ul sau.
Budapesta a primit un imprumut de aproximativ 1,45 miliarde de euro in 2009, a doua transa din cadrul unui ajutor de 11,7 miliarde de euro acordat de FMI Ungariei in 2008, in plina criza financiara, pentru a evita falimentul tarii.
"Nu mai exista, astfel, nicio datorie restanta fata de Fond", a adaugat Banca centrala.
In iulie, guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al premierului conservator Viktor Orban, a transmis FMI ca ar putea sa-si inchida biroul de la Budapesta, intrucat ultimele sume datorate Fondului vor fi rambursate inainte de finalul anului in curs si, prin urmare, inainte de termenul de scadenta, prevazut initial pentru 31 martie 2014.
Potrivit MNB, rambursarile catre FMI au inceput in septembrie 2012, iar ultima, in valoare de 721 milioane de euro, a fost facuta marti.
In total, Budapesta a obtinut in noiembrie 2008 de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala un ajutor de 20 de miliarde de euro.
Relatiile dintre Budapesta si FMI au devenit dificile dupa venirea la putere a lui Viktor Orban in 2010. Negocierile incepute in 2011 in vederea unui nou imprumut pentru asanarea finantelor publice ale tarii s-au incheiat la inceputul lui 2013 din cauza divergentelor asupra mai multor puncte, in special cu privire la natura imprumutului si politica economica a Budapestei.
Anul trecut, guvernul a criticat "ingerinta" FMI in politica ungara.
Partidele de opozitie au criticat rambursarea anticipata a imprumutului, considerand actiunea drept un "costisitor instrument de propaganda" inaintea alegerilor programate pentru 2014.
Trimiteți un comentariu