Un fost economist şef al Băncii Centrale Europene avertizează că următoarea victimă a crizei datoriilor ar putea fi chiar ţara cu a treia cea mai mare economie din Uniunea Europeană şi statul cu cele mai mari cheltuieli sociale din Europa. La un an după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că 'va face orice va fi necesar' pentru menţinerea euro,Juergen Stark, fost economist şef al BCE şi-a exprimat temerile potrivit cărora, în curând, banca centrală va fi nevoită să achiziţioneze bonduri guvernamentale franceze, anunţă CNBC. Franţa este a treia mare economie a europei după Germania şi Marea Britanie motiv pentru care o criză de proporţii ar avea un impact aproape dezastruos faţă de care problemele Greciei, Irlandei sau Portugaliei, care au evitat pe ultima sută o criză majoră, ar fi o simplă glumă. Noul program BCE de achiziţionare a obligaţiunilor guvernamentale ar urma să devină operaţional pentru statele puternic îndatorate din zona euro, cum ar fi Italia şi Spania. Dar 'presiunile vor creşte şi asupra bondurilor guvernamentale franceze', a avertizat Stark într-un interviu acordat publicaţiei germane 'Handelsblatt'. Franţa, a a intrat din nou recesiune, a treia de la criza financiară din 2008-2009, după un declin al Produsului Intern Brut de 0,2% în primul trimestru din 2013, similar cu cel înregistrat în ultimele trei luni din 2012, conform datelor finale publicate recent de Institutul de Statistică (Insee). Pe de altă parte, modelul economic francez, bazat pe sprijin de la stat, presupune cheltuieli sociale imense, cele mai mari din Europa. Statul alocă 33% din Produsul Intern Brut cheltuielilor sociale, relatează Reuters. Un studiu publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) arată că, urmare a crizei şi a creşterii alocaţiilor de şomaj şi a altor prestaţii, cheltuielile sociale reale au crescut în medie cu 10% în ţările membre din 2007/2008. Doar două ţări au evoluat contra tendinţei, Grecia şi Ungaria, înregistrând scăderi de 14 şi respectiv 13%.
miercuri, 31 iulie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
In urma cu o saptamana toti bancherii in frunte cu Isarescu au anuntat ca economia deja sta foarte bine.
Cred ca oamenii acestia nu sunt normali la cap. Stau in acele funcii cu zeci de mii de euro, toti vin din vechiul sistem comunist (unii au state de plata la securitate frumoase inainte de 89) si sunt rupti de realitate.
Personal cred ca economia Romanesca a fost echilibrata si suntenabila intre 2000-2004.
Toate functiile economice au fost deteriorate din cauza bancilor care au aruncat cu bani ieftini in piata. Au distorsionat piete, au distrus sisteme economice ssi echilibrarea trebuia facuta la fel de dur. Au trecut 5 ani de la inceputul crizei si bine nu ne merge.
Piata imobiliara e distrusa si mai functionaza doar prima casa care este inca pentru creduli care nu inteleg ca 30 ani dator la banca este imens. Industria e distrusa din cauza unor manageri incompetenti, angajatii sunt nemotivati si au salarii infecte. doar bancherii inca viseaza.
ar trebui sa fie cei mai buni si pregatiti profesional din tot sistemul economic. Ei in schimb tot samsari raman si spun vorbe fara continut.
Trimiteți un comentariu