joi, 18 iulie 2013

Toţi cetăţenii români, indiferent de locul în care se vor afla pe teritoriul Uniunii Europene, vor avea dreptul să fie asistaţi de un avocat în cadrul procedurilor penale şi vor avea dreptul să comunice reţinerea lor unei terţe persoane şi să ia legătura cu autorităţile consulare.  De notat, este faptul ca in ultimii ani destul de mulţi cetăţeni români au fost implicaţi în diverse proceduri penale transfrontaliere fără însă a poatea sa beneficieze de o asistenţă juridică adecvată. Aceasta deficient se va alevia odată cu adoptarea Directivei propuse. Mentionez ca, apparent, prin implementarea acestei Directive vor fi evitate şi o serie de erori judiciare.
În cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare, până în prezent, nu existau norme europene care să reglementeze consilierea juridică pentru persoana urmărită atât în statul emitent cât şi în statul de executare, lucru care se va schimba odată cu adoptarea acestei Directive. Practic, un cetăţean român arestat în temeiul unui mandat european de arestare va putea beneficia de asistenţă juridică atât în statul emitent cât şi în statul de executare. Acest lucru va duce la scăderea semnificativă a cazurilor în care a fost emis în mod eronat un mandat european de arestare.
Scopul procesului penal este constatarea la timp şi în mod complet a faptelor care constituie infracţiuni, astfel că orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit vinovăţiei sale şi nicio persoană vinovată să nu fie trasă la răspundere penală.
Procesele penale sunt menite să contribuie la apărarea ordinii de drept, la apărarea persoanei, a drepturilor şi libertăţilor acesteia, la prevenirea infracţiunilor, precum şi la educarea cetăţenilor în spiritul respectării legilor.


Comisarul european pentru justiţie Viviane Reding a cerut ca troica formată din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) să fie dizolvată, transmite Reuters, potrivit Mediafax. "Vremea troicii a trecut. Cooptarea FMI în ultimii ani a fost o soluţie de urgenţă. În viitor, noi, europenii, va trebui să fim capabili să ne rezolvăm problemele pe cont propriu" , a spus vicepreşedintele Comisiei Europene.
Viviane Reding a spus că instituţiile europene s-ar putea descurca şi fără FMI.  "Comisia este guvernul economic al Europei. Împreună cu Banca Centrală Europeană şi cu statele membre putem să ne asigurăm că, în schimbul solidarităţii, ţările cel mai puternic lovite de criză implementează reformele", a mai precizat aceasta.
Viviane Reding este de părere că Executivul UE este mai bine plasat decât FMI în a acţiona pentru o economie de piaţă socială, în contextul în care Tratatul UE îi cere să facă acest lucru. Comisarul european pentru justiţie a spus că FMI s-ar putea retrage din troică în câteva luni, potrivit Stuttgarter Zeitung. Şi alţi oficiali europeni, printre care Klaus Regling, şeful fondului de salvare al zonei euro, au spus de asemenea că, pe termen lung, FMI nu ar mai trebui să joace un rol în pachetele de ajutor ale uniunii monetare.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Moody’s a retrogradat miercuri ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale şi Banca Comercială Română (BCR), în urma revizuirii ratingurilor pentru soliditate financiară acordate instituţiilor financiare care pot beneficia de sprijin guvernamental extraordinar.

Anonim spunea...

FMI "deconspira" interventiile BNR in piata valutara. Ultimul raport al Fondului Monetar International arata ca Banca Nationala a Romaniei a intervenit in piata valutara anul trecut pentru a apara leul, ceea ce a dus la ratarea tintei privind activele externe nete. In acest an, BNR a cumparat valuta si a mentinut leul depreciat. FMI arata ca BNR a intervenit in piata valutara pentru a sprijini leul anul trecut, intr-o perioada in care luptele pe scena politica s-au incins. Acesta este unul dintre rarele momente in care o institutie oficiala recunoaste ca BNR este activa in piata valutara. Banca centrala nu comenteaza niciodata pe seama interventiilor valutare

Anonim spunea...

not such good news for European Banks in trouble - the EU's Joaquin Almunia has said that EU banks that do not pass the next round of stress tests and need to secure more funding will have no access to public money to help them.

Almunia, the European commissioner in charge of competition policy, told business weekly VDI nachrichten:

Quote It will not be possible to resort to public money again.

If there are banks that are close to bankruptcy, they must be wound down, and indeed exactly according to the new rules.

(quotes via Reuters)

The next round of stress tests are due to happen in the second quarter of 2014, with the focus on seeing if banks are taking steps to implement Basel III, which requires them to hold more and better-quality capital and cash buffers.