vineri, 19 iulie 2013

Numeroase servicii publice erau inchise marti in Grecia, din cauza unei greve generale decretate de principalele doua sindicate ale tarii, nemultumite de reformele examinate in prezent de parlament, scrie AFP. In centrul miscarii de contestare se afla un proiect de lege format din circa o suta de articole si care urmeaza sa fie votat miercuri pentru a respecta exigentele creditorilor tarii, si care contine inclusiv un plan de concedieri din sectorul public.
Marti dimineata, trenurile nu circulau in Grecia si nici metrourile care leaga capitala de aeroport. La Atena, autobuzele si troleibuzele nu circula decat intre orele 06,00 GMT si 18,00 GMT. Zborurile avioanelor urmeaza si ele sa fie perturbate.
Metroul functiona marti, dar statii din centrul orasului au fost inchise din cauza a doua manifestatii, prima organizata in cursul diminetii, la chemarea sindicatului comunist Pame, iar a doua la apelul sindicatului din sectorul privat GSEE si al functionarilor Adedy. Pentru a beneficia in continuare de liniile de credit internationale (UE-BCE-FMI), Grecia trebuie sa desfiinteze pana la finele anului viitor 4.000 de locuri de munca in sectorul public si sa promoveze schimbari de functii pentru alti 12.500 de functionari.
Dupa socul creat de inchiderea, la inceputul lui iunie si fara niciun avertisment, a radioteleviziunii publice ERT, considerata o vaca sfanta in Grecia, aplicarea matematica a unei scheme de mutari, care intervine dupa ani de angajari pe baze clientelare, starneste multe ingrijorari, in special in invatamant.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Coaliţia de guvernământ din Grecia a aprobat un proiect de lege prin care va concedia 25.000 de bugetari (în special din învăţământ şi poliţie), în timp ce mii de oameni protestau în stradă faţă de noile măsuri de austeritate.

Sursa: ReutersVotul din Parlament a fost primul test pentru coaliţia de două partide a premierului Antonis Samaras, după ce luna trecută alianţa a rămas cu o majoritate de doar cinci locuri în Parlamentul cu 300 de membri.

Grecia avea nevoie de aceste măsuri pentru a debloca un împrumut de 6,8 miliarde de euro din partea UE şi FMI.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, unul dintre susţinătorii austerităţii, a fost, ieri, în prima sa vizită la Atena, de la începutul crizei din 2009, ocazie cu care au fost interzise protestele şi staţiile de metrou au fost închise. Schaeuble s-a declarat „foarte impresionat” de progresele realizate de Grecia în modernizarea economiei şi a precizat că Germania este gata să investească într- un fond destinat companiilor greceşti.

Anonim spunea...

Isarescu: Vorbim de lipsa capitalului romanesc. Pai credeti ca capitalul romanesc e floare la ureche? Ca sta pe usa si vine cineva sa-l ia? Capital inseamna munca si economisire!

de DP HotNews.ro

Joi, 18 Iul 2013 Economie | Finanţe & Bănci

"Viitorul ne va astepta cu modificari ale politicilor macroeconomice, iar drumul catre o Europa lipsita de fargilitati nu a fost parcurs integral. Nu stim daca suntem la mijlocul drumului sau la sfarsitul lui", a spus Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, in deschiderea unei conferinte despre mecanismele de supraveghere bancara din Europa.

Anonim spunea...

Comisia Europeana a atentionat Guvernul ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut "peste vara", pana in luna septembrie, scrie Mediafax.
UPDATE: Intr-un comunicat remis joi HotNews.ro, Ministerul Fondurilor Europene afirma ca "dialogul informal pe care il poarta autoritatile romane cu serviciile Comisiei Europene pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 se deruleaza printr-un schimb constructiv de opinii, conform calendarului agreat de comun acord cu Comisia".

Anonim spunea...

Mediile politice europene s-au arătat profund marcate de căderea dizgrațioasă a veteranului Juncker - un favorit al Bruxelles-ului, cunoscut ca artizan al Tratatului Uniunii Europene de la Maastricht (1992), „părinte" al monedei unice europene și președinte timp de opt ani al Euro Group (de unde și supranumele de Mr. Euro) și, nu în ultimul rând, un puternic oponent al hegemoniei Berlinului în UE, un adevărat ghimpe în coasta Angelei Merkel. În aceleași medii, însă, se vorbește că, dacă va dori, Jean-Claude Juncker va putea redeveni premier la alegerile anticipate ce vor avea loc în Luxembourg peste trei luni. În plus, ar fi cel mai pertinent și cel mai redutabil candidat pentru președinția Consiliului European, în 2014, când mandatul lui Herman Van Rompuy va fi expirat.