Un fost economist şef al Băncii Centrale Europene avertizează că următoarea victimă a crizei datoriilor ar putea fi chiar ţara cu a treia cea mai mare economie din Uniunea Europeană şi statul cu cele mai mari cheltuieli sociale din Europa. La un an după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că 'va face orice va fi necesar' pentru menţinerea euro,Juergen Stark, fost economist şef al BCE şi-a exprimat temerile potrivit cărora, în curând, banca centrală va fi nevoită să achiziţioneze bonduri guvernamentale franceze, anunţă CNBC. Franţa este a treia mare economie a europei după Germania şi Marea Britanie motiv pentru care o criză de proporţii ar avea un impact aproape dezastruos faţă de care problemele Greciei, Irlandei sau Portugaliei, care au evitat pe ultima sută o criză majoră, ar fi o simplă glumă. Noul program BCE de achiziţionare a obligaţiunilor guvernamentale ar urma să devină operaţional pentru statele puternic îndatorate din zona euro, cum ar fi Italia şi Spania. Dar 'presiunile vor creşte şi asupra bondurilor guvernamentale franceze', a avertizat Stark într-un interviu acordat publicaţiei germane 'Handelsblatt'. Franţa, a a intrat din nou recesiune, a treia de la criza financiară din 2008-2009, după un declin al Produsului Intern Brut de 0,2% în primul trimestru din 2013, similar cu cel înregistrat în ultimele trei luni din 2012, conform datelor finale publicate recent de Institutul de Statistică (Insee). Pe de altă parte, modelul economic francez, bazat pe sprijin de la stat, presupune cheltuieli sociale imense, cele mai mari din Europa. Statul alocă 33% din Produsul Intern Brut cheltuielilor sociale, relatează Reuters. Un studiu publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) arată că, urmare a crizei şi a creşterii alocaţiilor de şomaj şi a altor prestaţii, cheltuielile sociale reale au crescut în medie cu 10% în ţările membre din 2007/2008. Doar două ţări au evoluat contra tendinţei, Grecia şi Ungaria, înregistrând scăderi de 14 şi respectiv 13%.
miercuri, 31 iulie 2013
marți, 30 iulie 2013
Ministerul Economiei vrea să obţină, în luna noiembrie, 600 de milioane de euro din vânzarea pe bursă a 15% din acţiunile societăţii Romgaz Mediaş, arată surse de presă. Şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, Gabriel Dumitraşcu, a menţionat: "În noiembrie suntem hotărâţi să lansăm listarea Romgaz. Lucrurile sunt ceva mai simple, pentru că pe piaţa de capital este percepută ca un foarte bun plasament. Suma de 600 milioane de euro pentru 15% este puţin cam mare pentru posibilităţile pieţei de capital, de aceea analizăm o listare duală, la BVB şi alternativă fie la Londra, fie la Varşovia". Romgaz a anunţat, săptămâna trecută, că a finalizat o investiţie la Cojocna, judeţul Cluj, unde va fi pus în producţie un grup de sonde pentru a valorifica gazele naturale prin alimentarea a două grupuri electrice cu puteri de 1,4 MW.
Grupul Rompetrol, prin subsidiara sa din Franţa şi Spania, Dyneff, a deschis recent două noi benzinării (Rompetrol şi Dyneff) şi a finalizat dezvoltarea în parteneriat cu grupul Total a unui terminal petrolier în Port la Nouvelle (Marea Mediterană), investiţiile totale ridicându-se la peste 50 milioane dolari, se arată într-un comunicat trimis redacţiei. Cătălin Dumitru, director general Dyneff Franţa şi Spania, a declarat: "Parte a Grupului Rompetrol din 2006, Dyneff continuă tradiţia antreprenorială a companiei de a crea şi oferi clienţilor servicii şi produse inovatoare, de a fi printre principalii actori în segmentul de distribuţie carburanţi în regiunea de sud a Franţei şi un partener strategic pentru reţelele de hypermarketuri. Compania asigură prin activele sale din Franţa şi Spania cadrul necesar dezvoltării KazMunayGas (unicul acţionar al Grupului Rompetrol) în Europa de Vest, susţinând astfel obiectivul KMG de a fi până în 2020 între primele 30 de companii petroliere din lume". "Noile staţii de distribuţie reprezintă două concepte diferite, staţia premium Rompetrol, care face parte din reţeaua de benzinării situate pe autostrăzi şi cea sub brand Dyneff specifică zonelor urbane", se mai arată în comunicat. În ceea ce priveşte terminalul petrolier din Port la Nouvelle (Marea Mediterană), structura tehnică a acestuia permite importul, stocarea şi comercializarea tuturor tipurilor de carburanţi şi componente bio. Lucrările au vizat modernizarea şi extinderea facilităţilor existente deţinute de cele două companii. Conform comunicatului, această colaborare este bazată pe experienţa şi competenţele celor două companii în vederea creşterii volumelor vândute, menţinând în acelaşi timp eficienţa costurilor operaţionale şi logistice. Valoarea totală a investiţiei realizată până acum este de aproximativ 41 milioane dolari, proiectul urmând a fi extins în următorii ani.
luni, 29 iulie 2013
Ambasadorul Olandei la Sofia, Karel van Kesteren, a declarat televiziunii BTV că Bulgaria nu va adera în viitorul apropiat la spațiul de Liberă Circulație, din cauza unei lipse de încredere față de vecinii noștri de la sud de Dunăre, răspândită la nivel european. ”Ține de încredere. Când vrei să-i lași cheile vecinului tău, trebuie să ai încredere în el”, a declarat diplomatul, citat de Standart News. Protestele antiguvernamentale de la Sofia nu sunt nicidecum un avantaj pentru Bulgaria în parcursul său european, a arătat olandezul. ”Bulgaria va intra în Schengen, dar nu curând”, a mai spus van Kesteren. Ambasadorul a sfătuit partidele bulgare să se unească dacă vor să schimbe conducerea și s-o facă într-o manieră de bun augur. El a precizat că subiectul Schengen nu se află oricum pe agenda oficialilor de la Bruxelles. Bulgaria nu poate pierde fondurile europene din cauza convulsiilor politice interne. ”Fondurile Uniunii Europene depind de anumite criterii și dacă le îndeplinești, acestea nu pot fi nerespectate din rațiuni politice”, a spus ambasadorul. Olanda a fost una dintre țările care s-au opus, înaintea consiliului JAI de la începutul acestui an, intrării României și Bulgariei în Schengen.
duminică, 28 iulie 2013
Iniţiativa premierului de a cere aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
în privinţa CFR Marfă, în urmă cu două zile, a creat posibilitatea pentru
câştigătorul licitaţiei de a îşi recupera garanţia în cazul în care CSAT
respinge privatizarea, scriu analiştii ING Bank România.”Ieri, premierul a
prezentat şi un plan de rezervă pentru cazul în care CSAT respinge propunerea –
compania va avea manageri privaţi, o strategie a cărei încercare de
implemenetare de către autorităţile române a avut aceleaşi rezultate slabe
precum unele încercări de privatizare. O astfel de succesiune de decizii
sugerează că planurile privatizării CFR Marfă s-au schimbat probabil", mai scriu
specialiştii ING. Aceştia reamintesc că privatizarea CFR Marfă a fost o condiţie
pusă de FMI pentru ca fostul acord să se finalizeze cu succes, şi o nouă
înţelegere să fie parafată. În condiţiileunui elec al privatizării, "îşi va
menţine oare FMI atitudinea indulgentă faţă de România în cadrul negocierilor
unui nou acord?", se întreabă cei de la ING. În opinia lor, "întrucât FMI nu
este dispusă să renunţe la eticheta de elev model a României", va accepta cel
mai probabil încheierea unui nou acord. În schimb,
credibiltatea parteneriatului cu FMI, care ar trebui să de pieţelor încredere în
România, ar putea scădea. "O asemenea lipsă de reacţie credem că va scădea
credibilitatea acestui parteneriat şi va diminua astfel şi impactul asupra
pieţelor", conchid ei.
sâmbătă, 27 iulie 2013
În timp ce România reuşeşete performanţa de-a avea cea mai mare inflaţie din UE (25% de la începutul crizei) pe fondul celei mai restrictive politici monetare, în restul lumii lucrurile stau fix pe dos: dobânzile sunt la podea şi totuşi preţurile nu cresc.
Pentru România, explicaţia este simplă şi deja explorată – stagflaţia: mizerie economică însoţită de creşteri de preţuri şi de lipsa locurilor de muncă, situaţie pentru care nu există nici o rezolvare monetară. În restul lumii – SUA, UE, Marea Britanie sau Japonia – banca centrală tipăreşte bani în neştire şi totuşi preţurile de consum nu cresc. Asta-i face pe adepţii economiei poligrafice să spună că iată, se poate, există magie: tipărire de bani fără inflaţie. În realitate, inflaţia există bine-mersi. Singurul motiv pentru care pâinea nu se scumpeşte este că banii nu ajung niciodată la cei care cumpără pâine. În schimb, ajung la cei care cumpără titluri de stat (băncile) sau acţiuni pe bursă (vehicule cu acces la creditele ieftine date tot de bănci).
Bursa este la maxime istorice iar dobânzile la titlurile de stat la minime. Dobândă mică înseamnă preţ mare, iar finanţiştii au chiar formula prin care să stabilească exact cât de mare. Iar la nivelul de risc sugerat deja de alde Grecia, preţurile sunt uriaşe.
Care sunt consecinţele? În primul rând, scumpirile bunurilor şi serviciilor nu vor apărea – nici acum, nici mai târziu, cât timp banii nu ajung pe mâinile cetăţenilor. Ba chiar, cu timpul, este posibil să vedem deflaţie. De ce? Companiile nu sunt interesate să producă mai mult şi mai eficient, pentru că oricum nu au cui să vândă mai mult. Aşa că aleg să se “eficientizeze” în bilanţuri, renunţând la activităţile cu profitabilitate sub medie, pentru a ţine pasul cu piaţa. Guvernele continuă să cheltuie discreţionar (dar nu pe salarii – că e “austeritate”) umflând şi mai mult bilanţurile companiilor cliente care nu fac mai nimic dar reducând şi mai mult resursele reale aflate la îndemâna sectorului productiv.
Din aceste motive, politica monetară expansionistă nu se revarsă în inflaţie ci în şomaj – deja Spania şi Grecia au ajuns la 25%. Şomerii cumpără mai puţin, dând astfel tonul la o nouă rundă de “eficientizări” şi tot aşa. În final, pe măsură ce cererea va scădea spre zero, la fel s-ar putea întâmpla şi cu preţurile.
Banii rămân sterili în bilanţurile băncilor şi ale guvernelor, dar în realitate este ca şi cum n-ar fi existat niciodată. (sursa ..riscograma blog )..Datele statistice confirma articolul . Tiparirea de bani (unde a intrat in joc si BoJ cu yenul moneda universal pentru carry trade) se vede doar pe bursa si deficitele bugetare . Dobinzile mici , aproape de 0 sau chiar 0 efectiv nu se vad in imprumuturile catre cetateni ( nici imprumuturi nu se mai dau pe segmentul retail) in schimb imping chiar companii mari si profitabile sa se imprumute masiv . Apple cu oferta de 14 miliarde dolari bond , e exemplul cel mai recent .
vineri, 26 iulie 2013
ABUREALA UNOR IDIOTI CARE NU INTELEG NIMIC - The Economist Inteligence !?!?!? Unit
ABUREALA UNOR IDIOTI CARE NU INTELEG NIMIC (The Economist Inteligence !?!?!? Unit)- Rata de creştere economică a României în primul trimestru a fost a treia cea mai mare din UE, atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-o analiză realizată de The Economist Inteligence Unit.
Accentul bugetului de stat pentru anul 2013 s-a pus pe creşterea încasărilor, iar ţintele bugetare consolidate au fost bazate pe o creştere a PIB prognozată la 1,6% pentru 2013, însă potrivit estimărilor analiştilor de la The Economist, creşterea PIB va fi mai mare. Astfel, The Economist Intelligence Unit prognozează o creştere de 2,4% în 2013 şi este de aşteptat ca rata de creştere economică să sporească şi mai mult în perioada 2014 – 2017, până la o medie anuală de puţin sub 4%. Prognoza specialiştilor britanici se bazează pe indicatorii macro din economia românească. Producţia industrială brută a crescut cu 4% în aprilie faţă de luna precedentă şi cu 19% în ultimul an. Sectorul extern a fost principalul motor de creştere, care a ridicat cererea pentru produse industriale. Valoarea în euro a exporturilor a crescut cu 5,7% în primele 5 luni, respectiv cu 15,5% în luna aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii The Economist prognozează, de asemenea, că inflaţia va scădea gradual de anul viitor, ajungând până la 2,7% la finele anului 2017.
Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce ratele dobânzilor în continuare, conform spuselor lui Peter Praet, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei, care adaugă că incertitudinea cu privire la perspectivele economice globale riscă să reînnoiască tensiunile de pe pieţe. La începutul acestei luni, BCE estima că va menţine dobânzile la niveluri minime record pentru o perioadă mai lungă, încercând să liniştească pieţele oarecum tensionate de semnalele date de Rezerva Federală a SUA cu privire la reducerea programului de stimulente. "Dobânzile de referinţă ale BCE ar putea fi reduse în continuare, aşa cum arată mesajul nostru privind politica viitoare", a declarat Praet, citat de Corriere della Sera. În prezent, dobânda BCE este de 0,5%, iar următoarea şedinţă de politică monetară a instituţiei este programată pentru data de 1 august.
Accentul bugetului de stat pentru anul 2013 s-a pus pe creşterea încasărilor, iar ţintele bugetare consolidate au fost bazate pe o creştere a PIB prognozată la 1,6% pentru 2013, însă potrivit estimărilor analiştilor de la The Economist, creşterea PIB va fi mai mare. Astfel, The Economist Intelligence Unit prognozează o creştere de 2,4% în 2013 şi este de aşteptat ca rata de creştere economică să sporească şi mai mult în perioada 2014 – 2017, până la o medie anuală de puţin sub 4%. Prognoza specialiştilor britanici se bazează pe indicatorii macro din economia românească. Producţia industrială brută a crescut cu 4% în aprilie faţă de luna precedentă şi cu 19% în ultimul an. Sectorul extern a fost principalul motor de creştere, care a ridicat cererea pentru produse industriale. Valoarea în euro a exporturilor a crescut cu 5,7% în primele 5 luni, respectiv cu 15,5% în luna aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii The Economist prognozează, de asemenea, că inflaţia va scădea gradual de anul viitor, ajungând până la 2,7% la finele anului 2017.
Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce ratele dobânzilor în continuare, conform spuselor lui Peter Praet, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei, care adaugă că incertitudinea cu privire la perspectivele economice globale riscă să reînnoiască tensiunile de pe pieţe. La începutul acestei luni, BCE estima că va menţine dobânzile la niveluri minime record pentru o perioadă mai lungă, încercând să liniştească pieţele oarecum tensionate de semnalele date de Rezerva Federală a SUA cu privire la reducerea programului de stimulente. "Dobânzile de referinţă ale BCE ar putea fi reduse în continuare, aşa cum arată mesajul nostru privind politica viitoare", a declarat Praet, citat de Corriere della Sera. În prezent, dobânda BCE este de 0,5%, iar următoarea şedinţă de politică monetară a instituţiei este programată pentru data de 1 august.
joi, 25 iulie 2013
Romania a transmis Comisiei Europene, in data de 6 iulie a.c., documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020. Asa cum indica si titulatura acestuia, documentul este unul de lucru. Pe baza acestui document de lucru, care reprezinta un prim punct de plecare in dialogul informal, se poarta negocieri cu serviciile Comisiei Europene pentru pregatirea viitorului exercitiu financiar si pentru identificarea celui mai bun mod de utilizare eficienta a fondurilor europene alocate Romaniei. In acest scop, autoritatile romane trebuie sa se asigure ca modul in care vom folosi fondurile europene in 2014-2020 ii va permite tarii noastre sa recupereze decalajele existente in comparatie cu ale state din UE, incadrandu-se in acelasi timp in linia prioritarilor stabilite la nivel european. Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmeaza sa fie transmis Comisiei de catre autoritatile romane in toamna acestui an. Pana la momentul transmiterii Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020, autoritatile romane si serviciile Comisiei Europene poarta un dialog informal care consta in intalniri si schimb de corespondenta. Schimbul de opinii dintre autoritatile romane si serviciile Comisiei este unul constructiv si ca urmare a discutiilor purtate in cadrul dialogului informal documentul consultativ va fi revizuit conform concluziilor agreate de ambele parti. Informatiile aparute de mass media in ultimele zile prin care li se reproseaza autoritatilor romane ca au inclus “copy-paste” recomandarile specifice de tara in documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat distorsioneaza imaginea acestui proces in conditiile in care preluarea recomandarilor relevante in documentul consultativ a fost una dintre cerintele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat.
miercuri, 24 iulie 2013
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare
(BERD) acorda UniCredit Tiriac Bank un imprumut de 10 milioane de euro pentru
finantarea IMM-urilor care investesc in eficienta energetica si proiecte de
energie regenerabila, a anuntat luni institutia financiara international.
Creditul este parte a facilitatii BERD de finantare a energiei durabile
pentru IMM-urile din Romania, cu scopul de a reduce costul facturilor si a
creste competitivitatea firmelor, anunta Mediafax.
"Exista in Romania un potential semnificativ de a economisi energie, iar
finantarea pe termen lung acordata de BERD va ajuta la reducerea barierelor cu
care se confrunta inca sectorul privat in ceea ce priveste obtinerea
finantarilor pentru proiectele de eficienta energetica", a declarat, intr-un
comunicat, directorul BERD pentru institutii financiare,
Sylvia Gansser-Potts.
FacebookImprumutul de 10 milioane euro este acordat in cadrul unui plan de crestere
economica in Europa Centrala si de Sud-Est, lansat la sfarsitul anului trecut de
BERD, Banca Europeana de Investitii si Manca Mondiala, incluzand angajamente de
30 miliarde euro pe 2 ani.
Pana in prezent, BERD a investit in Romania aproximativ 6,3 miliarde euro,
din care 645 milioane euro pentru investitii in energie durabila din 2006, cu o
valoare totala a proiectelor de circa 3,9 miliarde euro.
marți, 23 iulie 2013
Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza, in perioada iulie – noiembrie 2013, o campanie de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist. Potrivit ANRM, campania va avea loc în principal în zonele în care sunt concesionate perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale – Bârlad şi Dobrogea. Pentru campanie, Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a lansat si un portal: www.infogazedesist.eu. "Securitatea energetică, prin diversificarea surselor de aprovizionare, reprezintă una din preocupările majore ale statelor membre UE. Acest lucru a fost subliniat în nenumărate rânduri de reprezentanţii Comisiei Europene, fiind o problemă care are un impact major asupra economiei europene. Gazele de şist reprezintă o potenţială resursă alternativă care este luată în calcul ca opţiune în mai multe state membre", a declarat Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM.
Campania este realizata cu sprijinul Comisiei Europene – grant european, campania include o serie de dezbateri şi activităţi de informare al căror obiectiv constă în dezvoltarea unui dialog cu toţi cei interesaţi de procesele de explorare şi exploatare a resurselor neconvenţionale, segment care include şi gazele de şist.
In Romania, grupul american Chevron detine mai multe licente de explorare a zacamintelor de gaze de sist, in judetul Vaslui si in Dobrogea. Chevron intentioneaza sa inceapa in a doua jumatate a acestui an forarea unui put de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta. Industria gazelor de sist este contestata de activistii de mediu, care sustin ca accesarea zacamintelor, mai greu accesibile fata de depozitele traditionale de gaze naturale, poate contamina apele subterane cu substante chimice.(sursa hotnews)
Campania este realizata cu sprijinul Comisiei Europene – grant european, campania include o serie de dezbateri şi activităţi de informare al căror obiectiv constă în dezvoltarea unui dialog cu toţi cei interesaţi de procesele de explorare şi exploatare a resurselor neconvenţionale, segment care include şi gazele de şist.
In Romania, grupul american Chevron detine mai multe licente de explorare a zacamintelor de gaze de sist, in judetul Vaslui si in Dobrogea. Chevron intentioneaza sa inceapa in a doua jumatate a acestui an forarea unui put de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta. Industria gazelor de sist este contestata de activistii de mediu, care sustin ca accesarea zacamintelor, mai greu accesibile fata de depozitele traditionale de gaze naturale, poate contamina apele subterane cu substante chimice.(sursa hotnews)
luni, 22 iulie 2013
România riscă să piardă fondurile europene alocate pentru
perioada 2014-2020...Comisia Europeană a avertizat România că planul realizat în
vederea accesării fondurilor eurpene în perioada 2014-2020 nu este coerent și
trebuie refăcut până în toamnă.
Forul de la Bruxelles a atras atenția autorităților de la București că
proiectul Acordului de Parteneriat, care va reglementa modul de utilizare a
fondurilor europene alocate țării noastre pentru perioada 2014-2020, este
incoerent şi fără priorităţi clare.
"Ca observaţii orizontale asupra proiectului de document, responsabilii Comisiei au subliniat următoarele: lipsa unei identificări clare a nevoilor şi priorităţilor de finanţare pentru următoarea perioadă de programare; incoerenţa documentului şi lipsa unei orientări strategice în abordarea obiectivelor tematice,, respectiv necorelarea acestora cu priorităţile; necesitatea preluării obiectivelor şi abordării strategice din documentul de poziţie al Comisiei, document agreat de autorităţile române, dar şi corelarea cu Strategia Europa 2020, cu recomandările specifice de ţară, respectiv cu Planul Naţional de Reformă", se arată în documentul trimis de Comisia Europeană Guvernului, informează Mediafax.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exclus ieri o nouă ştergere a datoriei Greciei, deoarece autorităţile de la Atena au adoptat măsuri suplimentare de austeritate, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
"Am declarat în repetate rânduri că nu văd o reducere a datoriei Greciei. Toate discuţiile pe această temă mă îngrijorează câteodată", le-a declarat jurnaliştilor Angela Merkel.
O nouă reducere a datoriei ar veni după acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat să-şi asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro.Şi ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, le-a cerut joi oficialilor de la Atena să nu mai solicite o nouă reducerea a datoriilor.
"Ca observaţii orizontale asupra proiectului de document, responsabilii Comisiei au subliniat următoarele: lipsa unei identificări clare a nevoilor şi priorităţilor de finanţare pentru următoarea perioadă de programare; incoerenţa documentului şi lipsa unei orientări strategice în abordarea obiectivelor tematice,, respectiv necorelarea acestora cu priorităţile; necesitatea preluării obiectivelor şi abordării strategice din documentul de poziţie al Comisiei, document agreat de autorităţile române, dar şi corelarea cu Strategia Europa 2020, cu recomandările specifice de ţară, respectiv cu Planul Naţional de Reformă", se arată în documentul trimis de Comisia Europeană Guvernului, informează Mediafax.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exclus ieri o nouă ştergere a datoriei Greciei, deoarece autorităţile de la Atena au adoptat măsuri suplimentare de austeritate, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
"Am declarat în repetate rânduri că nu văd o reducere a datoriei Greciei. Toate discuţiile pe această temă mă îngrijorează câteodată", le-a declarat jurnaliştilor Angela Merkel.
O nouă reducere a datoriei ar veni după acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat să-şi asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro.Şi ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, le-a cerut joi oficialilor de la Atena să nu mai solicite o nouă reducerea a datoriilor.
duminică, 21 iulie 2013
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exclus ieri o nouă ştergere a datoriei Greciei, deoarece autorităţile de la Atena au adoptat măsuri suplimentare de austeritate, transmite Bloomberg, conform Agerpres. "Am declarat în repetate rânduri că nu văd o reducere a datoriei Greciei. Toate discuţiile pe această temă mă îngrijorează câteodată", le-a declarat jurnaliştilor Angela Merkel.
O nouă reducere a datoriei ar veni după acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat să-şi asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro. Şi ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, le-a cerut joi oficialilor de la Atena să nu mai solicite o nouă reducerea a datoriilor. Grecia este în grevă generală, sindicatele protestează faţă de planurile guvernului de a face noi concedieri în sectorul public, măsură cerută de creditorii internaţionali în schimbul ajutorului financiar. La greva organizată astăzi de centralele sindicale din sectorul public şi privat participă salariaţii din administratia locală, funcţionarii băncilor şi medicii din spitalele publice, angajaţii mass-media, notează RADOR.Transportul public de călători este afectat de întreruperea lucrului în reţeaua naţională de cale ferată şi pe magistrala care face legătura între Aeroportul Internaţional Eleftherios Venizelos şi Atena. Controlorii de trafic aerian au decis să oprească activitatea intre orele 12:00 şi 16:00. Ca urmare, mai multe curse au fost anulate sau reprogramate. Persoanelor care călătoresc astăzi în Grecia le este recomandat să contacteze companiile aeriene, pentru a se informa în legătură cu eventualele schimbări operate în programul de zbor.
O nouă reducere a datoriei ar veni după acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat să-şi asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro. Şi ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, le-a cerut joi oficialilor de la Atena să nu mai solicite o nouă reducerea a datoriilor. Grecia este în grevă generală, sindicatele protestează faţă de planurile guvernului de a face noi concedieri în sectorul public, măsură cerută de creditorii internaţionali în schimbul ajutorului financiar. La greva organizată astăzi de centralele sindicale din sectorul public şi privat participă salariaţii din administratia locală, funcţionarii băncilor şi medicii din spitalele publice, angajaţii mass-media, notează RADOR.Transportul public de călători este afectat de întreruperea lucrului în reţeaua naţională de cale ferată şi pe magistrala care face legătura între Aeroportul Internaţional Eleftherios Venizelos şi Atena. Controlorii de trafic aerian au decis să oprească activitatea intre orele 12:00 şi 16:00. Ca urmare, mai multe curse au fost anulate sau reprogramate. Persoanelor care călătoresc astăzi în Grecia le este recomandat să contacteze companiile aeriene, pentru a se informa în legătură cu eventualele schimbări operate în programul de zbor.
În capitala elenă, transportul rutier este îngreunat de participarea la greva şoferilor de autobuze şi troleibuze şi, nu în ultimul rând, de demonstranţiile care au loc la aceast oră în Piaţa Constituţiei, în faţa clădirii Parlamentului, acolo unde legislativul va începe dezbaterea proiecului multiplu de lege care cuprinde un nou pachet de austeritate.Măsurile impuse de troica instituţiilor creditoare, în vederea eliberării următoarei tranşe de împrumut, cuprind, printre altele, continuarea disponibilizărilor în sectorul public, liberalizarea concedierilor în sectorul privat, taxe şi impozite suplimentare.
sâmbătă, 20 iulie 2013
DGIPI, celebrul "Doi şi-un sfert", serviciul secret al Ministerului de Interne a fost pusă de Guvernul Boc să negocieze datoriile Rompetrol către statul român.
Dezvăluirea halucinantă a fost făcută de Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, într-un interviu pentru gandul.info.
"... Negocierile începuseră de pe vremea Guvernului Boc. Numai că în vremea Guvernului Boc pentru purtarea negocierilor a fost mandatat Ministerul de Interne. Nu mă întrebaţi de ce şi care-i logica. Aşa a fost aprobat un memorandum în Guvern (Boc - nr.), iar negocierile au fost purtate direct de DGIPI din cadrul Ministerului de Interne", spune Dumitraşcu.
Kazahii, ameninţaţi cu DNA
Iar negocierile nu s-au purtat "oricum". "Pentru că în timpul negocierilor, în desele pauze, pentru că negocierile s-au întins dincolo de miezul nopţii mai multe zile, mai stai la o cafea, la o ţigară şi spuneau prin ce presiuni au trecut: ameninţări cu procuratura, că o să-i salte procuratura, că o să-i ducă la DNA, că vor fi arestaţi", spune Dumitraşcu.
În timpul Guvernelor PDL, în negocieri au fost implicate şi ANAF şi Ministerul Justiţiei.
"Din datele asumate public, negocierea s-a purtat de către şeful ANAF, Sorin Blejnar, şi de Alina Bica (pusă anul acesta de Victor Ponta şefă la DIICOT - nr.), atunci secretar de stat la Ministerul Justiţiei. Domnul Blejnar spune că cei de la KazMunaiGaz au venit cu o ofertă şi atunci, 200-250 de milioane pentru pachetul acesta, iar statul i-a refuzat, cerând întreaga sumă, mai dezvăluie oficialul citat.
vineri, 19 iulie 2013
Numeroase servicii publice erau inchise marti in Grecia, din cauza unei greve generale decretate de principalele doua sindicate ale tarii, nemultumite de reformele examinate in prezent de parlament, scrie AFP. In centrul miscarii de contestare se afla un proiect de lege format din circa o suta de articole si care urmeaza sa fie votat miercuri pentru a respecta exigentele creditorilor tarii, si care contine inclusiv un plan de concedieri din sectorul public.
Marti dimineata, trenurile nu circulau in Grecia si nici metrourile care leaga capitala de aeroport. La Atena, autobuzele si troleibuzele nu circula decat intre orele 06,00 GMT si 18,00 GMT. Zborurile avioanelor urmeaza si ele sa fie perturbate.
Metroul functiona marti, dar statii din centrul orasului au fost inchise din cauza a doua manifestatii, prima organizata in cursul diminetii, la chemarea sindicatului comunist Pame, iar a doua la apelul sindicatului din sectorul privat GSEE si al functionarilor Adedy. Pentru a beneficia in continuare de liniile de credit internationale (UE-BCE-FMI), Grecia trebuie sa desfiinteze pana la finele anului viitor 4.000 de locuri de munca in sectorul public si sa promoveze schimbari de functii pentru alti 12.500 de functionari.
Dupa socul creat de inchiderea, la inceputul lui iunie si fara niciun avertisment, a radioteleviziunii publice ERT, considerata o vaca sfanta in Grecia, aplicarea matematica a unei scheme de mutari, care intervine dupa ani de angajari pe baze clientelare, starneste multe ingrijorari, in special in invatamant.
Marti dimineata, trenurile nu circulau in Grecia si nici metrourile care leaga capitala de aeroport. La Atena, autobuzele si troleibuzele nu circula decat intre orele 06,00 GMT si 18,00 GMT. Zborurile avioanelor urmeaza si ele sa fie perturbate.
Metroul functiona marti, dar statii din centrul orasului au fost inchise din cauza a doua manifestatii, prima organizata in cursul diminetii, la chemarea sindicatului comunist Pame, iar a doua la apelul sindicatului din sectorul privat GSEE si al functionarilor Adedy. Pentru a beneficia in continuare de liniile de credit internationale (UE-BCE-FMI), Grecia trebuie sa desfiinteze pana la finele anului viitor 4.000 de locuri de munca in sectorul public si sa promoveze schimbari de functii pentru alti 12.500 de functionari.
Dupa socul creat de inchiderea, la inceputul lui iunie si fara niciun avertisment, a radioteleviziunii publice ERT, considerata o vaca sfanta in Grecia, aplicarea matematica a unei scheme de mutari, care intervine dupa ani de angajari pe baze clientelare, starneste multe ingrijorari, in special in invatamant.
joi, 18 iulie 2013
Toţi cetăţenii români, indiferent de locul în care se vor afla pe teritoriul
Uniunii Europene, vor avea dreptul să fie asistaţi de un avocat în cadrul
procedurilor penale şi vor avea dreptul să comunice reţinerea lor unei terţe
persoane şi să ia legătura cu autorităţile consulare. De notat, este faptul ca in ultimii ani destul de mulţi cetăţeni români au fost implicaţi în diverse
proceduri penale transfrontaliere fără însă a poatea sa beneficieze de o asistenţă
juridică adecvată. Aceasta deficient se va alevia odată cu adoptarea
Directivei propuse. Mentionez ca, apparent, prin implementarea acestei Directive vor fi
evitate şi o serie de erori judiciare.
În cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare, până în prezent, nu existau norme europene care să reglementeze consilierea juridică pentru persoana urmărită atât în statul emitent cât şi în statul de executare, lucru care se va schimba odată cu adoptarea acestei Directive. Practic, un cetăţean român arestat în temeiul unui mandat european de arestare va putea beneficia de asistenţă juridică atât în statul emitent cât şi în statul de executare. Acest lucru va duce la scăderea semnificativă a cazurilor în care a fost emis în mod eronat un mandat european de arestare.
Scopul procesului penal este constatarea la timp şi în mod complet a faptelor care constituie infracţiuni, astfel că orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit vinovăţiei sale şi nicio persoană vinovată să nu fie trasă la răspundere penală.
Procesele penale sunt menite să contribuie la apărarea ordinii de drept, la apărarea persoanei, a drepturilor şi libertăţilor acesteia, la prevenirea infracţiunilor, precum şi la educarea cetăţenilor în spiritul respectării legilor.
Comisarul european pentru justiţie Viviane Reding a cerut ca troica formată din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) să fie dizolvată, transmite Reuters, potrivit Mediafax. "Vremea troicii a trecut. Cooptarea FMI în ultimii ani a fost o soluţie de urgenţă. În viitor, noi, europenii, va trebui să fim capabili să ne rezolvăm problemele pe cont propriu" , a spus vicepreşedintele Comisiei Europene.
Viviane Reding a spus că instituţiile europene s-ar putea descurca şi fără FMI. "Comisia este guvernul economic al Europei. Împreună cu Banca Centrală Europeană şi cu statele membre putem să ne asigurăm că, în schimbul solidarităţii, ţările cel mai puternic lovite de criză implementează reformele", a mai precizat aceasta.
Viviane Reding este de părere că Executivul UE este mai bine plasat decât FMI în a acţiona pentru o economie de piaţă socială, în contextul în care Tratatul UE îi cere să facă acest lucru. Comisarul european pentru justiţie a spus că FMI s-ar putea retrage din troică în câteva luni, potrivit Stuttgarter Zeitung. Şi alţi oficiali europeni, printre care Klaus Regling, şeful fondului de salvare al zonei euro, au spus de asemenea că, pe termen lung, FMI nu ar mai trebui să joace un rol în pachetele de ajutor ale uniunii monetare.
În cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare, până în prezent, nu existau norme europene care să reglementeze consilierea juridică pentru persoana urmărită atât în statul emitent cât şi în statul de executare, lucru care se va schimba odată cu adoptarea acestei Directive. Practic, un cetăţean român arestat în temeiul unui mandat european de arestare va putea beneficia de asistenţă juridică atât în statul emitent cât şi în statul de executare. Acest lucru va duce la scăderea semnificativă a cazurilor în care a fost emis în mod eronat un mandat european de arestare.
Scopul procesului penal este constatarea la timp şi în mod complet a faptelor care constituie infracţiuni, astfel că orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit vinovăţiei sale şi nicio persoană vinovată să nu fie trasă la răspundere penală.
Procesele penale sunt menite să contribuie la apărarea ordinii de drept, la apărarea persoanei, a drepturilor şi libertăţilor acesteia, la prevenirea infracţiunilor, precum şi la educarea cetăţenilor în spiritul respectării legilor.
Comisarul european pentru justiţie Viviane Reding a cerut ca troica formată din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) să fie dizolvată, transmite Reuters, potrivit Mediafax. "Vremea troicii a trecut. Cooptarea FMI în ultimii ani a fost o soluţie de urgenţă. În viitor, noi, europenii, va trebui să fim capabili să ne rezolvăm problemele pe cont propriu" , a spus vicepreşedintele Comisiei Europene.
Viviane Reding a spus că instituţiile europene s-ar putea descurca şi fără FMI. "Comisia este guvernul economic al Europei. Împreună cu Banca Centrală Europeană şi cu statele membre putem să ne asigurăm că, în schimbul solidarităţii, ţările cel mai puternic lovite de criză implementează reformele", a mai precizat aceasta.
Viviane Reding este de părere că Executivul UE este mai bine plasat decât FMI în a acţiona pentru o economie de piaţă socială, în contextul în care Tratatul UE îi cere să facă acest lucru. Comisarul european pentru justiţie a spus că FMI s-ar putea retrage din troică în câteva luni, potrivit Stuttgarter Zeitung. Şi alţi oficiali europeni, printre care Klaus Regling, şeful fondului de salvare al zonei euro, au spus de asemenea că, pe termen lung, FMI nu ar mai trebui să joace un rol în pachetele de ajutor ale uniunii monetare.
miercuri, 17 iulie 2013
România a acceptat
instalarea pe teritoriul său a unei baze militare, în cadrul scutului american
antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza ocupa un teren de
aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi staţionaţi aproximativ 200 de
militari şi tehnicieni americani.
"Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul în Arlington
(Virginia, est), a obţinut un contract ferm cu preţ fix (...) în valoare maximă
de 134.151.953 dolari (peste 102,8 milioane euro) pentru dezvoltarea şi
construirea unui sistem de apărare antirachetă la Deveselu, în România",
anunţă Pentagonul pe situl sau. "Lucrările vor fi efectuate în România şi
la Morrestown, în New Jersey (nord-est)", continuă Pentagonul în acest
anunţ, precizând că "o combinaţie de fonduri pentru construcţii militare
din exerciţiul financiar pe 2013 şi fonduri din exerciţiul pe 2013 pentru
cercetare, dezvoltare, testare şi inginerie în valoare de 77.815.692 dolari
(peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate" în acest sens. "Licitaţia a fost anunţată pe Internet
şi s-au primit opt oferte", precizează Pentagonul în finalul anunţului,
adăugând că activitatea de contractare a fost realizată de către Corpul de
Ingineri al Armatei din Wiesbaden, în Germania.
Lucrările includ construirea instalaţiei de lansarea rachetelor,
clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri
de comandament, stocare şi transmisiuni; construirea zonei de locuit şi crearea
de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre). Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru
ca proiectul privind baza de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, în
aprilie, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul
Armamentului şi Securitate Internaţională Rose Gottemoeller. "Apreciem faptul că România a
acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape
privind Apărarea Antirachetă din Europa - EPAA) la Baza Deveselu şi vrem să
colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcţia acesteia la timp", a
declarat Gottemoeller, într-o vizită la Bucureşti. Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu
pentru faza a II-a a scutului antirachetă al Statelor Unite din Europa ar urma
să devină operaţională în 2015. Unele îngrijorări cu privire la Baza Deveselu
au apărut după ce administraţia americană a decis să ajusteze sistemul de
apărare antirachetă din Europa, renunţând la faza a IV-a din cadrul
proiectului. Această ajustare are în vedere renunţarea la introducerea unor
rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie
antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a ameninţărilor din partea Coreei de
Nord. "Banii pentru bază sunt deja prevăzuţi în buget şi vrem ca proiectul
de construcţie să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în
următorii ani pentru ca această bază să devină operaţională", a subliniat
Rose Gottemoeller. Ea a afirmat, de
asemenea, că, în opinia sa, "nu există nicio imprevizibilitate privind
România", care a fost un "partener foarte important" pentru
Statele Unite. Preşedintele Traian
Băsescu afirma, în februarie, că "există un singur risc legat de Deveselu,
dacă se va constata că România este un stat imprevizibil". Întrebată dacă
"imprevizibilitatea" de orice fel ar putea influenţa planurile referitoare
la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: "Nu văd ca acest lucru să se
întâmple. Am prevăzut resurse financiare în bugetul naţional şi bugetul
apărării în sprijinul proiectului".
Ea a subliniat că fondurile au fost deja alocate şi sunt disponibile,
prin urmare, "nu există nicio imprevizibilitate în ceea ce priveşte
România". "Aţi fost un partener foarte important şi considerăm
pozitiv să colaborăm cu voi", a adăugat Gottemoeller. (mediafax)
marți, 16 iulie 2013
Ca in "orice tara saraca", depozitele persoanelor fizice se cifreaza la 127,3 miliarde lei...
La jumătatea celui de-al doilea trimestru din acest an, valoarea totală a depozitelor constituite la băncile active în România era de 304,9 miliarde lei, din care 279,2 miliarde lei aparţineau băncilor participante la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), iar restul băncilor cu statut de sucursală. Din depozitele de la băncile participante la FGDB, doar 55% erau efectiv garantate. Acum, din cele 279,2 miliarde lei, doar 153,3 miliarde lei era valoarea depozitelor garantate de FGDB, restul reprezentând depozite ale corporaţiilor şi depozite de peste 100.000 euro care nu intră în schema de garantare. Restul de depozite, de 25,7 miliarde lei, erau constituite la sucursalele din România ale băncilor străine, acestea fiind garantate în ţările de origine ale băncilor-mamă. Comparativ cu finele lunii iunie 2012, valoarea depozitelor din băncile active în România a scăzut cu 3,7%, de la 316,6 miliarde lei. Dintre cele 304,9 miliarde lei aflate în depozite la băncile din România, depozitele persoanelor fizice se cifrau la 127,3 miliarde lei, în creştere cu 5,4% faţă de nivelul din urmă cu un an – 120,8 miliarde lei. În acelaşi timp, depozitele firmelor au scăzut consistent în ultimul an, de la 195,8 miliarde lei în iunie 2012, până la 177,6 miliarde lei la finele lui iunie 2013.
Corectiile financiare aplicate procentual (intre 5% si 25%) pe programele cu fonduri europene, propuse de Bruxelles dupa controalele efectuate in 2012, vor fi suportate partial din bugetul de stat, partial de catre beneficiarii care au fost reverificati si la care au fost descoperite nereguli.Din declaratiile premierului de joi, 11 iulie, se deduce ca numai aproximativ 166 de milioane de euro vor fi suportati de la bugetul de stat, restul de 530-580 milioane euro fiind suportate de catre beneficiarii "cu probleme". Aceasta presupune ca proiectele sa fie reverificate individual si sa la fie aplicate corectii proportional cu neregulile constatate.
"O prima precizare necesara este aceea ca sumele nu se pierd, ci pot fi realocate pe proiecte viitoare, dezavantajul fiind ca banii vor veni mai tarziu, ceea ce este o problema dat fiind ca trebuie cheltuite ca si toate celelalte fonduri UE pana cel tarziu in anul 2015. O a doua precizare: corectiile nu se aplica dintr-o data, ci sumele se retin din declaratiile de cheltuieli remise Comisiei Europene, esalonat, pana la finalul contractului sau proiectului respectiv", a explicat pentru EurActiv.ro Leonard Orban, partener la Orban Biris European Consultants, fost Ministru al Afacerilor Europene. Faptul ca Guvernul aloca numai 175 milioane lei (circa 166 milioane euro) din bugetul de stat pentru aceste corectii inseamna ca diferenta, pana la valoarea estimata de circa 700 milioane euro este suportata de catre beneficiarii "cu probleme", adica beneficiari reverificati individual, carora li se aplica corectii proportional cu neregulile constatate.
Corectiile financiare aplicate procentual (intre 5% si 25%) pe programele cu fonduri europene, propuse de Bruxelles dupa controalele efectuate in 2012, vor fi suportate partial din bugetul de stat, partial de catre beneficiarii care au fost reverificati si la care au fost descoperite nereguli.Din declaratiile premierului de joi, 11 iulie, se deduce ca numai aproximativ 166 de milioane de euro vor fi suportati de la bugetul de stat, restul de 530-580 milioane euro fiind suportate de catre beneficiarii "cu probleme". Aceasta presupune ca proiectele sa fie reverificate individual si sa la fie aplicate corectii proportional cu neregulile constatate.
"O prima precizare necesara este aceea ca sumele nu se pierd, ci pot fi realocate pe proiecte viitoare, dezavantajul fiind ca banii vor veni mai tarziu, ceea ce este o problema dat fiind ca trebuie cheltuite ca si toate celelalte fonduri UE pana cel tarziu in anul 2015. O a doua precizare: corectiile nu se aplica dintr-o data, ci sumele se retin din declaratiile de cheltuieli remise Comisiei Europene, esalonat, pana la finalul contractului sau proiectului respectiv", a explicat pentru EurActiv.ro Leonard Orban, partener la Orban Biris European Consultants, fost Ministru al Afacerilor Europene. Faptul ca Guvernul aloca numai 175 milioane lei (circa 166 milioane euro) din bugetul de stat pentru aceste corectii inseamna ca diferenta, pana la valoarea estimata de circa 700 milioane euro este suportata de catre beneficiarii "cu probleme", adica beneficiari reverificati individual, carora li se aplica corectii proportional cu neregulile constatate.
Agenţia Fitch Ratings a retrogradat fondul european ce asigură împrumuturi de salvare pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, informează Associated Press, citată de Agerpres.
Agenţia a declarat că a redus ratingul pentru Fondul European de Stabilitate Financiară - sau FESF - cu o treaptă, de la AAA la AA+, după ce a retrogradat Franţa săptămâna trecută. Solvabilitatea FESF depinde de cea a ţărilor ce îi oferă finanţarea, inclusiv Franţa.
Retrogradarea FESF înseamnă că fondul ar trebui să plătească dobânzi mai mari pentru a strânge bani. Rivalii lui Fitch, Standard & Poor's şi Moody l-au retrogradat deja.
FESF a fost preluat de un nou fond de salvare permanent, Mecanismul European de Stabilitate (MES). Cu toate acestea, el încă administrează împrumuturi de salvare pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, aminteşte AP.
Surse de presa : Klika delapidatorilor, hotilor si tilharilor de la Bruxelles - U. E. încearcă să creeze instituția Procurorului Public European
U.E încearcă să creeze instituția Procurorului Public European, care, spun oficialii UE, va investiga probleme legate de bugetul Uniunii. Secretarul de stat pentru Afaceri Interne al Marii Britanii, Theresa May, refuză să implice guvernul britanic într-un asemenea proiect, explicând că nu dorește să transfere suveranitatea Londrei la Bruxelles.
Comisia Europeană va anunța miercuri noi modalități de a-și îmbunătăți sistemul judiciar, scrie The Telegraph, printre acestea numărându-se și crearea unui Procuror al întregii Uniunii, care să apere ”interesele financiare” ale UE. Organismul va investiga probabil marile cazuri de fraudă, dar bugetul de 115 miliarde de lire sterline al Uniunii implică cheltuieli în zone precum agricultura, educație, cercetare, supravegherea granițelor sau ajutoare interne și externe.
Proiectul alimentează euroscepticismul britanicilor, care spun că, după cum se profilează noile idei ale UE, cetățenii insulei vor ajunge să fie judecați în țări străine, fără ca Londra să aibă vreun cuvânt de spus. ”Nu avem de gând să transferăm suveranitatea Bruxelles-ului prin acest Procuror Public European”, spune Theresa May. Un document al Afacerilor Interne britanice, făcut public săptămâna trecută, arată că propunerea de a crea un Procuror Public European necesită votul tuturor celor 28 de state membre UE, dar că există nouă state care au de gând să forțeze această idee sub pretextul unei ”cooperări avansate”. May a subliniat că Executivul britanic nu se va implica sub nicio formă în proiectul Bruxelles-ului și refuză să intre sub jurisdicția unei asemenea instituții. Ea susține nevoia unei ”cooperări practice” între sistemele judiciare ale țărilor din UE, într-un moment în care criminalitatea atinge noi cote, dar nu consideră ca imperioasă necesitatea înființării unui procuror pan-european.
Toate partidele din Marea Britanie se opun creării unui Procuror Public European, inclusiv liberal-democrații, cunoscuți pentru înclinațiile lor pro-europene.
luni, 15 iulie 2013
Franţa a pierdut ratingul de top din partea agenţiei de evaluare Fitch...dar micinosii isi fac si ei datoria ...
Economia Franţei nu a mai înregistrat o creştere semnificativă de trei ani, iar şomajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar Internaţional anticipează că economia Franţei se va contracta în acest an cu 0,2%, notează Bloomberg.
Standard & Poor's a coborât ratingul Franţei de la "AAA" la "AA+" în luna ianuarie a anului trecut. Moody's a retrogradat Franţa de la "Aaa" la "Aa1" în noiembrie.
Pieţele nu au avut reacţii sesizabile la aceste decizii, investitorii preferând să se bazeze în mai mare măsură pe propriile analize şi mai puţin pe sfaturile agenţiilor de rating.
Potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, obligaţiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piaţa secundară cu 9,6% de la retrogradarea operată de S&P, respectiv cu 0,3% după decizia Moody's. Randamentul obligaţiunilor de stat franceze cu maturitatea la 10 ani a închis vineri la 2,19%, faţă de 2,53% în iunie, respectiv 1,65% în mai. Titlurile similare germane afişau vineri un randament de 1,56%. Preşedintele Francois Hollande, care conduce un guvern socialist, încearcă să revigoreze creşterea economică şi să reducă şomajul după un deceniu de scădere a prezenţei franceze pe pieţele de export, pe fondul ascensiunii Chinei şi Germaniei.
Comisia Europeană a cerut Franţei în luna mai să restructureze sistemul public de pensii şi codul muncii, iar FMI consideră că taxele au ajuns la un nivel maxim, astfel încât nu mai pot fi crescute pentru a acoperi deficitul....Pe de alta parte, mincinosi, idiotic si cretinoizi, peste tot, nu numai in Romania...iata : "Creşterea economică există; producţia industrială este pe cale să fie relansată", a spus Hollande în interviul acordat de la Palatul Elysée. În altă ordine de idei, François Hollande a exclus posibilitatea exploatării gazelor de şist în Franţa. "Cât timp voi fi eu preşedinte, nu va exista nicio exploatare a gazelor de şist în Franţa. O lege din 2011 interzice utilizarea metodei fracturării hidraulice", a reamintit preşedintele în interviul difuzat după încheierea paradei militare organizată de Ziua Naţională a Franţei.
Reacţionând la accidentul feroviar soldat cu şase morţi şi zeci de răniţi, Hollande a declarat că Franţa trebuie "să facă mai mult pentru întreţinerea liniilor clasice în loc să privilegieze tronsoanele de mare viteză". "Prima concluzie pe care o tragem este că, prin investiţiile din următorii ani, trebuie să avem ca prioritate întreţinerea liniilor clasice", a subliniat Hollande.
Reacţionând la accidentul feroviar soldat cu şase morţi şi zeci de răniţi, Hollande a declarat că Franţa trebuie "să facă mai mult pentru întreţinerea liniilor clasice în loc să privilegieze tronsoanele de mare viteză". "Prima concluzie pe care o tragem este că, prin investiţiile din următorii ani, trebuie să avem ca prioritate întreţinerea liniilor clasice", a subliniat Hollande.
duminică, 14 iulie 2013
Mesajul meu pentru ponta,sova si baieteii astia necopti ....
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes
Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat că promisiunea USL de a
crea 1 milion de noi locuri de muncă în următorii 8 ani se va materializa,
deoarece strategia Guvernului pentru a atinge această ţintă se derulează în
acest moment conform planului. "Promisiunea noastră faţă de cei care ne-au ales
a fost că vom crea un milion de noi locuri de muncă în următorii 8 ani. Până
acum, într-un an de guvernare, efectivul salariaţilor stabili din economie a
crescut cu 100.000. În continuare, mizăm pe dezvoltarea unor sectoare
strategice, cum ar fi energia şi agricultura. În perioada următoare, în România
vor fi făcute investiţii de 10 miliarde de euro, care pot crea 50.000 de noi
locuri de muncă. Dorim să profităm de faptul că USL a scos România din izolarea
pe plan extern, pentru a atrage noi şi noi investiţii, nu doar din Europa, ci şi
din alte zone ale lumii, cum sunt SUA sau China. Mă bucură faptul că fac parte
dintr-un guvern care acţionează strategic şi depun, alături de colegii mei din
Guvern, toate eforturile pentru a duce la capăt angajamentele pe care ni le-am
luat faţă de români. În toată această perioadă a mandatului am lucrat pentru
atragerea de mari investitori în România", a declarat Dan Şova. De asemenea,
Şova a afirmat că în primul an de guvernare USL s-a concentrat pe dobândirea
stabilităţii economice şi politice, urmând ca perioada 2013-2016 să fie dedicată
creşterii şi consolidării economiei naţionale. "Perioada 2012-2013 a fost
destinată obţinerii stabilităţii politice şi economice. Am încheiat cu succes
acordul cu FMI, am deblocat fondurile europene, am realizat dreptate socială, am
oprit jafurile din bani publici care aveau loc la Hidroelectrica, la Oltchim, la
Poşta Română şi am făcut ca România să devină atractivă pentru investitorii
străini", a mai spus Dan Şova.
Mesajul meu pentru magarul asta pui de securisti mincinosi si
lichele : La vârsta mea pot spune : Să-ți fie rușine pentru cum minți,să-ți fie
rușine că ești tânăr ,ai viața în față și-ți bați joc de tine,oamenii nu uită,va
veni vreme să ne cereți voturile,ce credeți că veți primi voi cei care le-ați
avut(voturile) și ați jucat sârba pe sufletele noastre,cu ce obraz ne veți chema
la vot?...cu ce proiecte sperați să creați locuri de muncă?...în afară de agricultură
(și asta cu ajutorul celui de sus) nu merge nimic în țara asta,crâncenă minciună
promisiunea voastră !păcat de țara asta ,păcat de noi cei care nu avem nici o
speranță pentru copii noștrii,pentru noi , mare păcat !
sâmbătă, 13 iulie 2013
Luxemburg - interceptări, corupție și comerț cu mașini furate....
Fost șef al miniștrilor de Finanțe din
țările membre UE și cel mai longeviv premier din Uniunea Europeană, Jean-Claude
Juncker, ar putea să-și anunțe astăzi demisia din fruntea executivului de la
Luxemburg....Politicianul era așteptat să se prezinte în fața
comisiei speciale a parlamentului la 2:00 P.M ora locală miercuri iulie10, scrie
EuObserver, pentru a răspunde acuzațiilor de conducere defectuoasă a
serviciului secret din Luxemburg, investigat în prezent de parchetul general
pentru interceptări, corupție și comerț cu mașini furate.
”Este una dintre ultimele mele apariții în
funcția de premier”, spunea, în weekend, politicianul de 58 de ani, după ce
coaliția social-democrată i-a retras sprijinul. Partenerii săi au luat această
decizie după ce o comisie parlamentară a decis că Juncker trebuie să-și asume
”responsabilitatea politică” pentru serviciul de informații. Premierul se apără spunând că nu a știut despre
manevrele putrede ale serviciului, dar din funcția sa este responsabil pentru
toate organismele de sub controlul guvernului. Criticii îl acuză pe Juncker că a
petrecut prea mult timp la Bruxelles, când ar fi trebuit să vegheze la buna
funcționare a serviciului. Jean-Claude Juncker este de 30 de ani parte a
Executivului de la Luxemburg, de 18 ani deținând funcția de premier, după ce
anterior a condus ministerul de Finanțe. El a condus grupul miniștrilor de finanțe din UE
până anul trecut, când a demisionat pentru a se concentra pe datoriile interne.
Dacă coaliția guvernamentală pe care o conduce se va dizolva, în octombrie ar
putea avea loc alegeri anticipate...Hotia si tilharia occidentului nelegiuit este
mult mai veche(fara sa mai amintim de jefuirea popoarelor din America, Africa,
Asia, timp de sute de ani) la greci este din 1831 cind vine neamtul otto, la
bulgari in 1878 cu neamtul alexandru de battenberg si din 1887 cu neamtul
ferdinad de saxa-coburg, iar la noi cu hohenzollern in 1866. De atunci am
primit “binefacerile“ occidentului: democratie, capitalism, comunism, ateism, multiculturalism,
masonerie... privatizari, liberalizari, investitori....prin aceste blestematiii
viclene am fost exploatati si jefuiti de resurse naturale, jefuiti de suflet.
Trebuie sa fim nationalisti!....Cit de indobitocit la suflet a ajuns sarmanul om modern, care s-a lasat amagit
de viclenia mentalitatii societatii de consum ?! Pervertirea simturilor si a
sufletului este de-dreptul diabolica: numesc adevarul minciuna, si minciuna
adevar, lumina intuneric, si intunericul lumina!!!! Toate acestea din cauza
pacatului: mindrie, egoism, lacomie de bani, desfriu, pornografie,
droguri.....promovate prin mijloacele de indobitocire in masa, pe care nelegiuitii
au pus monopol. Faptul ca economia, statul da faliment, se datoreaza
tradatorilor care s-au vindut pe bani(de ce nelegiuitii promoveaza dictatura
banului?).
vineri, 12 iulie 2013
Un nou test de sânge ar putea răspunde la întrebarea : "Cât timp mai am de trăit?". Oamenii de ştiinţă au descoperit o "amprentă" chimică în sânge care ar putea
oferi indicii despre sănătatea şi rata de îmbătrânire a nou-născuţilor.
Descoperirea ar putea deschide calea către un test simplu făcut la naştere, care
i-ar putea ajuta pe doctori să ţină la distanţă bolile în partea a doua a vieţii
pacienţilor. Tratamente pentru problemele cu oasele şi cu inima
ar putea fi dezvoltate pe baza acestor noi informaţii. Cercetătorii au
identificat 22 de tipuri noi de molecule strâns legate de metabolism, care ar
putea fi indicatori excelenţi a felului în care vom îmbătrâni. "Metaboliţii
care au legătură cu speranţa de viaţă sunt detectabili în sânge, iar în prezent
putem spune cu exactitate vârsta unui pacient doar cu ajutorul lor. Acesta este
un pas uriaş înainte pentru identificarea cauzelor îmbătrânirii", a spus dr. Ana
Valdes, de la King's College London, care susţine că genele explică doar o parte
din procesul de îmbtrânire, dar şi că schimbările moleculare sunt un factor
important.
joi, 11 iulie 2013
Potrivit presei sud-coreene, dezastrul zborului 214 de la Seul la San Francisco s-a soldat cu moartea a două adolescente de 16 ani din China, cu peste 180 de pasageri răniţi, care au fost spitalizaţi, dintre care zece se află în stare critică.
Primele informaţii cu privire la anumite coincidenţe mistice din jurul cifrei “şapte” în istoria cu avionul companiei aeriene din Coreea de Sud au apărut pe Twitter, iar apoi au fost preluate de marile agenţii de presă şi ziare.
La 7 iulie (luna a 7-a) la bordul aeronavei Boeing 777 se aflau 77 de cetăţeni sud-coreeni, plus 142 de pasageri din China şi Japonia (suma numerelor “unu”, “patru”şi “doi ” dă numărul “şapte“) încă 61 de pasageri americani (suma numerelor “şase” şi “unu” este 7) şi 16 membri ai echipajului (“unu” plus “şase” este egal cu 7). Peste tot apare numărul şapte. Credeţi că este o coincidenţă? – scrie un blogger citat de presa sud-coreeană.
La rândul său, ziarul sud-coreean JoongAng Ilbo a detectat cifra şapte şi în numărul zborului 241 (adunate acestea dau cifra 7). La aceste speculaţii se adaugă noi elemente cu privire la acest incident. Luni s-a aflat că la manşa aeronavei se afla Lee Kang-Kuk (43 de ani), care zburase pe acest model de avion doar 43 de ore, suma celor două numere în ambele cazuri echivalează cifra şapte.
miercuri, 10 iulie 2013
..."imperiu al birocratilor", ...
Europa este un "imperiu al birocratilor", cu capitala la Bruxelles si unde nu se tine seama de argumentele liderilor din tarile membre, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban, intr-un interviu acordat saptamanalului francez L'Express, citat de agentia ungara MTI, transmite Agerpres.
Premierul ungar afirma in interviu ca recomandarile Uniunii Europene privind majorarea preturilor la energie cu scopul de a intensifica liberalizarea si competitia sunt exemple ale unui modus operandi imperial si, dupa parerea sa, "inacceptabil".
El a apreciat totodata ca politicile germana si franceza de dupa 2002 de cheltuieli bugetare excesive au fost gresite, intrucat o politica similara a adus Ungaria in pragul colapsului, in 2008. O alta greseala a fost, in opinia sa, neglijarea productiei industriale in favoarea industriei serviciilor, iar a treia greseala a constat in aceea ca nu s-a tinut cont de anumite conditionari structurale, venite ca o mostenire a epocii comuniste. Orban a dat ca exemplu in acest sens proportia crescuta de pensionari, multi dintre acestia avand doar 40 si ceva de ani, dar si numarul persoanelor cu dizabilitati, oficial de patru ori mai mare in Ungaria decat in alte tari europene.
Viktor Orban a refuzat, in interviu, sa fie etichetat drept populist si a explicat ca, desi este considerat de dreapta, a luat si masuri de stanga, amintind ca, desi a impus taxe asupra bancilor si corporatiilor multinationale, protejeaza in acelasi timp valorile crestine. 'Ce este popular in Ungaria nu poate fi inteles la Bruxelles', a conchis premierul ungar.
Premierul ungar afirma in interviu ca recomandarile Uniunii Europene privind majorarea preturilor la energie cu scopul de a intensifica liberalizarea si competitia sunt exemple ale unui modus operandi imperial si, dupa parerea sa, "inacceptabil".
El a apreciat totodata ca politicile germana si franceza de dupa 2002 de cheltuieli bugetare excesive au fost gresite, intrucat o politica similara a adus Ungaria in pragul colapsului, in 2008. O alta greseala a fost, in opinia sa, neglijarea productiei industriale in favoarea industriei serviciilor, iar a treia greseala a constat in aceea ca nu s-a tinut cont de anumite conditionari structurale, venite ca o mostenire a epocii comuniste. Orban a dat ca exemplu in acest sens proportia crescuta de pensionari, multi dintre acestia avand doar 40 si ceva de ani, dar si numarul persoanelor cu dizabilitati, oficial de patru ori mai mare in Ungaria decat in alte tari europene.
Viktor Orban a refuzat, in interviu, sa fie etichetat drept populist si a explicat ca, desi este considerat de dreapta, a luat si masuri de stanga, amintind ca, desi a impus taxe asupra bancilor si corporatiilor multinationale, protejeaza in acelasi timp valorile crestine. 'Ce este popular in Ungaria nu poate fi inteles la Bruxelles', a conchis premierul ungar.
A patronat bande de delapidatori si hoti de masini ...amuzant !
Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului în
ultimii 18 ani, a fost forțat să demisioneze azi, după retragerea sprijinului
acordat de aliaţii săi socialişti în urma unui scandal legat de serviciul de
informaţii al micuței țări europene.
Juncker a anunțat că îi va prezenta mâine demisia sa
șefului statului, încercând să evite organizarea de alegeri anticipate și
dizilovarea Camerei Deputaților. Se pare că
succesorul lui Juncker va fi comisarul european Viviane Reding, membră a
aceluiaşi Partid Creştin-Social (CSV).
Numit ministru în urmă cu 30 de ani, premier al ţării sale timp de 18 ani şi preşedinte al cercului select format din miniştri de finanţe din zona euro, în perioada 2005-ianuarie 2013, Jean-Claude Juncker a beneficiat întotdeauna de o cotă puternică de popularitate în rândul unei populaţii cunoscute ca fiind conservatoare, scrie Agerpres.
Numit ministru în urmă cu 30 de ani, premier al ţării sale timp de 18 ani şi preşedinte al cercului select format din miniştri de finanţe din zona euro, în perioada 2005-ianuarie 2013, Jean-Claude Juncker a beneficiat întotdeauna de o cotă puternică de popularitate în rândul unei populaţii cunoscute ca fiind conservatoare, scrie Agerpres.
Credit Agricole Bank Romania lansează Pachetul Privilge Expat, un produs ce oferă acces la cele mai multe dintre serviciile financiare de care expaţii au nevoie, sigur şi uşor de folosit, conform unui comunicat de presă.
Pierre Martin, Director General al Credit Agricole Bank Romania, a declarat: "Noi ştim că este uneori dificil să stai într-o ţară străină. Acesta este motivul pentru care nu furnizăm doar produse şi servicii care se potrivesc cu nevoile financiare ale clienţilor noştri, ci oferim şi consiliere personală, ori de câte ori aceştia au nevoie. Ne mândrim cu felul în care know-how-ul Grupului Crédit Agricole este adaptat fiecarei ţări, expertiza noastră la nivel mondial fiind mereu combinată cu perspectiva locală, astfel încât clienţii noştri să se simtă ca acasă, indiferent că se află în oricare dintre sucursalele noastre din întreaga lume sau chiar aici, în România".
Pierre Martin, Director General al Credit Agricole Bank Romania, a declarat: "Noi ştim că este uneori dificil să stai într-o ţară străină. Acesta este motivul pentru care nu furnizăm doar produse şi servicii care se potrivesc cu nevoile financiare ale clienţilor noştri, ci oferim şi consiliere personală, ori de câte ori aceştia au nevoie. Ne mândrim cu felul în care know-how-ul Grupului Crédit Agricole este adaptat fiecarei ţări, expertiza noastră la nivel mondial fiind mereu combinată cu perspectiva locală, astfel încât clienţii noştri să se simtă ca acasă, indiferent că se află în oricare dintre sucursalele noastre din întreaga lume sau chiar aici, în România".
Vizita Cristine Legarde în România are loc pe fondul unui uriaş scandal în care statul francez a fost prejudicat cu 420 milioane de euro... Nici nu s-a încheiat bine ultimul acord cu Fondul Monetar Internaţional, că autorităţile române au anunţat că vor să obţină o nouă înţelegere cu instituţia financiară.
Guvernul a anunţat în mai multe rânduri că intenţionează semnarea unui nou acord cu Fondul iar Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat că autorităţile de la Bucureşti îi vor contacta, în iulie, pe reprezentanţii FMI pentru a stabili data vizitei în România pentru o nouă înţelegere. Întâmplător sau nu, tot la mijlocul lunii iulie, între 15-16, este programată vizita în România a Directorului general al FMI, Christine Lagarde. Pe agenda vizitei directorului FMI figurează întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi conducerea băncii central (BNR). Acum că acordul cu Fondul a fost finalizat cu succes, este foarte probabil ca discuţiile să se axeze atât pe sumele pe care le are de rambursat România, cât şi pe încheierea unui nou acord care va permite FMI să urmărească evoluţia economiei româneşti şi să se asigure că autorităţile continuă aplicarea programelor de reforme asumate.
Guvernul a anunţat în mai multe rânduri că intenţionează semnarea unui nou acord cu Fondul iar Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat că autorităţile de la Bucureşti îi vor contacta, în iulie, pe reprezentanţii FMI pentru a stabili data vizitei în România pentru o nouă înţelegere. Întâmplător sau nu, tot la mijlocul lunii iulie, între 15-16, este programată vizita în România a Directorului general al FMI, Christine Lagarde. Pe agenda vizitei directorului FMI figurează întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi conducerea băncii central (BNR). Acum că acordul cu Fondul a fost finalizat cu succes, este foarte probabil ca discuţiile să se axeze atât pe sumele pe care le are de rambursat România, cât şi pe încheierea unui nou acord care va permite FMI să urmărească evoluţia economiei româneşti şi să se asigure că autorităţile continuă aplicarea programelor de reforme asumate.
marți, 9 iulie 2013
Cine minte? Liviu Voinea: Romania nu a ratat nicio tinta din acordul cu FMI. FMI: Ba a ratat peste jumatate!
Romania nu a ratat nici una din tintele din acordul cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat joi Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget. “Guvernul Romaniei are 5 actiuni prealabile pe care daca nu le face nu intra in board-ul FMI. Anume privatizarea a 15% din Transgaz s-a facut in luna aprilie, selectarea unui consultant pentru privatizarea a 15% din Complexul Energetic Oltenia s-a facut in mai, reducerea arieratelor la locale si la guvernul central la 300 de milioane de lei, respectiv la 20 de milioane de lei. Pentru sfarsitul lunii mai aceste date nu le cunoastem inca. Le vom cunoaste saptamana viitoare. Noi avem incredere ca ne-am incadrat in aceste doua tinte de arierate, avand in vedere trendul de pana acum si masurile intreprinse. Selectarea castigatorului la CFR Marfa (a cincea actiune n.red.) are data limita 21 iunie. Nu am ratat nicio tinta", a declarat Voinea.
Acord... Anterior, a fost dezvaluita in presa scrisoarea FMI, in care se arata ca peste jumatate din intelegerile cu FMI au fost ratate. In luna iunie a acestui an se incheie acordul de finantare cu FMI, in valoare de 3,6 miliarde euro.
Totusi, potrivit lui Voinea, politica Fondului este ca nu se face publica scrisoarea decat dupa discutiile din board.
Revista presei ... intr-un fel ...
BUCURESTI - NUMIRE: Claudiu Doltu urmează să fie eliberat din funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Guvernul acceptând cererea pe care acesta a înaintat-o pe data de 10 iunie, se arată în Monitorul Oficial. Presa a relatat, la sfârşitul lunii trecute, că domnia sa va fi numit, în august, reprezentantul ţării noastre la Banca Mondială, înlocuindu-l pe Ştefan Nanu, al cărui mandat va expira. În 2009, Nanu a fost cel care l-a înlocuit pe Doltu în aceeaşi funcţie. Claudiu Doltu a fost numit anul trecut, în mai, secretar de stat în cadrul MFP, de premierul Victor Ponta, luându-i locul lui Dragoş Doroş, care ocupase respectiva funcţie în timpul mandatului lui Mihai Răzvan Ungureanu. Claudiu Doltu a mai lucrat ca secretar de stat în Finanţe în Guvernul Tăriceanu, în timpul mandatului de ministru al lui Sebastian Vlădescu. Între anii 2000 şi 2003, a fost consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României.
VIRUS LETAL ( sursa evz) - Reputatul cercetător britanic lordul May i-a
acuzat nu demult pe cercetătorii chinezi că, în ambiţia lor “oarbă” de a crea un
vaccin eficient împotriva gripei aviare, au reuşit de fapt să creeze un nou
virus! Este vorba despre un “hibrid”, a cărui răpândire
care ar putea scăpa de sub control şi ar provoca o pandemie ucigaşă.
Virusul “hibrid” conţine tulpini amestecate de gripă
aviară şi gripă umană. Acest virus ar putea “scăpa” din laboratoarele chinezilor
şi s-ar putea răspândi cu repeziciune, făcând dezastru în lume, acest lucru
putând însemna pierderea a milioane de vieţi, după cum nota de curând Daily
Mail. Profesorul Hualan Chen, directorul Laboratorului
National Avian Influenza Reference de la Institutul de Cercetare Veterinatră
Harbin, a amestecat în mod deliberat virusul gripei aviare, H5N1, extrem de
letal, dar atât de uşor de transmis de la om la om, cu o altă tulpină, H1N1, din
2009, a virusului gripei, care este puternic infecţios pentru oameni. Studiul cercetătorilor a fost publicat în revista Science Express.
Temerile cele mai mari sunt însă că virusul mutant ar putea să scape, practic,
din laboratorul securizat al cercetătorilor şi să se răspândească la nivel
global.
luni, 8 iulie 2013
COMPET - nou presedinte AGA...
Cristiana Chiriac, şef serviciu Direcţia generală juridică din cadrul Ministerul Economiei şi membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Conpet (simbol COTE), a fost numită vineri preşedinte provizoriu CA al companiei de stat, urmând să primească un mandat definitiv într-o AGA programată pentru 13 august. Funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie era vacantă din 17 iunie, când Georgel Călin a demisionat de la conducerea CA al operatorului sistemului naţional de transport al produselor petroliere. Chiriac, 60 de ani, lucrează din 1995 în Direcţia generală juridică din cadrul Ministerului Economiei, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Conpet. În locul rămas vacant după demisia lui Georgel Călin, a fost numită membru în CA Georgeta Gealap, consilier în Departamentul Energie din Ministerul Economiei. Gealap urmează să fie validată ca membru CA în AGA programată pentru 13 august, potrivit unui convocator AGA transmis, vineri, de Conpet pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti.
Mandatele Cristianei Chiriac şi Georgetei Gealap se vor încheia la numirea unor administratori profesionişti, în baza unei ordonanţe de urgenţă din 2011 privind guvernanţa corporativă a companiilor publice. Statul controlează 58,72% din acţiunile Conpet, prin intermediul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. Fondul Proprietatea are 29,7% din titluri, iar restul acţiunilor sunt la alţi investitori. Acţiunile Conpet au încheiat şedinţa bursieră de vineri în stagnare, la preţul de 33,8 lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare bursieră de 292,6 milioane lei (aproape 66 milioane euro).
Mandatele Cristianei Chiriac şi Georgetei Gealap se vor încheia la numirea unor administratori profesionişti, în baza unei ordonanţe de urgenţă din 2011 privind guvernanţa corporativă a companiilor publice. Statul controlează 58,72% din acţiunile Conpet, prin intermediul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. Fondul Proprietatea are 29,7% din titluri, iar restul acţiunilor sunt la alţi investitori. Acţiunile Conpet au încheiat şedinţa bursieră de vineri în stagnare, la preţul de 33,8 lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare bursieră de 292,6 milioane lei (aproape 66 milioane euro).
duminică, 7 iulie 2013
... pozitii radical diferite ...
Franta si Germania au anuntat pozitii radical diferite in ceea ce priveste deschiderea negocierilor privind crearea unei zone de liber-schimb intre SUA si UE, pe fondul acuzatiilor de spionare a institutiilor europene de catre serviciile secrete americane, scrie AFP. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat in cursul serii de miercuri ca negocierile vor incepe la data prevazuta, in paralel cu verificarea acestor acuzatii.
Guvernul francez a anuntat intentia de a amana temporar deschiderea negocierilor, prevazuta pentru 8 iulie, dar purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, a replicat ca discutiile vor demara la data prevazuta.
"Comisia doreste inceperea acestor negocieri in 8 iulie. Si guvernul german o sustine. Dorim acest acord de liber-schimb si vre sa incepem acum negocierile", a subliniat Steffen Seibert.
O sursa diplomatica franceza a asigurat insa ca aceasta diferenta de pozitii a fost lamurita dupa-amiaza, cu ocazia unei intalniri intre cancelarul Angela Merkel si presedintele François Hollande, in marja unei reuniuni care are loc la Berlin, consacrata luptei impotriva somajului in randul tinerilor, si la care participa si Traian Basescu. Negocierile intre Statele Unite si UE vor incepe saptamana viitoare, dar in paralel cu grupuri de lucru care vor clarifica amploarea spionajului practicat de americani, a anuntat miercuri seara presedintele Comisiei, José Manuel Barroso. "Am convenit astazi urmatorul lucru: credem in relatia transatlantica, (...) dar vrem in acelasi timp grupuri de lucru care sa analizeze impactul practicilor spionaj americane, a afirmat Barroso, la Berlin, in cadrul aceleiasi reuniuni.
Guvernul francez a anuntat intentia de a amana temporar deschiderea negocierilor, prevazuta pentru 8 iulie, dar purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, a replicat ca discutiile vor demara la data prevazuta.
"Comisia doreste inceperea acestor negocieri in 8 iulie. Si guvernul german o sustine. Dorim acest acord de liber-schimb si vre sa incepem acum negocierile", a subliniat Steffen Seibert.
O sursa diplomatica franceza a asigurat insa ca aceasta diferenta de pozitii a fost lamurita dupa-amiaza, cu ocazia unei intalniri intre cancelarul Angela Merkel si presedintele François Hollande, in marja unei reuniuni care are loc la Berlin, consacrata luptei impotriva somajului in randul tinerilor, si la care participa si Traian Basescu. Negocierile intre Statele Unite si UE vor incepe saptamana viitoare, dar in paralel cu grupuri de lucru care vor clarifica amploarea spionajului practicat de americani, a anuntat miercuri seara presedintele Comisiei, José Manuel Barroso. "Am convenit astazi urmatorul lucru: credem in relatia transatlantica, (...) dar vrem in acelasi timp grupuri de lucru care sa analizeze impactul practicilor spionaj americane, a afirmat Barroso, la Berlin, in cadrul aceleiasi reuniuni.
sâmbătă, 6 iulie 2013
Activităţi anticoncurenţiale...
Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au acuzat, ieri, societatea de informaţii financiare "Markit Group" Ltd., Asociaţia Internaţională a Swap-urilor şi Derivatelor (ISDA), precum şi 13 bănci, că au blocat intrarea a două burse pe segmentul tranzacţiilor cu instrumente derivate de credit (Credit Default Swaps - CDS-uri), încălcând normele antitrust ale UE. CDS este un instrument financiar derivat care are scopul să transfere expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix (credite, obligaţiuni) între două părţi. Acuzaţiile mai sus menţionate vin în urma unei anchete derulate timp de doi ani de UE, care a fost lansată în urma dificultăţilor cu care s-au confruntat Deutsche Börse şi Chicago Mercantile Exchange în încercarea de a intra în industria CDS-urilor. Potrivit UE, cele două entităţi nu au reuşit să obţină licenţe opentru operaţiuni cu CDS-uri, de la Markit şi ISDA, care acţionau în baza instrucţiunilor primite de la băncile de investiţii. Băncile în cauză sunt "Bank of America" Corp., "Barclays" Plc, "Bear Stearns" (acum divizie "JP Morgan"), "BNP Paribas" SA, "Citigroup" Inc., "Morgan Stanley", "Credit Suisse Group" AG, "Deutsche Bank" AG, "Goldman Sachs Group" Inc., "HSBC Holdings" Plc, "JPMorgan Chase & Co.", "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) şi UBS AG. Conform acuzaţiilor aduse de UE, acestea au împiedicat Deutsche Boerse şi Chicago Mercantile Exchange să realizeze tranzacţii cu CDS-uri în perioada 2006-2009. Comisia Europeană a lansat ieri, către toate entităţile vizate, o declaraţie de obiecţii (sau de acuzare), care stabileşte activităţile anticoncurenţiale suspectate. "Comisia are o părere preliminară potrivit căreia băncile au acţionat împreună în sensul împiedicării burselor să realizeze tranzacţii cu CDS-uri, temându-se că aces¬tea le-ar fi redus veniturile din operaţiunile de intermediere pe piaţa OTC", a informat autoritatea de concurenţă a Uniunii Europene. Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat: "Ar fi inacceptabil ca băncile să fi blocat în mod colectiv tranzacţiile burselor, ca să-şi protejeze veniturile lor". Dacă vor fi găsite vinovate în acest caz, entităţile acuzate ar putea fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri globală. Conform afirmaţiilor comisarului Almunia, unele dintre băncile din cazul CDS-urilor au fost implicate şi în investigaţii separate, fiind suspectate de manipularea dobânzilor interbancare de referinţă Euribor şi Libor. Reprezentantul Comisiei Europene nu a identificat instituţiile în cauză. La nivel mondial, autorităţile de reglementare încearcă să înăsprească normele privind piaţa CDS-urilor, considerând că tranzacţiile din domeniu au alimentat criza financiară.
vineri, 5 iulie 2013
Societăţi exceptate de la obligaţia organizării de licitaţii publice...
Companiile din portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Plafar şi Romaero se vor regăsi printre societăţile exceptate de la obligaţia organizării de licitaţii publice, deoarece activează pe o piaţă concurenţială, a declarat pentru MEDIAFAX şeful ANRMAP - El a afirmat că este greu de indicat toate acele regii şi companii exceptate de la regulile sistemului de achiziţii publice, dar că OU 34/2006 include criterii clare în acest sens, iar exceptate vor fi acele societăţi care lucrează pe o piaţă concurenţială şi nu servesc interesului general. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a enumerat în acest sens, ca exemplu, companiile din portofoliul AAAS, Plafar şi Romaero. Modificările introduse în Parlament la sistemul achiziţiilor publice exceptează de la obligativitatea organizării licitaţiilor anumite regii şi companii naţionale, pe care Guvernul le-a introdus iniţial, de la începutul anului, în categoria autorităţilor contractante. Până la 1 ianuarie 2013, obligativitatea derulării unor proceduri de achiziţie publică revenea doar anumitor regii autonome sau companii naţionale, numai în situaţia în care se încadrau în prevederile articolelor 8 sau 9 din OU 34/2006 privind sistemul achiziţiilor publice, iar alte astfel de societăţi nu erau obligate să desfăşoare proceduri de achiziţie publică. La finele anului trecut, Guvernul a decis ca toate regiile autonome şi companiile naţionale să fie obligate să desfăşoare proceduri de achiziţie publică. Parlamentul a decis însă să se revină la sistemul iniţial, în care doar unele regii şi companii de stat sunt obligate să deruleze licitaţii, şi anume cele care se încadrează în cele două articole ale OU 34/2006, iar celelalte societăţi să elaboreze "norme procedurale interne" în ceea ce priveşte atribuirea contractelor a căror valoare depăşeşte pragul achiziţiilor directe. Articolul 8 din OU 34/2006 stabileşte că este autoritate contractantă oricare organism înfiinţat pentru a satisface nevoi de interes general fără caracter comercial sau industrial şi care este finanţat, în majoritate, de către o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public, se află în subordinea sau este supusă controlului unei autorităţi contractante sau unui alt organism de drept public, are în componenţa consiliului de administraţie/organului de conducere sau de supervizare mai mult de jumătate din numărul membrilor numiţi de către o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public, oricare întreprindere publică ce desfăşoară una sau mai multe dintre activităţile prevăzute la cap. VIII secţiunea 1 (apă energie, transport, poştă), atunci când aceasta atribuie contracte de achiziţie publică sau încheie acorduri-cadru destinate efectuării respectivelor activităţi. Piaţa achiziţiilor publice reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României, iar statul, prin instituţiile şi companiile sale, este cel mai mare cumpărător. Analiştii consultaţi acum doi ani de Ziarul Financiar apreciau că între 20 şi 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt "cu dedicaţie".
joi, 4 iulie 2013
Iată cum trebuiau calculate numărul de persoane de pe listele electorale...
INS a prezentat date umflate faţă de rezultatele provizorii şi rezultatele
preliminare, cu cca 1 milion de persoane. Cu toate acestea, reiese clar că
numărul persoanelor cu drept de vot a fost sub cel „decis” de
CCR în 2012. Cotidianul.ro a „refăcut” lista electorală
exact aşa cum a cerut Traian Băsescu şi a aprobat ilegal CCR şi rezultă
că referendumul din 2012 a fost VALID.
Câte persoane NU aveau drept de vot conform recensământului
Conform datelor definitive prezentate de INS, conform recensământului din 2011, populaţia stabilă a României a fost de 20.121.641 de locuitori. Populaţia stabilă = persoanele prezente + persoanele temporar absente (cetăţeni cu domiciliul stabil în România plecaţi temporar, până în 12 luni în străinătate).
Defalcat pe vârste, avem următoarea situaţie:
- 0-5 ani: 1.045.029 persoane
- 5-9 ani: 1.054.391 persoane
- 10-14 ani: 1.090.226 persoane
Avem aici deci între 0 şi 14 ani un număr de: 3.189.646 persoane fără drept de vot.
Între 15 şi 19 ani avem un număr 1.108.453 de persoane. Este de neînţeles de ce INS a ales această formulă de departajare şi nu a mers pe varianta categoriilor de vârstă care să delimiteze populaţia majoră (cu drept de vot) şi populaţia minoră (fără drept de vot). Totuşi, pentru a estima câţi dintre cei între 15 şi 19 ani din noiembrie 2011 erau fără drept de vot, adică între 15 şi 18 ani, scădem 35% (considerăm că procentul ce ar trebui scăzut este mai mic, dar am ales acest procent de 35% pentru a acoperi şi o eventuală marjă de eroare). Ar rezulta că între 15-18 ani am avut un număr de 720.494 persoane. Adunând numărul de persoane aflate între 0 şi 14 ani cu cele între 15 şi 18 ani, avem deci un număr de 3.910.140 de persoane fără drept de vot, conform recensământului din 2011.
Care era lista electorală corectă în iulie 2012
Se ştie, conform legii referendumului, lista electorală pentru un referendum naţional este similară listei electorale pentru alegerile parlamentare. De asemenea, se ştie, după „indicaţiile preţioase” date din „garaj” de Traian Băsescu, preşedintele Curţii Constituţionale, printr-o procedură ilegală („celebra” adenda la un document al CCR), a adăugat la lege şi a stabilit că lista electorală pentru referendum este similară listei electorale pentru alegerile prezidenţiale.
După modificarea ilegală efectuată de CCR, a reieşit că numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendumul iulie 2012 a fost de 18.292.464, iar pragul de participare, 50%+1 = 9.146.233. (Se ştie, pe 29 iulie 2012 au participat 8.459.053 de persoane, adică 46,24%, motiv pentru care CCR a invalidat referendumul.)
Având acum datele de la INS (care de fapt erau cunoscute şi în iulie 2012), vă prezentăm cum trebuia stabilită lista electorală pentru referendumul din 2012. Trebuiau luate în calcul următoarele date:
- numărul persoanelor cu drept de vot din cadrul populaţiei stabile
- numărul persoanelor cu drept de vot cu domiciliul stabil în străinătate
Iată cum trebuiau calculate numărul de persoane de pe listele electorale:
Conform acestor calcule, deci pe lista electorală pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu trebuiau să se afle 16.658.501 persoane cu drept de vot. În acest caz, pragul de participare pentru ca referendumul să fie valabil trebuia să fie de: 8.329.251 de persoane.
Reamintim, pe 29 iulie 2012, la referendum s-au prezentat un număr de 8.459.053 de persoane. Rezultă că referendumul trebuia validat şi Traian Băsescu trebuia demis.
Precizări necesare:
Câte persoane NU aveau drept de vot conform recensământului
Conform datelor definitive prezentate de INS, conform recensământului din 2011, populaţia stabilă a României a fost de 20.121.641 de locuitori. Populaţia stabilă = persoanele prezente + persoanele temporar absente (cetăţeni cu domiciliul stabil în România plecaţi temporar, până în 12 luni în străinătate).
Defalcat pe vârste, avem următoarea situaţie:
- 0-5 ani: 1.045.029 persoane
- 5-9 ani: 1.054.391 persoane
- 10-14 ani: 1.090.226 persoane
Avem aici deci între 0 şi 14 ani un număr de: 3.189.646 persoane fără drept de vot.
Între 15 şi 19 ani avem un număr 1.108.453 de persoane. Este de neînţeles de ce INS a ales această formulă de departajare şi nu a mers pe varianta categoriilor de vârstă care să delimiteze populaţia majoră (cu drept de vot) şi populaţia minoră (fără drept de vot). Totuşi, pentru a estima câţi dintre cei între 15 şi 19 ani din noiembrie 2011 erau fără drept de vot, adică între 15 şi 18 ani, scădem 35% (considerăm că procentul ce ar trebui scăzut este mai mic, dar am ales acest procent de 35% pentru a acoperi şi o eventuală marjă de eroare). Ar rezulta că între 15-18 ani am avut un număr de 720.494 persoane. Adunând numărul de persoane aflate între 0 şi 14 ani cu cele între 15 şi 18 ani, avem deci un număr de 3.910.140 de persoane fără drept de vot, conform recensământului din 2011.
Care era lista electorală corectă în iulie 2012
Se ştie, conform legii referendumului, lista electorală pentru un referendum naţional este similară listei electorale pentru alegerile parlamentare. De asemenea, se ştie, după „indicaţiile preţioase” date din „garaj” de Traian Băsescu, preşedintele Curţii Constituţionale, printr-o procedură ilegală („celebra” adenda la un document al CCR), a adăugat la lege şi a stabilit că lista electorală pentru referendum este similară listei electorale pentru alegerile prezidenţiale.
După modificarea ilegală efectuată de CCR, a reieşit că numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendumul iulie 2012 a fost de 18.292.464, iar pragul de participare, 50%+1 = 9.146.233. (Se ştie, pe 29 iulie 2012 au participat 8.459.053 de persoane, adică 46,24%, motiv pentru care CCR a invalidat referendumul.)
Având acum datele de la INS (care de fapt erau cunoscute şi în iulie 2012), vă prezentăm cum trebuia stabilită lista electorală pentru referendumul din 2012. Trebuiau luate în calcul următoarele date:
- numărul persoanelor cu drept de vot din cadrul populaţiei stabile
- numărul persoanelor cu drept de vot cu domiciliul stabil în străinătate
Iată cum trebuiau calculate numărul de persoane de pe listele electorale:
- se calculează numărul persoanelor fără drept de vot din cadrul populaţiei stabile: 3.189.646 (0-14 ani) + 720.494 (15-18 ani) = 3.910.140 persoane fără drept de vot;
- se calculează numărul persoanelor cu drept de vot din cadrul populaţiei stabile: 20.121.641 (populaţie stabilă) – 3.910.140 (persoane fără drept de vot) = 16.211501 persoane cu drept de vot;
- se adună numărul persoanelor cu drept de vot din cadrul populaţiei stabile cu numărul cetăţenilor români cu domiciliul stabil în străinătate, conform înregistrărilor deţinute de MAI (din informaţiile obţinute anul trecut de la MAI, numărul persoanelor cu „RDS” - români cu domiciliul stabil în străinătate - era de 447.000 de persoane. ATENŢIE, aceste 447.000 de persoane nu au făcut, legal, obiectul recenzării); 16.211501 (persoane cu drept de vot din cadrul populaţiei stabile) + 447.000 (persoane cu paşaport RDS) = 16.658.501 persoane ce trebuiau trecute pe lista electorală pentru referendum.
Conform acestor calcule, deci pe lista electorală pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu trebuiau să se afle 16.658.501 persoane cu drept de vot. În acest caz, pragul de participare pentru ca referendumul să fie valabil trebuia să fie de: 8.329.251 de persoane.
Reamintim, pe 29 iulie 2012, la referendum s-au prezentat un număr de 8.459.053 de persoane. Rezultă că referendumul trebuia validat şi Traian Băsescu trebuia demis.
Precizări necesare:
- Calculele efectuate de cotidianul.ro au fost făcute conform procedurilor decise pe axa Traian Băsescu-CCR, şi nu după prevederile Legii 3/2000, legea referendumului.
- S-a mers pe lista electorală utilizabilă la alegerile prezidenţiale aşa cum a cerut Traian Băsescu şi a acceptat ilegal CCR.
- S-au luat în calcul persoanele cu drept de vot domiciliate în ţară, persoanele cu drept de vot domiciliate în ţară, dar plecate temporar în străinătate şi persoanele cu drept de vot cu domiciliul în străinătate.
- Calculele cotidianul.ro sunt efectuate în baza rezultatelor definitive publicate de INS, deşi acestea sunt extrem de dubioase, ţinând cont că, faţă de rezultatele provizorii (publicate pe 2 februarie 2012) şi rezultatele preliminare (publicate pe 24 august 2012), numărul populaţiei stabile a fost anunţat acum ca fiind cu 1 milion mai mare.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)