sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Principalele declaratii - David Cameron PM Marea Britanie : Vreau ca Uniunea Europeana sa fie un succes si vreau o relatie intre Marea Britanie si UE care sa ne mentina inauntrul ei
  • Parlamentele nationale trebuie sa ramana adevarata sursa de legitimitate democratica
  • Suntem o familie de natiuni democratice a carei fundatie este o piata unica mai degraba decat o moneda unica; noi cei din afara euro recunoastem ca cei din zona euro vor fi nevoiti sa faca schimbari instututionale mari.
  • UK nu va adopta moneda unica si nu va face parte din zona euro
  • Sa le cerem cetatenilor britanici sa continue sa accepte o intelegere europeana asupra careia au avut o putere limitata de alegere este o cale prin care ne vom asigura ca, atunci cand se va pune intrebarea, este foarte probabil ca britanicii sa respinga UE
  • Le spun cetatenilor britanici: va fi decizia voastra.
  • Ar fi gresit sa intrebam oamenii daca sa ramanem sau sa plecam inainte de a avea ocazia sa reglemantam relatia
  • Daca UK paraseste UE, este un drum doar dus, nu si intors
  • Cameron isi incheie discursul: "In urmatoarele saptamani, luni si ani, nu voi inceta sa lupt pana cand dezbaterea nu va fi castigata. Pentru viitorul tarii mele. Pentru succesul Uniunii Europene. Si pentru prosperitatea generatiilor viitoare".
Reactia politicienilor :
Liderul laburist Ed Miliband a anuntat chiar inainte de discurs ca premierul se va dovedi slab, "condus de partidul sau nu de interesul economic national".
  • Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic UKIP: Referendumul ar trebui sa aiba loc pana in 2015. "Daca este un simplu referendum "In/Out" (Inauntru/Afara), am putea sa il avem pana in alegerile generale. Daca ar fi promis asta, as fi aplaudat. "
  • Lordul Mandelson (laburist): "Am avut un discurs schizofrenic. Pe de o parte, spune ca vrea o Europa noua si imbunatatita. Pe de alta parte, spune ca apartenenta Marii Britanii la UE este o foaie de hartie alba care trebuie complet renegociata. Este o abordare care nu va gasi un raspuns pozitiv de la partenerii nostri europeni".
  • Fostul lider liberal-democrat, lordul Ashdown: Discursul plaseaza UK pe un drum cu sens unic afara din UE.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Ambasadorul german la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, spune la Digi24 ca intelege pozitia partii romane privind separarea MCV de aderarea la Schengen, dar in acelasi timp evoca si asteptarile "publicului din Europa de Nord": securitate maxima la frontiera externa a UE din Romania. Ambasadorul francez Phillipe Gustin crede insa ca autoritatile romane au dreptul sa semnaleze faptul ca <>-ul din MCV inseamna cooperare", dar UE a facut "din cooperare, control".

Anonim spunea...

Judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi şi, parţial, Buzău se află vineri, în intervalul 4.00 - 14.00, sub cod portocaliu de viscol, fiind prognozate ninsori abundente şi vânt puternic, care va putea depăşi 70 de kilometri pe oră, potrivit unei avertizări emise joi seară de ANM

Anonim spunea...

Comisia Europeană a decis, joi, clasarea a şase acţiuni de infringement deschise împotriva României, printre acestea aflându-se şi cea referitoare la neregulile în atribuirea contractelor la Primăria Sectorului 3 în mandatul fostului primar PDL Liviu Negoiţă.

Anonim spunea...

Robert Roşu, avocatul MBD: "Decizia nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate asupra «Cathedral Plaza», întrucât proprietarul clădirii nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces"
Justiţia a hotărât definitiv şi irevocabil ca imobilul "Cathedral Plaza" să fie demolat, după cum ne-a spus preotul Francisc Doboş, purtătorul de cuvând al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB). Domnia sa ne-a spus că nu mai există căi de atac şi că doar o anulare a acestei hotărâri pe care a luat-o Instanţa din Dâmboviţa ar mai putea salva controversata clădire situată lângă Catedrala "Sf. Iosif", subliniind că va prezenta toa-te aspectele acestui caz într-o conferinţă de presă care urmează să aibă loc astăzi.
"Justiţia a hotărât irevocabil că această clădire ilegală trebuie să fie demolată pentru protecţia Catedralei «Sfântul Iosif». În cadrul...

Anonim spunea...

Subiectul suspendarii presedintelui nu este unul de actualitate cat timp nu a incalcat Constitutia, dar nici nu se poate negocia cu el, a declarat joi, la Antena 3, liderul liberal Crin Antonescu. Presedintele PNL a nuantat astfel o afirmatie a vicepresedintelui liberal Sorin Frunzaverde in a carui opinie "cu Traian Basescu nu trebuie negociat, trebuie suspendat", informeaza Agerpres.

Anonim spunea...

Ieşirea Greciei din Zona Euro şi eventuala desfiinţarea a monedei europene agitau spiritele, anul trecut, în staţiunea eleveţiană care reuneşte în fiecare ianuarie, cele mai mari figuri ale politicii şi afgacerilor din Lume.Acum, perspectiva oricât de improbabilă a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană face obiectul întâlnirilor bilaterale, mai mult sau mai puţin secrete, de la Davos, notează Reuters. Prim-ministrul britanic David Cameron a beneficiat de o primire călduroasă la Davos când s-a adresat forumului ca preşedinte a Grupului celor 8 cele mai industrializate ţări ale lumii, cu un apel vibrant pentru încheierea de acorduri de liber schimb, pentru piețe mai deschise, o mai mare concurență și pentru reprimarea evaziunii fiscale, relatează Reuters. Dar comentariile lui Cameron cu privire la UE au creat disensiuni. „A îmbarca țările într-o uniune politică centralizată ar fi o mare greșeală pentru Europa, iar Marea Britanie nu ar putea să nu fie părtaşă la aşa ceva", a declarat el. Anul trecut, elita economică de la Davos se agăța de fiecare cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. În cele din urmă, Germania a acceptat o creştere a Fondurilor de salvare a euro, dar punctul de cotitură al crizei a fost angajamentul din iulie al preşedintelui Băncii Centrale Europene Mario, de a face tot ce este nevoie pentru a apăra euro. Totuşi, „instabilitatea actuală din zona euro va continua să modeleze perspectivele globale în următorii ani", potrivit unui sondaj realizat la Davos printre 1.000 de experți și directori financiari. Întrebată care este cea mai mare îngrijorare ei a fost pentru anul 2013, Christine Lagarde, directorul general al FMI, a enumerat: problemele fiscale ale Statelor Unite, Japoniei și ale Europei, și menținerea ritmului reformei economice structurale în toate cele trei regiuni. WEF Global raportul Riscuri, întocmit cu câteva săptămâni înainte de reuniunea Davos, listat Totdată, o posibilă cădere a sistemului financiar global este una dintre primele cinci preocupări, potrivit unui studiu WEF, lansat înaintea forumului.