Experţii AIE arată că între 2017 şi 2020 Statele Unite vor deveni primul producător mondial de petrol, depăşind Arabia Saudită. Pentru gaz, evoluţia va fi mai rapidă şi vor devansa Rusia încă din 2015. Potrivit unui raport anual al World Energy Outlook, prezentat în noiembie, SUA vor fi capabile în 2030 să asigure consumul intern de carburanţi şi să devină un exportator net de petrol, „redesenând harta" energetică mondială. Lansată în urmă cu decenii, exploatarea gazelor de şist a explodat în SUA în mijlocul anilor 2000, ţara situându-se pe locul doi cu cele mai mari resurse ale planetei - 25.000 miliarde metri cubi tehnic exploatabili.
Din Dakota de Nord până în Texas, din California până în Pennsylvania, ţara s-a acoperit de foraje, gazele de şist urmând ca în zece ani să pună capăt în primul rând importurilor americane de petrol din Orientul Mijlociu. Una din marile întrebări este dacă China va putea exploata propriile rezerve de gaz de şist, caz în care Beijingul se va putea alătura marilor producători, modificând datele geostrategice.
Spre deosebire de vecinul american, în Canada exploatarea de şist este embrionară. Nu există reglementări federale, dar această exploatare este respinsă de populaţie. Mexicul deţine locul patru al celor mai vaste resurse mondiale, după China, SUA şi Argentina. Până acum neexploatat din motive economice, acest gaz interesează guvernul, care vrea relansarea producţiei de hidrocarburi.
În Europa nu există nici o politică generală privind gazul de şist, iar Parlamentul European refuză să îl interzică. Franţa deţine cele mai importante rezerve de pe continent, însă în iulie 2011 a votat o lege care interzice principala tehnică de exploatare, fracturarea hidraulică. În Polonia, urmare a estimărilor optimiste ale EIA, au fost efectuate peste 30 de foraje, dar rezervele au fost reevaluate negativ, gigantul ExxonMobil anunţând retragerea. Ungaria, România şi Bulgaria deţin împreună tot atâtea zăcăminte ca Polonia (540 miliarde de metri cubi). În Germania, guvernul a suspendat cercetările în aşteptarea concluziilor unui grup de lucru.
5 comentarii:
Peste 26 de milioane de oameni din Uniunea Europană sunt şomeri, în timp ce pentru zona euro, numărul persoanelor fără loc de muncă este de 18,8 milioane, se arată într-un studiu Eurostat, citat de BBC.
În zona euro, rata şomajului a atins un nou record în luna noiembrie a anului trecut, 11,8%, o creştere cu 0,1% faţă de octombrie.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, rata şomajului în noiembrie a rămas la acelaşi nivel ca în luna precedentă, 10,7%.
Spania îşi păstrează primul loc în nedoritul clasament al şomajului, cu o rată de 26,6%, în timp ce Grecia ocupă poziţia secundă, cu 20%.
În zona euro, 24,4% dintre tineri sunt şomeri, în Uniunea Europeană procentul tinerilor fără loc de muncă este de 23,7%.
În România, rata şomajului s-a redus în noiembrie cu 0,2 puncte procentuale în comparaţie cu luna anterioară, la 6,7%.
Comparativ cu noiembrie 2011, şomajul este în scădere cu 0,9 puncte, numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani ajungând la 674.000 de persoane, arată cele mai recente informaţii oferite de INS.
Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a venit la Palatul Victoria pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta, reprezentanţi ai ambasadei americane declarând pentru MEDIAFAX că întâlnirea face parte "dintr-o rundă de consultări" cu noul Guvern.
În luna decembrie, după ce ambasadorul american Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul în România, Duane Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA. El ocupă această funcţie până la sosirea noului ambasador al SUA în România.
"Este o întâlnire de rutină pentru a discuta subiecte bilaterale de interes comun şi face parte dintr-o rundă de consultări cu noul Guvern", au declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţi ai ambasadei americane.
În luna noiembrie, premierul Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, că atmosfera generală legată de investiţii este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, şi i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat atunci reprezentanţi ai companiilor americane prezente în România, precum Metlife, ExxonMobil, Chevron, ADM, AMGEN, Eli Lilly, Johnson&Johnson şi Smithfield Ferme.
În luna decembrie, premierul a declarat că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom. Unul dintre consilierii premierului este generalul american Wesley Clark, fostul comandant al trupelor NATO din Europa în timpul războiului din Kosovo. El are acum afaceri în domeniul extractiv şi energetic în Kosovo
Dupa un an de criza politica, incheiata cu o victorie clara a aliantei de guvernare a social-democratilor si liberalilor, la alegerile parlamentare din decembrie, cei mai puternici oameni ai tarii au decis sa faca pace, cel putin pe hartie, se arată într-un articol semnat de Liliana Ciobanu, ziarist freelance, postat pe blogul Eastern Approaches al revistei britanice The Economist si preluat de ziare.com.
Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au semnat, in acest sens, un acord care garanteaza cooperare institutionala intre Presedintie si Guvern, dar si un angajament in respectarea Constitutiei, de ambele parti, continua articolul.
Trimiteți un comentariu