miercuri, 9 ianuarie 2013

Economia românească nu s-a adaptat încă la nevoile pieţei locale.
Politica guvernamentală trebuie să-şi focalizeze preocupările de a acoperi nevoile interne cu oferte interne. În primul rând, în sectorul agro-alimentar nu avem nicio justificare pentru deficitul de 1 până la 2 miliarde euro pe care-l înregistrăm. Nu putem produce bumbac, măsline, portocale, dar să importăm mărar, pătrunjel, produse de seră este ruşinos, anti economic, anti naţional, nu avem nicio scuză. Fondurile europene ar trebui să stimuleze producţia unor astfel de produse.
Apelul meu pentru guvernanţi este să aibă, între priorităţi, atât creşterea volumului de export, dar mai ales reducerea importurilor.
Reporter: Care sunt factorii care au stat la baza rezultatelor înregis-trate în sectorul exporturilor?
Mihai Ionescu: După ce timp de doi ani exportul româ-nesc a fost campionul Europei, refăcând cel mai rapid pierderile din peri-oada de criză, s-a ajuns la o limită a capacităţii de export. Nu înseamnă că doar atât poate exporta România - în jur de 45 miliarde euro. Trebuie avut în vedere că în 2012 ne-am fi putut clasa cu un volum mai mare de export, atingând chiar ţinta de 50 miliarde euro, dacă nu s-ar fi întâmplat câteva lucruri semnificative. Retragerea companiei "Nokia" a însemnat 1,5 miliarde euro mai puţin la export, "Ford" nu a venit cu ceea ce speram cu toţii - un volum de producţie de circa 600.000 de unităţi (probabil vor realiza doar jumătate din acest volum). Erau anunţate şi alte capacităţi de producţie care aveau destinaţie cu prioritate exportul şi care au fost amânate. Toate acestea s-au întâmplat nu din vina politicului sau a Guvernului, sunt lucruri care se petrec la nivel global şi care ţin de politica societăţilor multinaţionale, care au constatat că piaţa nu acceptă o ofertă mai mare de mărfuri şi şi-au amânat proiectele.
Un alt factor care a contribuit la evoluţia exporturilor îl constituie rezultatele producţiei agricole. Dacă în 2011 agricultura a reuşit să aibă un aport substanţial în balanţa de comerţ exterior, în 2012 exporturile au fost trase în jos de sectorul agricol.
Dacă nu se înregistra un plus din partea celor care au rămas pe piaţă şi care fac export, aceste tipuri de gă-uri negre ar fi condus la o scădere a exporturilor.
Pe de o parte, este meritoriu că nu s-a diminuat exportul şi că există chiar posibilitatea să avem o creştere de peste 1 miliard de euro faţă de 2011.
Pe de altă parte, anul 2012 a fost cel mai nefavorabil din ultimul deceniu, excluzând anul de criză 2009 când a fost înregistrată o reducere masivă a exporturilor, cu 4 miliarde euro. Spun "cel mai nefavorabil an din ultimul deceniu" întrucât de-a lungul acestei perioade exporturile au înregis-trat, de regulă, creşteri anuale măsurate cu două cifre. În 2012, însă, pentru prima

3 comentarii:

Anonim spunea...

Analişti: Acordul cu FMI a eşuat din vina noastră. Economia nu şi-a revenit şi e chiar în picaj. Recomandările pentru Guvern
Economicieri, 17:34

Analiştii recomandă Guvernului să facă eforturi pentru a închide actualul acord cu instituţiile internaţionale în cât mai bune condiţii, indiferent dacă se va reuşi ulterior negocierea unei noi înţelegeri, care pare tot mai greu de realizat, în principal pentru că FMI şi CE au alte ţări pe listă.

Anonim spunea...


ANAF a publicat Ordinul care reglementeaza modul in care optezi pentru aplicarea sistemului de plati egale trimestriale in contul impozitului pe profit


9:44 SUA au anuntat pentru prima data public ca vor retrage toate trupele din Afganistan in 2014


9:28 Staphylococcus aureus: cum colonizeaza caile nazale


9:11 Eleva olimpica la matematica ce a cazut de la etajul unei vile din Busteni a murit


9:07 Drumul catre Vama Albita a fost redeschis; circulatia nu este restrictionata pe niciun drum national


8:47 Alegeri locale partiale in mai multe localitati din tara si la Consiliul Judetean Teleorman, pe 3 februarie


8:45 Isteria schimbarii permisului. In ultimele cinci zile au fost eliberate carnete de conducere cat intr-o luna: peste 55.000 in toata tara


8:27 Miercuri se reuneste plenul CSM pentru alegerea vicepresedintelui


7:35 VIDEO Calea Lactee gazduieste cel putin 17 miliarde de planete de marimea Pamantului


7:12 UPDATE Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, operat pentru montarea unei proteze la sold

Anonim spunea...

Un miracol ar fi cadoul ideal pentru Consiliul Bursei de Valori Bucureşti, care aniversează, astăzi, un an de când a primit votul acţionarilor şi misiunea să dezvolte piaţa de capital locală.
Pe 9 ianuarie 2012, "grupul băncilor" a preluat conducerea BVB, în defavoarea brokerilor independenţi, prin instalarea unui Consiliu prezidat de Lucian Anghel, fostul economist şef al BCR.
După îndelungata perioadă de tărăgănări fără orizont, administrată de preşedinţia lui Stere Farmache, planurile noilor administratori erau mari, iar aşteptările pieţei, pe măsură.
În schimb, 2012 a adus scandal pe plan politic, renunţarea la ofertele statului destinate pieţei de capital, cu excepţia Transelectrica, insolvenţe, diminuarea activităţii brokerilor şi scăderea dramatică a lichidităţii.