miercuri, 16 ianuarie 2013

"UNIUNEA EUROPEANA"- Convergenţă şi Uniune (CiU) şi Stânga Republicană Catalană (ERC) au trimis grupurilor parlamentare care susţin consultarea pentru autodeterminare (Partidul Socialiştilor, Iniţiativa şi Candidatura Unităţii Populare), propunerea de declarare a suveranităţii pe care o va vota Parlamentul catalan în prima sa sesiune, pe data de 23 ianuarie. Declaraţia specifică faptul că toate încercările Cataloniei de a găsi un limbaj comun cu statul spaniol au eşuat, şi invocă în special sentinţa Curţii Constituţionale cu privire la Statutul Cataloniei. "Comportă un refuz radical faţă de evoluţia democratică a voinţei colective a poporului catalan în interiorul statului spaniol şi creează bazele pentru o involuţie în procesul de autoguvernare care se exprimă astăzi cu totală claritate în aspectele politice, concurenţiale, financiare, sociale, culturale şi lingvistice". Alegerile din noiembrie - în care CiU a pierdut 12 fotolii, dar ERC şi-a dublat reprezentarea - au fost, conform declaraţiei, confirmarea faptului că mandatul democratic al cetăţenilor este "iniţierea procesului pentru constituirea Cataloniei ca nou stat". Urmând structura textului pe care l-a propus CiU, Declaraţia marchează şase aspecte pe care trebuie să le presupună referendumul: suveranitatea, subliniind caracterul suveran al Cataloniei; legitimitatea democratică a consultării; transparenţa, promiţând să le ofere toate informaţiile cetăţenilor; dialogul cu statul şi cu instituţiile europene şi respectarea valorilor fondatoare ale Uniunii Europene. Ultimul punct îl reprezintă legalitatea: textul evidenţiază faptul că se vor utiliza "toate cadrele legale existente" pentru realizarea consultării.
Formaţiunile CiU şi ERC prevăd prezentarea textului luni în Parlament şi sunt deschise la introducerea de modificări care să nu schimbe substanţial sensul textului.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Autorităţile europene nu realizează cât de importantă este stimularea antreprenoriatului, consideră Andreas Trei-chl, preşedintele Erste Group. Măsurile menite să încurajeze oamenii să îşi înceapă propriile afaceri se limitează, de cele mai multe ori, la sponsorizări oferite de către guverne, la "credite ieftine", care nu contribuie, însă, la crearea unei culturi a respectului faţă de antreprenori, arată domnia sa. "Sistemul educaţional din Europa nu insuflă tinerilor dorinţa de a deveni antreprenori, aşa cum se întâmplă în Statele Unite.

Anonim spunea...

"Compania Nationala de Cai Ferate cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment si recomanda publicului calator ca inainte de efectuarea calatoriei sa solicite informatii despre intarzierile care se inregistreaza in traficul feroviar la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara", se mai arata in comunicat.

Directorul CFR Calatori, Stefan Roseanu, a declarat ca din informatiile pe care le are in unele zone angajatii au incetat spontan lucrul la ora 7.00, precizand ca acum este verificata situatia.

"Vom intra in dialog cu angajatii, sa vedem ce revendicari au. Speram ca disconfortul creat calatorilor sa fie redus", a spus directorul companiei.

El a mai afirmat ca "de principiu" trenurile vor intra in garile mari si nu vor opri pe camp.

El a spus ca nu are o situatie exacta a trenurilor care sunt afectate.

Intrebat despre plata salariilor, Roseanu a precizat ca au existat probleme privind achitarea integrala a acestora pentru luna decembrie si ca salariile au fost platite in proportie de 70-75%, iar pana joi dimineata vor fi achitate integral salariile si la CFR Calatori si la infrastructura.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca a convocat conducerile CFR Calatori si CFR Infrastructura pentru a vedea cine e responsabil de intarzierea platii salariilor angajatilor, precizand ca va cere premierului sa verifice cheltuielile fiecarei companii, iar responsabilii vor plati.

Fenechiu a declarat ca la aceasta ora a convocat conducerile companiilor CFR Calatori si CFR Infrastructura pentru a vedea cine este responsabil de intarzierea de o zi - o zi si jumatate a platii salariilor.

El a spus ca nu are atributii, dar ca va cere premierului sa verifice cheltuilile fiecarei companii din subordinea Ministerului Transporturilor.

"Am suspiciunea ca se platesc cu prioritate alte cheltuieli, si nu salariile. Este responsabilitatea patronului, care in acest caz este statul, ca daca oamenii muncesc sa fie platiti", a spus Fenechiu.