luni, 7 ianuarie 2013

Preţul mediu al petrolului Brent a urcat în acest an la 111,5 dolari pe baril, de la 110,9 dolari pe baril în 2011, când a fost stabilit recordul anterior. Referinţa a închis la cel puţin 100 dolari pe baril în aproape toate şedinţele de tranzacţionare din acest an, cu excepţia câtorva zile în timpul verii.
În luna ianuarie, ministrul saudit al petrolului, Ali Naimi, a declarat că Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, vrea să menţină preţurile peste 100 de dolari pe parcursul întregului an.
Preţurile record şi creşterea producţiei OPEC la începutul anului a asigurat venituri istorice pentru producătorii din cadrul organizaţiei, de 1.052 miliarde dolari în termeni nominali, în urcare cu 2,5% faţă de 2011, potrivit Energy Information Administration, agenţia de statistică din cadrul Departamentului american pentru Energie. Acum 10 ani, veniturile anuale ale OPEC nu depăşeau 200 miliarde de dolari.
Veniturile uriaşe au fost însă distribuite inegal în interiorul cartelului. Iranului i-a revenit o parte mult mai redusă din câştig din cauza sancţiunilor economice impuse de Statele Unite şi aliaţii din Europa de Vest, în urma cărora producţia de petrol a ţării a scăzut la minimul ultimilor 32 de ani. În primele 11 luni, Iranul a încasat 6,5% din veniturile totale nete ale OPEC, faţă de 9-10% în deceniul trecut.
Criza din Iran a ajutat Arabia Saudită, Irakul, Kuweitul şi Emiratele Arabe Unite să vândă mai mult petrol. Libia a reuşit de asemenea să revină la normal în privinţa exporturilor de petrol, după războiul civil de anul trecut.
Fondul Monetar Internaţional estimează că Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au nevoie ca preţul petrolului să se menţină peste pragul de 80 dolari pe baril pentru a-şi putea finanţa bugetele. Acum 10 ani, aceste state îşi puteau asigura cheltuielile cu preţuri de numai.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Cameron a lansat avertismentul într-un interviu la BBC, pe fondul speculaţiilor referitoare la conţinutul unui discurs pe care îl va susţine în această lună, pe tema solicitărilor sale pentru o relaţie mai puţin strictă cu Uniunea Europeană, potrivit The Guardian.

El a reiterat pe de altă parte că nu vrea ieşirea Marii Britanii din UE, el argumentând că ţări din afara Uniunii precum Norvegia sunt supuse regulilor comunitare fără să aibă vreo influenţă asupra politicilor acesteia.

"Ce se întâmplă acum în Europa este o schimbare majoră, determinată de existenţa euro. Ţările din zona euro trebuie să se schimbe, pentru ca moneda să funcţioneze. Trebuie să se integreze mai mult. Nu există în lume o uniune monetară care să nu aibă o uniune bancară sau fiscală. Această schimbare implică o modificare a naturii organizaţiei, astfel că suntem îndreptăţiţi să cerem unele schimbări şi pentru noi", a spus Cameron.



Marea Britanie poate respinge prin veto modificările necesare pentru supravegherea bancară şi a deficitelor, pentru că orice schimbare în tratat necesită sprijinul tuturor membrilor UE.

Surse europene au declarat pe de altă parte că nu este sigur că va fi necesară modificarea tratatului, dar chiar şi aşa, dacă Marea Britanie se va opune, există soluţia acordurilor interguvernamentale.

Anonim spunea...

Bietul Vergil Voineagu a fost demis, vineri, de Victor Ponta, de la conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS), sub acuzaţia calculului eronat a unui plus de 21 de miliarde de lei la PIB-ul pe 2011, dar numai prin accident decizia demiterii i-a revenit lui Ponta, pentru că Voinea-gu a fost ameninţat cu demiterea şi de Emil Boc, prin noiembrie 2011, care, în ocazia recensământului, i-a spus şefului INS că a manifestat "forma supremă a incompetenţei".
Pe la şapte seara, vineri, INS a comunicat că nu-i vorba de nici o greşeală de calcul, ci diferenţa de 21de miliarde rezultă din actualizarea datelor, conform metodologiei europene pe care o foloseşte, dar bietul Voineagu nu a mai convins pe nimeni şi locul de şef al INS i-a fost oferit, interimar, doamnei Beatrix Gered, vicepreşedintele INS susţinut de UDMR, cea care a leşinat pe treptele Guvernului Boc (iulie 2010), vicepreşedintele demis şi reinstalat în iulie 2012 de Victor...

Anonim spunea...


BVB deschide indecis


Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi indecis. detalii


Politică, 10:22

Pivniceru: CSM nu propune şefii parchetelor, "e cea mai de bun-simţ interpretare"


Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a interpretat, aseară, articolul 134 din Constituţie, declarând că acesta se referă la numirea "pur şi simplu în funcţia de judecător", relatează sursele de presă. detalii


Politică, 10:07

Bacalaureatul profesional ar putea să rămână la stadiul de proiect


Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a declarat că bacalaureatul profesional, propus de fostul ministru, Ecaterina Andronescu, ar putea să rămână la stadiul de proiect anul acesta, relatează sursele de presă.

Anonim spunea...

Uniunea Judecătorilor: „Nu acceptăm să fim reprezentați de Hăineală”



Printr-un comunicat de presă, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) avertizează că nu va accepta un președinte al CSM ales ilegal. Reproducem textul integral al comunicatului. „UNJR îşi...

Anonim spunea...

Aşa cum oamenii din întreaga lume au sărbătorit trecerea dintre ani cu artificii, la fel şi Soarele a marcat evenimentul cu propria "petrecere", scrie Daily Mail, potrivit Realitatea.net.


O explozie solară a avut loc chiar în noaptea dintre ani a fost filmată de NASA. Aceasta a fost atât de puternică încât a atins o rază de 257.000 de kilometri, adică de aproximativ 20 de ori diametrul Pământului.

Spectacolul solar a fost înregistrat de Observatorul Solar Dynamic al NASA.

Anonim spunea...


Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, a murit


23:10 Judecatorul Cristi Danilet discuta online cu cititorii HotNews.ro, marti, de la ora 13.00 despre alegerile din CSM


22:37 Victor Ponta: Dan Voiculescu nu e senator daca nu a depus juramantul. Decizia judecatorului de la tribunal de a trimite dosarul la Inalta Curte a fost gresita


21:53 Barack Obama l-a nominalizat pe Chuck Hagel la Pentagon si pe John Brennan la CIA


21:43 Alegerea vicepresedintelui CSM, miercuri, in sedinta plenului Consiliului


21:09 Victor Ponta, despre actul normativ privind taxele locale: N-a fost niciun repros la adresa presedintelui. Ordonanta va fi adoptata in sedinta de guvern de miercuri


21:00 Compania aeriana poloneza LOT va reduce cu o treime numarul angajatilor


20:59 UPDATE Lionel Messi - Al patrulea Balon de Aur consecutiv


20:26 Nelu Ploiesteanu, internat la Floreasca pentru probleme respiratorii