joi, 17 ianuarie 2013

Banca centrala germana, Bundesbank, va repatria o mare parte a rezervelor de aur depozitate la Paris, New York si Londra, pentru a satisface recomandarile Curtii germane de conturi, scrie cotidianul economic Handelsblatt in editia de marti, preluata de AFP....Bundesbank se situeaza pe locul doi in lume, dupa Statele Unite, in ceea ce priveste rezervele de aur, avand, la finele lui 2011, un volum de 3.396 tone in valoare de 133 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curtii de Conturi.
Or, precizeaza Handelsblatt, 45% din acest volum este depozitat la Federal Rreserve, 13% la Bank of England, 11% la Banque de France si 31% la Frankfurt, sediul Bundesbank. Aceasta decizie a fost luata in timpul razboiului rece din motive de securitate, reaminteste cotidianul, care subliniaza ca acest argument nu mai este valabil acum.
Bundesbank doreste acum sa-si repatrieze toate rezervele din Franta si o mare parte din Statele Unite si Marea Britanie, pentru a se conforma unei recomandari a Curtii de Conturi.
Bundesbank a refuzat sa comenteze informatiile dar a precizat ca va organiza o conferinta de presa miercuri dimineata.
Anul trecut, problema rezervelor de aur germane plasate in strainatate a agitat unele medii eurosceptice germane, care au solicitat un audit minutios al aurului Bundesbank.
Curtea de Conturi a recomandat si un inventar fizic al stocurilor.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Leul a crescut semnificativ, ieri, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce JP Morgan a anunţat că obligaţiunile României vor fi incluse, de la 1 martie, într-un indice al băncii pentru pieţele emergente.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, ieri, un curs oficial de 4,3364 lei/euro, în scădere cu 5,30 bani faţă de cotaţia anterioară.
JP Morgan a anunţat, marţi seară, că va include, de la 1 martie, obligaţiunile României în indicele JP Morgan GBI-EM Index pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente, informaţie care a dus la aprecierea leului, pe pieţele internaţionale, imediat după anunţ.
Includerea obligaţiunior noastre în indicele băncii va avea loc treptat, pe parcursul a trei luni, până la 1 mai.

Anonim spunea...

Creşterea de 8% a euro faţă de dolar, consemnată în ultimele şase luni, reprezintă o nouă ameninţare la adresa economiei europene acum, când dă semne de redresare, consideră Jean-Claude Juncker, liderul grupului miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogroup).

Anonim spunea...

Comisia Europeana (CE) monitorizeaza progresele realizate in anumite cazuri de coruptie la nivel inalt si solicita periodic autoritatilor romane informatii actualizate pentru a evalua indeplinirea obiectivelor de referinta din MCV. CE nu incearca sa exercite presiuni asupra procesului juridic din Romania si nu alege cazurile pe care le monitorizeaza in functie de afilierea politica a persoanelor investigate, ci de gravitatea si natura cazului. Aceste precizari sunt facute de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in raspunsul sau scris, din 16 ianuarie 2013, la o intrebare adresata de eurodeputatul roman Adrian Severin, informeaza Agerpres.

Intrebarea eurodeputatului Adrian Severin, datata 16 noiembrie si formulata in baza articolului 117 din Regulamentul de procedura al Parlamentului European (PE), se refera la o scrisoare din 10 octombrie a secretarului general al CE, Catherine Day, adresata ministrului de justitie Mona Pivniceru, prin care oficialul european cere informatii privind stadiul actual si viitorii pasi procedurali in mai multe cazuri concrete de coruptie la nivel inalt.

Anonim spunea...

The newly designated government of Romania, formed of the Social Liberal Union (USL) alliance and led by Victor Ponta, eyes an average annual economic growth of 3% for 2013-2016 and maintaining an ESA-system budget deficit of under 3% until 2016, according to the USL governing program, published by the government on Thursday. On fiscal policies, the government says it plans to provide transparency for public funds, to simplify the tax system, to return to a 19% VAT and introduce progressive taxation.