sâmbătă, 8 septembrie 2012

Puţine lucruri au atenţia în cea de a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii de pe piaţa Sibex. Lichiditatea a continuat să se situeze la un nivel redus: doar 550 de contracte încheiate în şapte ore de tranzacţionare. Valoarea tranzacţiilor depăşea uşor 5 milioane de lei. Criza de lichiditate se prelungeşte, ea fiind accentuată şi de apariţia unor conflicte la nivelul acţionariatului operatorului de piaţă, mai exact chiar la nivelul Consiliului de Administraţie. Ritmul plasamentelor a mai crescut după prânz iar speculatorii activi aşteptau ştirile de peste ocean şi evoluţia pieţei americane după o zi de pauză, cu speranţa unei intensificări a speculaţiilor.  Pe segmentul derivatelor valutare se observau 107 contracte euro/dolar pentru scadenţa septembrie şi 48 pe cea din decembrie. În urma pariurilor pe evoluţia cursului se observa scăderea euro cu 0,19% pe septembrie şi 0,06% pe decembrie, la valori de 1,25700 şi 1,25790 USD. Pe plan extern, euro s-a apropiat iniţial la doar 0,4% de maximul pe două luni faţă de dolar. Apoi creşterea s-a oprit sub influenţa scăderii pieţelor europene de acţiuni. Speculaţiile pe cursul euro/yen au fost mult mai puţine şi s-au soldat în prima jumătate de zi cu numai 11 contracte pe scadenţa septembrie. Euro creştea cu 0,55%, la 98,55 yeni. Pe plan extern, yenul japonez s-a întărit, apropiindu-se de maximul din două săptămâni faţă de yen, pe fondul speculaţiilor că preşedintele BCE, Mario Draghi, va anunţa un plan de achiziţii de obligaţiuni din ţările afectate de criza datoriilor. Ceva mai multe contracte faţă de evoluţia de ansamblu se înregistrau şi pe segmentul derivate pe mărfuri. Este vorba de 100 de contracte pe simbolul SIBGOLD cu scadenţa decembrie. Acestea au fost însă realizate doar dintr-o singură tranzacţie, încheiată la un preţ de 1690 de dolari/uncie, în scădere cu 3,7 USD. Pe segmentul indici investitorii erau mai mulţi, deci şi mai multe tranzacţii, dar mici ca mărime. Numărul contractelor era de 130 pe scadenţa din această lună, total prin care derivatul amintit era cel mai solicitat. Cotaţia DEDJIA_RON septembrie pierdea 27 puncte şi valora 130 puncte. Variaţiile de pe piaţa futures americană erau reduse înainte de publicarea unui raport privind producţia din SUA.  În sectorul spot s-a detectat o doză de interes pentru titlurile Prodplast Imobiliare. S-au tranzacţionat 27.226 acţiuni la un preţ de 4,8 lei/titlu, în staţionare.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Standard&Poor's: Deciziile BCE sunt bune, dar riscante. Germania, Olanda si Finlanda, retinute in ceea ce priveste programele de ajutorare a tarilor in dificultate

de C. Ionel HotNews.ro

Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 11:09 Economie | Finanţe & Bănci


Masurile anuntate joi de Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa fie "benefice" Zonei Euro chiar daca aplicarea lor prezinta riscuri, a estimat vineri agentia americana de rating Standard&Poor's (S&P) citata de AFP. Totodata, S&P a precizat ca a constatat unele probleme printre care si "o mare retinere in ceea ce priveste programele de ajutor acordate statelor in dificultate in unele tari care constituie centrul Zonei Euro precum Germania, Olanda sau Finlanda".

Anuntul presedintelui BCE, Mario Draghi, "in mare masura conform cu atentionarile noastre", nu are niciun efect asupra calificativelor atribuite tarilor din Zona Euro sau asupra perspectivele financiare ale acestora, arata agentia financiara intr-un comunicat de presa.

BCE a anuntat joi o serie de masuri pentru a contracara criza datoriilor suverane. Printre acestea se numara si un nou program de achizitionare nelimitata a obligatiunilor pentru a reduce costurile de imprumut ale statelor din regiune afectate mai puternic de probleme, precum Spania sau Italia.

"Aceste initiative pot contribui la stabilizarea datoriei publice in Zona Euro si pot incuraja guvernele statelor membre de la periferia Zonei Euro -in special Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda- sa continue reforma bugetara si economica", arata S&P.

"Progresele facute cu ajutorul reformelor ar putea, la randul lor, sa imbunatateasca perspectiva de creditare" a acestor tari, informeaza agentia.

Standard & Poor's, care acorda BCE calificativul maxim AAA cu perspectiva stabila, a atribuit o perspectiva negativa calificativelor a 15 state din Zona Euro invocand ca abilitatea guvernelor europene de a lua masurile necesare este pusa sub semnul intrebarii.

"La nivel european, am observat o mare retinere in ceea ce priveste programele de ajutor acordate statelor in dificultate in unele tari care constituie centrul Zonei Euro precum Germania, Olanda sau Finlanda", informeaza S&P.

La nivel de tara, S&P citeaza "dificile eforturi de cooperare" intre guvernul federal si institutiile locale din Spania, precum si "incertitudine politica" provocata de alegerile generale prevazute pentru inceputul lui 2013 in Italia.

Anonim spunea...


22:07 Intalnire intre ministrul roman de externe si omologul olandez la reuniunea din Cipru: Corlatean a reiterat obiectivul Romaniei de aderare la Schengen


21:36 Primele celule bionice, create de cercetatorii americani


20:41 SUA claseaza reteaua Haqqani pe lista organizatiilor teroriste. Talibanii: O masura "fara efect"


20:26 Spania: Cel mai longeviv barbat din Europa a murit vineri, la varsta de 111 ani


20:24 Administratia prezidentiala: Acuzatiile formulate de Antena 3 la adresa lui Traian Basescu, o continuare a campaniei de dezinformare publica/ Presedintele nu a efectuat nicio vizita la Riad in timpul mandatelor sale


20:17 Franta: Berrnard Arnault, cel mai bogat om din Europa, solicita cetatenie belgiana. Presedintele LVMH neaga ca ar incerca sa evite taxele cerute de Hollande


19:07 VIDEO Grecia: Politia s-a autosesizat cu privire la actiunile unor militanti neonazisti acuzandu-i de "uzurparea autoritatii"


18:37 US Open: Avertizare de tornada emisa sambata pentru regiunea New York


17:48 Puiu Hasotti: Nu sunt modele de urmat pentru femei in politica internationala


17:31 Italia nu are nevoie momentan de ajutorul Bancii Centrale Europene - ​​ministrul italian al Economiei


17:20 Al-Qaida a revendicat 131 de atacuri comise in Irak in timpul Ramadanului


16:46 Tariceanu: In loc sa cenzureze derapajele si excesele lui Traian Basescu, Curtea Constitutionala le-a incurajat


16:17 Traficul aerian al companiei Lufthansa a revenit la normal sambata, dupa greva de amploare de vineri


15:30 Patronatele din turism anunta preturi mai scazute in sudul litoralului romanesc in 2013


14:43 UPDATE Accident grav in Covasna: Un tractor cu remorca a fost lovit de tren - 8 persoane au murit