joi, 6 septembrie 2012

Bulgaria a îngheţat pe termen nelimitat planurile de aderare la euro, considerând că acest lucru nu ar aduce beneficii, ci numai costuri. Premierul Boyko Borisov şi ministrul Finanţelor, Simeon Djankov, au declarat că abandonarea planului de aderare este o consecinţă a deteriorării condiţiilor economice şi a incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alături de schimbarea „decisivă" a opiniei publice din ţară privind adoptarea euro, la începutul celui de-al treilea an de austeritate. „În prezent, nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri. Publicul este îndreptăţit să ştie cine ar avea de salvat pe cine după ce aderăm. Este prea riscant pentru noi şi, în plus, nu este sigur care sunt regulile şi cum vor sta lucrurile peste un an sau doi", a afirmat Djankov.
Criza datoriilor a determinat şi alte state UE să se îndepărteze de adoptarea monedei unice. Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat ieri la reuniunea ambasadorilor, că România trebuie să facă o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de trecere la euro şi că „toate statele din zona non-Euro trebuie să găsească formula de a participa la sistemul de supraveghere bancară propus pentru zona Euro". (suesa, presa romaneasca)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Reteta germana ? ...o gasiti in pactul ribbentrop - molotov = toata europa trece sub cizma germana iar resursele si capacitatile energetice in turbinca ruseasca - vezi pactul euroasiatic incheiat recent de putin si acolitii sai (reintegrarea URSS ) ...de fapt euro a fost inventat pentru a facilita preluarea resurselor si capacitatilor energetice de catre rusi, indatorarea tarilor crestine si preluarea administrativa a europei de catre nemti (neam necrestin si barbaric) - deuchland uber alles ! arbeit macht frei ...va urez "succesuri" multiple !!!!

Anonim spunea...

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la 0,75% şi a anunţat un plan de achiziţii directe de obligaţiuni pentru reducerea costurilor de împrumut ale statelor cu datorii mari din zona euro. În trimestrul al doilea, economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% faţă de trimestrul precedent, când avansul a fost zero. "Indicatorii arată activităţi economice slabe până la sfârşitul acestui an, într-un mediu de incertitudini sporite. Analizând dincolo de viitorul imediat, anticipăm că economia zonei euro se va redresa foarte lent", potrivit BCE. Instituţia a explicat că ritmul de creştere va fi afectat de procesul necesar de echilibrare a balanţelor contabile în sectorul financiar şi cel non-financiar, de şomajul ridicat şi de redresarea globală inegală. Riscurile de înrăutăţire a perspectivelor economice sunt legate de tensiunile de pe unele pieţe financiare din zona euro şi de posibila extindere în economia reală a regiunii. Aceste riscuri ar trebui să fie ţinute sub control de acţiuni eficiente ale tuturor liderilor din zona euro, potrivit băncii centrale. BCE a majorat uşor estimările referitoare la inflaţie, pentru care anticipează un nivel cuprins între 2,4% şi 2,6% în acest an şi de 1,3% şi 2,5% în 2013.