LE MONDE a publicat un articol cu titlul semnificativ „Dna Merkel şi dl.
Schauble au memoria scurtă”.. "După căderea Zidului Berlinului, în 1989, şi
reunificarea Germaniei, în 1990, cancelarul Helmut Kohl a decretat
paritateamărcii vestice cu cea estică. Economistul american Jeremy Rifkin a
calculat că, la ora respectivă, valoarea mărcii vestice era de 1 la 400 mărci
estice. Ce minunată ocazie de a specula marca vestică! Băncile europene au
folosit toată influenţa lor ca traderii să nu profite de ocazie. Marca vestică
nu a fost pusă în pericol. Aceasta s-a numit solidaritate europeană. În fine,
corupţia din Grecia a existat şi, fără îndoilală, există încă. Cele două cazuri
cele mai importante privesc atribuirea pieţelor publice, respectiv telefonia şi
submarinele greceşti. Este vorba de sume care depăşesc 20 de milioane de euro,
ce s-au repercutat asupra preţurilor de vânzare, deci plătite de contribuabilul
grec. Fericiţii câştigători ai acestor două licitaţii sunt multinaţionale
germane. Fără a reveni la ororile trecutului nazist al Germaniei, ar fi bine să
reamintim doamnei Merkel şi lui Schauble că, timp de două generaţii, ţara lor a
beneficiat de UE şi că dispariţia euro le-ar distruge economia înfloritoare: 60%
din exporturile ţării lor merg în zona euro”, se arată în încheierea articolul
din prestigiosul ziar francez.Cum se constată, abordarea crizei Greciei nu
întruneşte nici pe departe unanimitatea marilor ziare occidentale." (sursa
cotidianul)
duminică, 9 septembrie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
"Mentinem o supraveghere atenta (a situatiei din Romania) dupa lupta politica teribila din iulie si august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita raul cel mai mare gratie actiunilor determinate a numerosi actori, intre care Comisia Europeana, Parlamentul European, state europene, dar si FMI", spune Vicepresedintele Consiliului European si comisar UE al Justitiei, Viviane Reding, fara sa simta nici macar o umbra de dubiu asupra "normalitatii" interventiei unor actori precum FMI asupra unor procese care nu au absolut nicio legatura cu economia sau politicul.
Si, pe cat este de ciudat sa auzim ca o institutie financiara mondiala s-a implicat (de fapt, a fost "rugata" probabil sa o faca) in procesul prin care poporul unei tari din Europa hotara daca isi demite sau nu presedintele - aceasta fiind in sine o actiune constitutionala, prevazuta in Constitutie si declarata astfel si de CCR - pe atat de enigmatica e nevoia pe care o simte Manuel Barroso sa se laude si sa se impauneze cu o victorie pe care, pana la urma, oricum ar da-o, a abtitnut-o in ciuda a vreo 7,5 milioane de "victime", prin impunerea total arbitrara a unui cvorum care nu exista pe mai nicaieri in Europa si care nici macar de catre Comisia de Venetia nu este recomandat.
"Avem discursul despre 'mai multa Europa', dar este nevoie si de o Europa mai buna, o Europa bazata pe valori. (...) Datorita UE si Comisiei Europene a fost posibil sa evitam schimbarile nedemocratice din Romania si trebuie sa fim mandri de acest lucru, pentru ca am fost in stare sa reinstauram statul de drept intr-o tara care este membra a Uniunii noastre" - Jose Manuel Barroso. Da, putem fi mandri si noi ca UE a oprit.... ce? Schimbarea lui Traian Basescu prin vot popular cu un alt presedinte, ales in urma organizarii libere si in mod democratic a unor alegeri inainte de termen? Putem fi mandri de asta.
Daca principala trasatura caracteristica a unei democratii este sa isi tina oamenii in functii pana la termen, indiferent cu ce costuri sociale, chiar si in ciuda prabusirii increderii lor, iar schimbarea lor dupa un mandat si jumatate - i.e. opt ani si jumatate in functie - este o nelegiuire, atunci fie, actiunea Guvernului USL din iulie a fost o tentativa esuata de a da o lovitura de stat.
Daca democratia nu inseamna posibilitatea ca un popor sa isi aleaga liber conducatorii sau sa si-i dea jos, cand considera ca acestia au mers prea departe, indiferent in ce sens, atunci sa multumim
Criza din zona euro se va agrava si Grecia ar putea iesi din uniunea monetara intr-un an, a declarat sambata ministrul suedez de finante, Anders Borg (foto), intr-un interviu acordat radioului public suedez si citat de France Presse.
'Nu cred ca am asistat deja la ceea ce este mai rau in tari ca Spania si Grecia. (Aceste tari) au probleme atat de grave incat Europa se va afla intr-o postura dificila in urmatoarele sase pana la 12 luni', a avertizat Borg.
Ministrul suedez de finante, a carui tara nu face parte din zona euro, a declarat ca nu ar fi surprins daca Grecia se va vedea nevoita sa paraseasca zona euro intr-un viitor previzibil. In opinia sa, chiar in cazul unui 'sprijin amplu' fata de aceasta tara in Europa, 'nu se poate exclude posibilitatea ca Grecia sa se gaseasca in situatia de a parasi (zona) euro in sase, noua sau 12 luni'.
'Bancile din Europa sunt pregatite pentru problemele cu Grecia', a spus el, recunoscand ca lucrurile ar putea deveni 'mult mai complicate in Europa'.
Pe fondul ingrijorarilor cu privire la Grecia, EFE transmite ca principalele sindicate din aceasta tara au protestat sambata dupa-amiaza la Salonic, al doilea oras ca marime al tarii, impotriva noilor masuri de austeritate pe care le are in vedere guvernul condus de conservatorul Andonis Samaras.
Protestele au fost convocate de GSEE si ADEDY, principalele confederatii sindicale din sectorul privat si public, profitand de faptul ca sambata incepe la Salonic (nord) Targul International de Comert, unde in mod traditional liderii eleni isi prezinta an de an viziunea privind politica economica.
Trimiteți un comentariu