vineri, 14 septembrie 2012

Presedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, a anuntat miercuri noul pachet de propuneri ale Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste supraveghere bancara la nivelul zonei euro. Conform propunerilor Comisiei Europene, Banca Centrala Europeana (BCE) isi va spori responsabilitatile, ajungand treptat sa aiba rolul de supraveghetor al tuturor bancilor din zona euro. In prima faza, incepand cu iulie 2013, BCE va monitoriza doar bancile cele mai importante din zona euro, asa-numitele banci sistemice, urmand ca dupa ianuarie 2014 aceasta sa supravegheze toate bancile uniunea economica si monetara europeana. Le Figaro vorbeste despre o miscare federalista de mare amploare, explicand ca cele 17 tari din Zona Euro vor ceda catre BCE suveranitatea in ceea ce priveste controlul asupra bancilor private si publice.
In acelasi timp, printre propunerile Comisiei este prezent si un mecanism la care tarile din afara zonei euro pot sa adere in mod voluntar.
Presa internationala despre propunerile lui Barroso:
EUObserver: BCE va deveni liderul suprem al uniunii bancare din 2013
Jose Manuel Barroso a subliniat totodată faptul că ţările din Uniunea Europeană trebuie să realizeze faptul că se află împreună în această criză şi trebuie să depună eforturi împreună pentru a ieşi din ea.
“Europa are nevoie de o nouă direcţie", a mai spus Barroso, adăugând că “ideile vechi nu vor mai funcţiona şi o uniune politică mai strânsă este necesară pentru a salva moneda euro".
Modificarea Tratatului UE : Crearea acestei federaţii a statelor-naţiune va cere, în final, un nou Tratat, ceea nu este uşor, dar o uniune monetară, economică şi politică poate fi începută sub tratatele actuale, dar poate fi dusă la bun sfârşit numai cu o schimbare a tratatelor, a spus oficialul european.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ministerul agriculturii a accesat 50% din fondurile destinate PNDR

"România are pentru agricultură, în perioada 2007-2013, un pachet financiar de 13,5 miliarde de euro, dintre care 8,5 miliarde prin PNDR şi 5 miliarde de euro plăţi directe. Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală gradul de absorbţie este deja de 50%. Este un grad de absorbţie destul de ridicat, dacă ne raportăm la celelalte programe. Dar ,dacă ne uităm la gradul de absorbţie pe dezvoltare rurală al celorlalte ţări din UE, mai avem foarte mult de lucru", a declarant joi, la același eveniment, ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Pe lângă cele 4 miliarde accesate prin PNDR, Ministerul agriculturii a acordat, din 2007 și până in prezent, sub forma plăților directe pe suprafață, alte 3,6 miliarde de euro, din care, peste 600 de milioane numai în acest an. Constantin a ținut să precizeze că MADR menţine obiectivul anunțat la preluarea mandatului de către actualul guvern, și anume, atragerea a 2,5 miliarde de euro fonduri pentru agricultură, în acest an, din care, 1,4 miliarde de euro pe dezvoltare rurală, iar restul, de 1,1 miliarde de euro, sub forma plăţilor directe.

Anonim spunea...

Olanda se opune în continuare aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat Guvernul interimar într-o informare către parlamentari. Cabinetul a reacţionat la un nou raport UE privind progresele înregistrate de cele două ţări în reformarea sistemului juridic şi combaterea corupţiei. În document, Guvernul arată că cele două ţări au înregistrat progrese importante, dar că sunt necesare mai multe rezultate concrete pentru a fi siguri că reformele sunt sustenabile şi ireversibile, relatează vineri site-ul DutchNews.nl.

Potrivit textului, "aceste rapoarte arată că aderarea la Schengen cu drepturi depline a României şi Bulgariei nu este în cărţi