duminică, 17 februarie 2013

De actualitate - Radu Gyr ...



Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru mania scrâşnită-n măsele,
ci ca să aduni chiuind pe tapsane
o claie de zări şi-o căciula de stele,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
şi zărzării ei peste tine să-i scuturi,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Şi ca să pui tot sărutul fierbinte

pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

8 comentarii:

Anonim spunea...

DE CE ESTE DE ACTUALITATE ...IATA DE CE : Prin viclenii numite : drepturi si libertati, democratie, capitalism, comunism privatizari, liberalizare, parteneriat public privat....totul este controlat si dirijat din umbra de catre indivizii nelegiuiti, mari arhitecti din occidentul nelegiuit: ue, ussa, fmi . Cei care conduc această ţară de 20 de ani, ar trebui să explice: cum de au luat o ţară cu zero datorii externe, 22,8 milioane de locuitori şi opt milioane de locuri de muncă şi după 22 de ani datoria externă este de 100 miliarde de euro, datoria statului este de 50 miliarde de euro, numărul de locuitori este de 19 milioane, iar numărul de locuri de muncă este de 4,2 milioane , tragi-comic ? In fapt dramatic, dar asta este realitatea cruda si purul adevar !

Anonim spunea...

ROMANIA TREBUIE SA FIE SI SA RAMINA SUVERANA -- Noi Cetatenii Romaniei, Cerem iesirea din UE a Romaniei …NU mai vrem in UE…NU mai vrem facturi in euro…nu mai vrem sa fim delapidati de omv, mittal, e-on , enel, apa nova, gaz de suez, etc …NU MAI VREM IN U.E !!!! Sa se organizeze un referendum referitor la iesirea din UE a Romaniei sa votam asupra acestui subiect …NU MAI VREM IN U.E. !!!!! sigur NU vrem nici sa fim arondati CSI (fosta URSS) …dar se pare ca UE tocmai asta vrea sa ne arondeze Rusilor, din moment ce OMV, cea mai mare firma din Romania are actionariat CSI (Rusia) ca si alro, etc … Vrem sa fim SUVERANI !

Anonim spunea...

CUM AFLATI CITI BANI SUNT SIFONATI PRIN CONTURILE "EUROPARLAMENTARE" ALE ODRASLEI PREZIDENTIALE (eba) ?...sunt bani din spaga sau din "investitii sau/si vinzari anterioare" ale progeniturilor semiretardate facute la betie ??? sunt banii in moneda euro ???ce spagi deruleaza basescu prin aceste conturi ? cui a dat spaga dintre comisari si europarlametari ...ce "partide europene" sustine financiar si cit ne costa pe noi romanii?? ... stim ca nastase a spaguit pe verhaugen, ollie rehn, baroneasa, sheely, ....etc ...aflati si pe cine spaguieste EBA prin monica macovei, fiindca madam procurer (fiica de colonel de securitate) este seful retelei si distribuie spagile (vezi frattini si altii)

Anonim spunea...

Polita CASCO: o pagina de riscuri asigurate, trei pagini de excluderi. Cine crede ca asigurarea CASCO presupune despagubiri pentru orice dauna, in orice situatie ar trebui sa analizeze atent cele cateva pagini de excluderi din contractele de asigurare. Aproape toate contractele de asigurare CASCO incheiate de societatile de profil din Romania contin cel mult o pagina cu riscurile asigurate si cel putin trei pagini cu excluderi de la plata daunei. Capital a constatat acest lucru analizand, la fata locului, ofertele celor mai importante companii de asigurari. Pot aparea surprize mari mai ales ca atat angajatii asiguratorilor, cat si brokerii pe care i-am vizitat au tendinta de a se concentra 100% asupra termenilor financiari ai asigurarii, lasand la urma conditiile contractuale. Unii au fost chiar surprinsi cand am cerut detalii in ceea ce priveste excluderile prevazute in contract.

Anonim spunea...

Întreaga Uniune Europeană (UE) are o preocupare în a face o strategie de reindustrializare. Eu am lansat acest concept al reindustrializării anul trecut. Am constatat că acest concept este insistent utilizat în UE, unde pericolul relocării industriei şi pierderii unui număr important de locuri de muncă este real. Astfel că, în elaborarea strategiei de reindustrializare a României, vom ţine cont şi de principiile pe care le va adopta UE.
În prezent, alcătuim o listă de posibili participanţi la grupul de lucru pentru definirea strategiei. Din acest grup vor face parte specialişti din Ministerul Economiei coordonaţi de secretarul de stat Adrian Ciocănea, oameni din Academie, respectiv directorii Institutului Naţional de Prognoză, Institutului Naţional pentru Economie Mondială, Institutului Naţional de Cercetare Economică, Institutului pentru Industrie. Din acest grup vreau să facă parte şi domnul academician Gheorghe Zaman. Vom invita câţiva industriaşi de vârf şi câţiva reprezentanţi de marcă ai sectorului bancar, precum şi şefii comisiilor parlamentare de industrii.
După ce vom face un prim crochiu al strategiei de reindustrializare, vom solicita tuturor ministerelor să ne ofere contribuţia lor. Vreau ca la jumătatea acestui an să avem finalizată stategia, pe care o voi prezenta Guvernului spre adoptare. Consider că strategia de reindustrializare trebuie să fie prezentată şi comisiilor parlamentare. Nu cred ca este cazul ca strategia să fie elaborată sub formă de lege pentru că are o dimensiune tehnică. Dar este bine să existe o consultare prealabilă cu toate grupurile parlamentare dat fiind că este o strategie ce trebuie aplicată pe o perioadă lungă de timp, de mai multe Guverne, şi de aceea este bine să capete girul tuturor partidelor parlamentare.

Anonim spunea...

Este bine să conştientizăm că avem nevoie de un nou proiect naţional. Am avut un astfel de proiect, singurul după Revoluţie, pe care toate partidele l-au urmat: aderarea la Uniunea Europeană. În 1999, toţi şefii de partide au semnat un acord politic pentru integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană. Fiecare partid a urmat acest proiect şi el a fost dus la bun sfârşit.
După aderare, ne-am dat seama că suntem doar complementari şi nu competitivi în UE. Într-un anumit fel, este mai greu să fii sărac înăuntru decât în afara UE. De aceea, avem nevoie de un nou proiect naţional, centrat pe competitivitate.
Astfel, românii nu vor mai merge în altă parte pentru o viaţă mai bună şi vor rămâne acasă. Noi nu am intrat în UE ca să avem unde să mergem şi să ne fie mai bine, am intrat ca să avem o viaţă mai bună la noi acasă.
Din acest motriv, stategia de reindustrializare are ca ax central competitivitatea, respectiv cum să facem să ne valorificăm mai bine resursele, cum să cheltuim mai puţin pentru a produce aceeaşi unitate de produs intern brut şi, în acelaşi timp, să respectăm condiţiile de mediu, de climat social, de sustenabilitate, în virtutea unui echilibru macroeconomic.

Anonim spunea...

Varujan Vosganian: Reindustrializarea ţării nu este un proiect simplu de făcut. Trebuie să ardem etape şi să începem cu industria de vârf, unde România poate străluci, nu cu sectoare economice unde alte ţări au făcut deja performanţă. Putem începe cu sectorul IT&C, industria laserului şi automobile electrice.
Reporter: Care sunt companiile unde statul poate privatiza pachetul majoritar de acţiuni şi unde poate păstra un pachet minoritar semnificativ, astfel încât să profite din dezvoltarea ulterioară a acestor societăţi?
Varujan Vosganian: Statul poate să facă acest lucru. Dar capitalul unei companii nu rămâne acelaşi. O companie se poate capitaliza şi statul, inevitabil, pierde această competiţie pentru că nu vine cu bani ca să-şi păstreze participaţia. Există această experinţă în multe companii şi de aceea rămân la părerea mea că statul trebuie să iasă din economie.
Reporter: Ce viziune aveţi privind valorificarea resurselor naturale?
Varujan Vosganian: Am cerut reactualizarea hărţii resurselor noastre şi, după ce am studiat o proiecţie preliminară, am constatat că în domeniul metalelor rare despre care s-a vorbit atât în ultimul timp, nu este rentabilă o exploatare pentru că acestea există în cantităţi mici.
În domeniul metalelor nobile cred că nu trebuie să ne grăbim foarte tare. Cele două dimensiuni fundamentale privind exploatarea aurului sunt legate de interesul statului şi de condiţiile de mediu. În privinţa proiectului Roşia Montană şi a gazelor de şist eu am fost categoric. Pentru mine nu există discuţii despre eficienţa economică a acestor investiţii fără să am garanţia îndeplinirii condiţiilor de mediu. Fără acestea, orice discuţie despre eficienţa economică a proiectului Roşia Montană este fără sens.
În problema exploatării gazelor de şist lucrurile sunt mai nuanţate. Pentru a vedea ce garanţii de mediu să cerem, va trebui să ştim dacă discuţia merită să fie făcută. Noi nu cunoaştem care sunt resursele de gaze de şist de care dispunem. Ca să aflăm acest lucru, trebuie să facem explorări. În general sunt promotor al activităţii economice, dar consider că nu trebuie să sacrificăm ziua de mâine pentru ce facem astăzi.
Pe de altă parte, în domeniul gazelor trebuie să găsim soluţii şi să dezvoltăm explorările şi exploatările. În 15 ani, resursele noastre de gaze se vor epuiza. De aceea privesc cu multă speranţă la zona Mării Negre, unde încurajez explorarea şi exploatarea resurselor petroliere.
Am creat un grup de lucru în Ministerul Economiei pentru amendarea legii minelor, astfel încât să putem redeschide minele închise. În două săptămâni, vom avea gata proiectul de modificare a acestei legi.

Anonim spunea...

Reporter: Ce viziune aveţi privind valorificarea resurselor naturale?
Varujan Vosganian: Am cerut reactualizarea hărţii resurselor noastre şi, după ce am studiat o proiecţie preliminară, am constatat că în domeniul metalelor rare despre care s-a vorbit atât în ultimul timp, nu este rentabilă o exploatare pentru că acestea există în cantităţi mici.
În domeniul metalelor nobile cred că nu trebuie să ne grăbim foarte tare. Cele două dimensiuni fundamentale privind exploatarea aurului sunt legate de interesul statului şi de condiţiile de mediu. În privinţa proiectului Roşia Montană şi a gazelor de şist eu am fost categoric. Pentru mine nu există discuţii despre eficienţa economică a acestor investiţii fără să am garanţia îndeplinirii condiţiilor de mediu. Fără acestea, orice discuţie despre eficienţa economică a proiectului Roşia Montană este fără sens.
În problema exploatării gazelor de şist lucrurile sunt mai nuanţate. Pentru a vedea ce garanţii de mediu să cerem, va trebui să ştim dacă discuţia merită să fie făcută. Noi nu cunoaştem care sunt resursele de gaze de şist de care dispunem. Ca să aflăm acest lucru, trebuie să facem explorări. În general sunt promotor al activităţii economice, dar consider că nu trebuie să sacrificăm ziua de mâine pentru ce facem astăzi.
Pe de altă parte, în domeniul gazelor trebuie să găsim soluţii şi să dezvoltăm explorările şi exploatările. În 15 ani, resursele noastre de gaze se vor epuiza. De aceea privesc cu multă speranţă la zona Mării Negre, unde încurajez explorarea şi exploatarea resurselor petroliere.
Am creat un grup de lucru în Ministerul Economiei pentru amendarea legii minelor, astfel încât să putem redeschide minele închise. În două săptămâni, vom avea gata proiectul de modificare a acestei legi.