duminică, 10 februarie 2013

Bugetul multianual a fost intens dezbătut de liderii UE, fiind pentru prima dată când s-au operat tăieri. Șeful Parlamentului European, Martin Schulz, a anunțat anterior că bugetul UE va fi de 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020. (Detalii AICI). Înaintea anunţului făcut de Van Rompuy, EUobserver scria că România, Bulgaria şi Cehia sunt nemulţumite faţă de modul în care sunt calculate fondurile. Publicaţia cita un reprezentant al unui stat membru şi adăuga că preşedintele Consiliului European va încerca să modifice draftul pentru a mulţumi cele trei ţări.
Ținând cont de reducerea bugetului UE, cel mai probabil, și fondurile destinate României vor fi mai mici. Reducerea bugetului a fost cerută insistent de premierul britanic, David Cameron.
Președintele Franței, Francois Hollande, declarase că nu va fi de acord cu un buget care nu va ține cont de nevoile agriculturii și de principiul creșterii economice. Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat, joi, scepticismul privind ajungerea la un acord, în contextul disensiunilor dintre liderii UE.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Banii ar putea fi salvaţi de la dezangajare pe exerciţiul financiar 2007-2013
La cele circa 40 miliarde euro - fonduri UE obţinute din bugetul european aferent perioadei 2014-2020 - s-ar mai putea adăuga 4 miliarde euro, potrivit preşedintelui Traian Băsescu. Domnia sa a declarat căaceşti bani ar putea fi salvaţi de la dezangajare pe exerciţiul financiar 2007-2013, prin concesiile făcute de Consiliul European şi CE.
Preşedintele ţării a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că, urmare a solicitării Consiliului European de a face tot ce ţine de CE pentru a evita la maxim dezangajările, Jose Manuel Barroso s-a oferit să transfere "un număr suficient de oameni" să lucreze direct pe programe cu România.
"Deci, bani avem pe asistenţă tehnică ca să putem utiliza ajutorul Comisiei şi România să reuşească să folosească toată suma alocată",

Anonim spunea...

Băsescu: "Avem şase miliarde de euro în plus"


* UPDATE 9
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că în opinia sa nu există un risc ca proiectul amplasării în România a scutului antirachetă să fie oprit de SUA pentru ineficienţă în cazul unor atacuri ale Iranului, singurul risc fiind însă ca România să fie etichetat "stat imprevizibil".