vineri, 15 februarie 2013

Banca Vaticanului = Institutul pentru operele religiei

Ernst von Freyberg, membru al Ordinului de Malta, a fost ales dintre 40, apoi 6 si in cele din urma 3 candidati la banca Vaticanului (Institutul pentru operele religiei), unic in lume si aureolat de secrete.....Aceasta nominalizare era asteptata de mult timp, semn ca procesul de alegere a fost unul delicat, intr-un context de criza pentru banca.
Presa italiana afirma ca problema conducerii Bancii Vaticanului a continuat sa creeze puternice tensiuni intre cardinali pana in ultima clipa, in special in jurul numarului doi al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, fidel lui Benedict al XVI-lea.
Aceste suspiciuni "nu corespund realitatii" si nu exista "comploturi" la Vatican, a replicat purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, Federico Lombardi.....Fostul presedinte, Ettore Gotti Tedeschi, a fost demis in mai, dezvaluind luptele legate de gestiunea bancii: sefia italianului, numit in septembrie 2009 pentru a ajuta Vaticanul sa intre pe listate statelor "curate" care respecta normele impotriva spalarii de ani, a fost considerata deficienta si neglijenta. Coincidenta tulburatoare, demiterea sa venea in acealasi moment cu arestarea majordomului Paolo Gabriele, condamnat ulterior pentru ca a transmis in exterior mesaje confidentiale ale Papei, in scandalul "Vatileaks"......Banca Vaticanului a fost teatrul unor scandaluri rasunatoare, cel mai grav implicand in 1982 loja masonica ilegala (P2), CIA si mafia.
Patrimoniul sau a fost evaluat la circa 5 miliarde de euro iar clientii sunt preoti, oameni religiosi, conferinte episcopale, fundatii. In iulie anul trecut, un raport Moneyval (grup de experti ai Consiliului Europei in problematica spalarii banilor) a apreciat ca autoritatile de la Vatican au realizat "un foarte lung parcurs intr-un timp foarte scurt", dar mai raman lucruri de facut.
"Papa nu-l cunoaste personal pe Freyberg, familia sa nu ii este necunoscuta, dar nu a intervenit in nominalizare", a spus parintele Lombardi, in conditiile in care Benedict al XVI-lea a aprobat aceasta numire, dar alegerea a fost facuta de un consiliu de episcopi. Avocat german, co-fondator al societatii de investitii Daiwa Corporate Advisory Partners, este din din 2012 presedintele grupului de santiere navale din Hamburg Blohm+Voss si membru in diverse consilii de administratie, printre care Manpower GmbH. (sursa AFP)

Niciun comentariu: