BCR, cea mai mare banca din Romania in functie de active, a inregistrat in 2012 o pierdere de 1,1 miliarde lei (247,2 milioane euro) pe IFRS, fiind pentru prima data in cei 22 de ani de la infiintare cand institutia de credit raporteaza rezultate anuale negative, au precizat surse din sistemul bancar pentru Wall-Street.ro. Pierderea a fost generata din cauza provizionarii puternice pe standarde internationale de contabilitate (IFRS), dar si a mediului economic incert, Romania inregistrand anul trecut o crestere economica de numai 0,2%. Oficialii bancii nu au dorit sa comenteze informatia. BCR va anunta rezultatele financiare vineri, 28 februarie....Anul trecut a fost unul agitat pentru cea mai mare banca din Romania. In primavara, Andreas Treich l-a numit pe cehul Tomas Spurny la conducerea BCR, el inlocuindu-l din functia de presedinte executiv pe Dominic Bruynseels.
Strategia lui Spurny pentru readucerea bancii pe profit a fost restructurarea, pentru care va incasa si un bonus in functie de performantele din aceasta operatiune. El a anuntat ca in 2013 vor pleca acasa 1.600 de angajati din grup si 64 de unitati de retail vor fi inchise, pe langa cele peste 45 de sucursale la care s-au tras obloanele anul trecut.
De asemenea, BCR isi propune reducerea costurilor si prin digitalizarea bankingului. Dupa ce a anuntat ca va cheltui doua milioane de euro pentru instalarea a 400 de ghisee automate, banca a hotarat ca trebuie sa stimuleze tranzactiile fara numerar, prin comisionarea celor care realizeaza operatiuni la ghiseu....Astfel, de la 1 februarie clientii bancii vor plati 4 lei comision per plata factura cu numerar la ghiseele BCR, iar pentru cei care nu sunt clienti ai bancii comisionul va fi de 8 lei per plata factura cu numerar.
“Aceste modificari nu sunt cauzate de procesele interne ale institutiei de credit, ci de digitalizarea care are loc la nivel mondial. Bankingul direct remodeleaza functionarea retelei de sucursale, in conditiile in care 90% din serviciile bancare pot fi accesate doar de pe telefonul mobil, fara a mai fi nevoie de o agentie. Astfel, adaptandu-ne la acest nou fenomen probabil ca ne vom modifica structura noastra de produse, practicile de stabilire a preturilor si reteaua”, declara Treichl anul trecut.
Sistemul bancar a incheiat anul trecut cu o pierdere de 2,118 miliarde lei, in timp ce bancile si-au redus reteaua cu 322 de unitati si au dat afara peste 4.000 de angajati.
4 comentarii:
Doar 51% dintre romani declara ca se simt cetateni europeni, plasandu-se alaturi de tari cu cel mai scazut grad de identificare cu aceasta calitate ca Marea Britanie - 48%, Bulgaria - 47% si Grecia - 46%, se arata in ultimul Eurobarometru, realizat la cererea Comisiei Europene pe baza unor date culese in noiembrie 2012. Potrivit sondajului, state cu procente de peste 70% sunt Estonia si Spania - 73%, Danemarca si Polonia - 74% iar cel mai inalt grad de identificare cu calitatea de cetatean european il intalnim in tari ca Luxemburg - 87% si Finlanda - 78%. Una dintre concluziile sondajului este ca "politica de criza (definita prin masuri de austeritate si politici structurale) i-a determinat pe români sa trateze cu scepticism valorile legate de realizarile Uniunii Europene".
•Potrivit precedentului Eurobarometru, increderea romanilor in directia urmata de Uniunea Europeana a scazut cu 14 procente, la 46%, in anul 2011, fiind cel mai scazut nivel inregistrat in Romania.
•Vezi in documentul atasat datele Eurobarometrului din 2012
Populatia si firmele aveau in ianuarie 2013 restante la banci in suma totala de peste 5 miliarde de euro. Cele 5 miliarde reprezinta restantele acumulate atat la creditele in valuta cat si la cele in lei, pe care le-am denominat in euro la cursul mediu al BNR. Potrivit BNR, creditele restante se refera doar la principal si nu includ pozitii extrabilantiere. Sunt considerate restante creditele care, in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se efectueaza raportarea, inregistreza intarzieri la plata de cel putin o zi. Cei mai mari datornici sunt de departe bucurestenii, urmati de clujeni, timisoreni, brasoveni samd
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost votata marti in Camera Deputatilor cu 286 de voturi pentru, 5 impotriva, 20 abtineri. Potrivit unor surse apropiate PSD, conducerea acestei noi autoritati ar urma sa fie preluata de Dan Radu Rusanu, dupa ce profesorul de economie Daniel Daianu a declinat oferta. Nas al actualului ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu si al lui Relu Fenechiu, Rusanu este favorit pentru acest post dupa ce de-a lungul ultimelor 12 luni mai fusese vehiculat numele prim-viceguvernator BNR Florin Georgescu.
Cosmote a lansat astăzi o nouă metodă de reîncărcare a cartelelor prepaid, o aplicaţie uşor de utilizat disponibilă pe site-ul oficial al companiei.
Pentru a reîncărca o cartelă nu trebuie decât să accesezi site-ul Cosmote şi să introduci numărul de telefon şi suma în secţiunea dedicată, urmând ca sistemul să te direcţioneze apoi spre protocolul de plată securizat.
Poţi reîncărca cartele cu sume ce variază între 5 şi 100 euro per tranzacţie. Cei de la Cosmote lansează şi o promoţie valabilă până pe 25 martie prin care pentru fiecare reîncărcare realizată utilizatorul cartelei COSMOTE sau Frog reîncarcate va primi și un bonus de 500 de minute în reţea.
Trimiteți un comentariu