duminică, 26 august 2012

Bugetul pe 2012 urmează să fie rectificat joi, deficitul va fi modificat de la 1,9% la 2,25% din PIB.
Proiectul de rectificare bugetară care urmează să fie aprobat joi de guvern prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9 % la 2,25 % din PIB, pe fondul majorării veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei faţă de programul iniţial.
Rectificarea bugetară a fost agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi, potrivit Consiliului Fiscal, noile ţinte sunt în concordanţă cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în strategia fiscal-bugetară.
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că la rectificarea de buget de joi cei mai mulţi bani vor fi alocaţi pentru asigurarea plăţilor reprezentând rambursările de pensii şi pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap.
"Problema este la prioritizare. (...) Sper ca mâine să aprobăm, să rezolvăm câteva dintre problemele cele mai grave moştenite - banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, câteva dintre echilibrările pentru reducerea arieratelor, adică datoriile pe care autorităţile locale le au la diverşi furnizori, problema finanţării sănătăţii, pentru că în bugetul aprobat în decembrie, anul trecut, banii pentru sănătate se termină prin septembrie", a afirmat Ponta, prezent la o dezbatere a Ministerului de Interne pe probleme legate de administraţia locală.
Şeful Executivului a susţinut că, aşa cum a promis la momentul preluării guvernării, doreşte să pună exact "pe masă" cu toţi partenerii câţi bani sunt, care sunt restricţiile existente, prima fiind respectarea a ceea ce s-a stabilit cu FMI şi cu Comisia Europeană şi cum vor fi împărţiţi aceşti bani, destul de puţini.
Majorarea proiecţiei veniturilor bugetare se datorează pe de-o parte performanţei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit şi salarii înregistrată la finele primului semestru al anului, această categorie de venituri fiind revizuită ascendent cu 1,96 miliarde lei, precum şi a încasărilor din alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii, ca urmare a implementării taxei clawback (plus 907 milioane lei), dar şi pe de altă parte unui plus de venituri din TVA (plus 2,37 miliarde lei), generat în cea mai mare parte de implementarea unei scheme de stingere 'în lanţ' de tip swap a arieratelor bugetare.
Conform acestei scheme, 2,26 miliarde lei vor fi transferaţi din bugetul de stat către bugetele locale şi către anumite companii de stat astfel încât în final aceste transferuri să conducă la stingerea unor obligaţii restante către buget, efectul schemei fiind unul neutru asupra deficitului bugetar.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Surse din Ministerul german de Finante au declarat ca decizia de a infiinta comisia arata dorinta cancelarului Angela Merkel si a ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble de a fi deplin pregatiti pentru un posibil "scenariu negativ".

"Colegii fac calcule legate de consecintele financiare ale unui exit al Greciei si evalueaza cum poate fi prevenit un efect de domino asupra altor state din zona euro", au spus sursele.

Comisia este formata din circa 10 persoane din mai multe departamente ale ministerului de Finante.

Steffen este membru al Partidului Crestin Democrat, din care face parte ai cancelarul Merkel.

Un purtator de cuvant al ministrului Schaeuble a declarat ca guvernul trebuie sa fie pregatit pentru toate scenariile, inclusiv cele "improbabile".