joi, 16 august 2012

Fondul Monetar International si-a revizuit in scadere prognoza de crestere pentru economia Romaniei, la 0,9% din PIB in acest an, usor sub prognoza Guvernului de 1,2%. Recuperarea ar trebui sa inceapa din 2013, potrivit declaratiilor facute de seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer ....De asemenea, FMI prevede ca activitatea economica sa ramana sub potential pe termenul apropiat.....Recent, Guvernul a anuntat revizuirea in jos a cifrei de crestere a PIB pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, dupa ce la inceputul anului estimarea era de 1,8-2,3% din PIB.
"FMI este in aceeasi nota din 2009 si pana azi. Ca si anul trecut, a inceput cu o prognoza foarte optimista si apoi a fost lovit de realitate si si-a ajustat estimarile. Prognoza FMI nu are nicio legatura cu realitatea, iar marja de eroare in cazul estimarilor FMI este de obicei de 3%", a declarat, pentru Wall-Street.ro, analistul economic Florin Citu.
El este destul de neincrezator in cifrele anuntate de FMI si Guvern privind cresterea economica, mizand pe o crestere zero sau chiar negativa.
Pe de alta parte, Fondul anunta inceperea recuperarii din 2013, "cu o tendinta de crestere care va ajunge la aproximativ 3% pe termen mediu.

2 comentarii:

Anonim spunea...

FT: Grecia vrea mai mult timp pentru indeplinirea conditiilor de austeritate. Grecia vrea sa ceara inca doi ani pentru indeplinirea conditiilor celui mai recent plan de austeritate convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, conform unui document obtinut de publicatia britanica Financial Times (FT). Acesta arata ca premierul grec, Antonio Samaras, va prezenta saptamana viitoare detaliile propunerii sale cancelarului german, Angela Merkel, la Berlin, si presedintelui Frantei, Francois Hollande, la Paris. Documentul noteaza ca Grecia vrea ca termenul stabilit pentru aplicarea reducerilor in scopul diminuarii datoriei sale sa fie prelungit cu inca doi ani, pana in 2016, fata de 2014, cum a fost stabilit initial, scrie Bursa.

Anonim spunea...

Nevoia de prietenul rus. Ciprul a solicitat Rusiei credite in valoare de miliarde de euro. Pentru a-si proteja interesele economice in regiune, Moscova pare dispusa sa dea curs acestei cereri. La sfarsitul lunii martie 2012, volumul investitiilor ruse in Cipru era de aproximativ 23 de miliarde de dolari americani. La aceeasi data, Cipru era prezent de piata din Rusia cu investitii in valoare de 69 de miliarde de dolari - mai mult ca oricare alt investitor strain din Federatie. "Marii antreprenori rusi si-au stabilit sediul in Cipru. Acolo e mai simplu sa-ti infiintezi o firma si beneficiezi de numeroase facilitati fiscale", a declarat pentru DW Andrey Cherniavsky, reprezentant al companiei de consultanta si audit "2K Audit - Business Consulting/ Morison International". In aceste conditii, este de asteptat ca Rusia sa sprijine cererea Ciprului privind acordarea de ajutoare, adauga Cherniavsky. "Daca bancile cipriote se prabusesc, tot capitalul rusilor ramane blocat acolo", scrie Deutscehe Welle.