luni, 13 august 2012

Banci/Finante -National Bank of Greece (NBG), proprietarul Banca Romaneasca, si EFG Eurobank Ergasias, care detine Bancpost, au depus oferte pentru preluarea Emporiki, potrivit unor comunicate transmise de cele doua banci, citate de Bloomberg si preluat de Mediafax.....Alpha Bank, prezenta de asemenea si in Romania, a propus anterior Credit Agricole preluarea Emporiki, la sase ani dupa ce banca elena a trecut in proprietatea gigantului francez. Bancile nu au facut precizari legate de aspectele financiare ale ofertelor. Credit Agricole este banca straina cu cea mai ridicata vulnerabilitate in cazul iesirii Greciei din zona euro, soldul creditelor Emporiki pe piata locala fiind de 23 miliarde euro. "Credit Agricole nu poate tranti usa, deoarece este o problema foarte sensibila din punct de vedere politic. Orice cumparator va dori sa plateasca o suma foarte limitata pentru o banca amenintata de multe riscuri, desi recent recapitalizata", comenteaza pentru Bloomberg Benoit Petrarque, analist la Kepler Capital Markets, Paris. Credit Agricole a acumulat pana acum pierderi de 15 milioane euro pentru fiecare dintre cele 337 de sucursale Emporiki, sau 4.000 de euro pe client in ultimii patru ani. Sectorul bancar elen trece printr-o perioada de consolidare pentru a face fata crizei financiare si economice. Piraeus Bank va cumpara pentru 95 milioane euro operatiunile performante ale ATEbank si ar putea urca astfel cu doua locuri in clasamentul bancilor elene dupa active, pana pe pozitia a doua. Pe piata romaneasca sunt prezente cele mai mari patru banci elene, respectiv NBG, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank, alaturi de Emporiki si ATEbank.

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Dacă restul lumii ar funcţiona normal, echilibrarea şi recuperarea economiei britanie ar fi mult mai uşoară. Dar nu este aşa. Chiar şi economiile emergente încetinesc, iar problemele din zona euro continuă fără să se întrevadă încheierea acestora", a declarat King într-un interviu pentru publicaţia Mail on Sunday, informează Bloomberg.

În urmă cu numai câteva zile, Banca Angliei a înrăutăţit estimarea de creştere economică pentru Marea Britanie în acest an, de la 0,8% la stagnare, şi a avertizat că perspectivele sunt "foarte nesigure".



Şeful Băncii Angliei a dat ca exemplu succesul Jocurilor Olimpice, afirmând că este nevoie de "ani de muncă" pentru câştigarea unei medalii de aur. Evoluţia economiei britanice pe termen lung va depinde de "reformarea sistemului bancar, astfel încât băncile să se concentreze mai puţin pe a face bani pe termen lung şi mai mult pe dezvoltarea unor afaceri care să servească clienţii".

"Planurile guvernului de a construi un zid între afacerile riscante ale băncilor şi creditele acordate companiilor şi familiilor va ajuta. La fel şi creşterea concurenţei în sistemul bancar. De asemenea, după cum au arătat recentele scandaluri, băncile ar putea să înveţe câte ceva privind fair play-ul de la mişcarea olimpică", a spus King.

Jocurile Olimpice pot creşte optimismul în Marea Britanie, dar nu pot schimba fundamentele economice ale ţării, a avertizat şeful Băncii Angliei.

Publicaţia Sunday Times scrie că ministrul britanic de Finanţe va căuta un nou candidat pentru postul de guvernator al Băncii Angliei, care ar trebui să preia postul după încheierea mandatului lui King, în iunie, după ce mai mulţi candidaţi s-au retras din cursă din cauza scandalului privind manipularea LIBOR.