marți, 1 mai 2012

Prima saptamana este dedicata "ciortanului"  -  se face imparteala:
1. Reîntre­girea salariilor bugetarilor. Victor Ponta a fost avocatul suprem al revenirii salariilor bugetarilor la suma pe care o primeau înainte de tăierile din 2010. O altă reclamaţie făcută Guvernului Ungureanu a fost faptul că nu a rezolvat o restanţă a guvernului Boc: returnarea către pensionari a cotei de CASS reţinută prin impozitarea pensiilor. Acum, Ponta are ocazia să găsească el însuşi sumele necesare.
2. Reducerea CAS.
USL ia în calcul o reducere a CAS cu 5% pentru angajatori. Mai mult, într-o scrisoare deschisă trimisă în 11 martie premierului Ungureanu, Ponta spunea că Guvernul nu trebuie să aleagă între reîntregirea salariilor şi reducerea CAS, deoarece ambele variante sunt realizabile.
3. Majorarea salariului minim pe economie la 800-850 de lei pe lună.
Este una dintre solicitările făcute la învestitura Guvernului Ungureanu. Fondurile ar urma să provină "din asigurări şi venituri suplimentare la buget".
4. Reducerea TVA pentru produse de bază. Acestea ar fi carnea, laptele, pâinea şi legumele. Proiectul a fost propus insistent de Dan Voiculescu, din 2004 încoace, şi preluat de USL. Pe termen lung, USL promite şi revenirea TVA de la 24 la 19%.

5. Impozit diferenţiat şi taxarea suplimentară a marilor averi.
USL se angaja că va introduce impozitul diferenţiat în funcţie de venituri: 8% până la 800 de lei pe lună, 12% până la 1.600 de lei pe lună şi 16% pentru ce depăşeşte 1.600 de lei. În ceea ce priveşte taxarea marilor averi, se vorbeşte despre o impozitare cu până la 10%.
6. Depolitizarea funcţiilor în administraţia publică.
Aici oferta USL este mai amplă. Victor Ponta a declatat, în repetate rânduri, că, dacă va veni la putere, va desfiinţa 6.000 de posturi din administraţie în care s-ar afla clientela politică a fostei Puteri. În plus, Uniunea a promis că va dezgheţa angajările în sectorul bugetar, mai precis în domeniile sănătăţii, poliţiei şi educaţiei.
7. Stoparea risipei bugetare.
Ponta i-a cerut în repetate rânduri lui Mihai Răzvan Ungureanu să nu mai folosească Fondul de rezervă al prim-ministrului pentru a da bani autorităţilor locale. USL a mai promis, în aceeaşi notă a economisirii banilor de la buget, să reducă la 50% cheltuielile cu bunurile şi serviciile.
8. Rezilierea contractelor băieţilor deştepţi din energie.
A fost o solicitare făcută de Victor Ponta, inclusiv într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ungureanu în data de 21 martie 2012.
9. Reducerea numărului de parlamentari.
Victor Ponta a pledat cu insistenţă pentru acest obiectiv de fiecare dată când s-a opus modificării Constituţiei. Preşedintele PSD spunea că nu e nevoie de revizuire şi că PSD a depus în Parlament un proiect de lege care prevede un număr de 300 senatori şi deputaţi. USL are acum majoritatea şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor şi ar putea să accelereze aprobarea lui.
10. UMF Târgu Mureş, pre­textul moţiunii.
Victor Ponta s-a angajat pentru anularea Hotărârii Guvernului Ungureanu privind înfiinţarea facultăţii de medicină în limba maghiară în cadrul Universităţii din Târgu Mureş. Această Hotărâre a fost şi una din cauzele pentru care USL a depus moţiunea de cenzură ce a dus la căderea guvernului Ungureanu.

4 comentarii:

Anonim spunea...

BNR a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,3970 lei/euro, în creştere cu 2,23 bani faţă de vineri.
Precedentul recordul istoric a fost atins în 19 martie, când rata de schimb s-a plasat la 4,3794 lei/euro.
Cotaţiile au trecut de 4,4 lei/euro după ora 13:00, în jurul orei 13:40, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,4045 - 4,4050 lei, iar cel mai recent transfer a fost realizat la 4,4045 lei/euro.

Anonim spunea...

Grecia cere Germaniei compensaţii de 100 de miliarde de euro pentru ocupaţia nazistă.
Iar dacă nemţilor li se pare prea mult, grecii sunt dispuşi să se mai lase ocupaţi un an-doi, până se face suma.

Anonim spunea...

Conform sondajelor, doar 5% dintre bucureşteni o vor pe Elena Udrea la Primăria Capitalei.
În schimb, peste 50% pur şi simplu o vor pe Elena Udrea

Anonim spunea...

Petrom schimbă denumirea carburanţilor.
În Chanel no. 5, Guerlain şi Nina Ricci, ca măcar să-şi justifice preţul.