duminică, 6 mai 2012

Francois Hollande a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa cu 51.8-52% din voturi

François Hollande va avea chiar în această seară o discuţie cu cancelarul german Angela Merkel, dacă va fi ales preşedinte al Franţei, a declarat Jean-Marc Ayrault, primarul orașului Nantes şi unul din cei mai apropiaţi colaboratori ai candidatului socialist....Jean-Marc Ayrault, care a făcut această declaraţie după ce şi-a exercitat dreptul de vot, a subliniat, în calitate de “consilier special” al lui Francois Hollande, că a urmărit “cu mare atenţia problema legăturilor franco-germane, deoarece acest lucru va conta”, în perspectiva relansării economice a Europei....“Chiar în cursul serii, Francois Hollande, dacă va fi ales preşedinte al republicii, îl va contacta pe cancelarul Germaniei deoarece acolo se află cheia redresării Europei, a reorientării Europei pe calea creşterii economice, a competitivităţii şi a protecţiei” sociale, le-a declarat ziariştilor Jean-Marc Ayrault, considerat un posibil prim-ministru al lui Francois Hollande.
Francois Hollande a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa cu 51.8-52% din voturi, potrivit rezultatelor exit-poll-urilor, anunţate la închiderea urnelo. Hollande devine astfel primul preşedinte socialist al Republicii din 1995. În discursul susţinut la scurt timp după anunţarea rezultatelor, Nicolas Sarkozy şi-a îndemnat susţinătorii să fie uniţi şi să îl respecte pe noul lor preşedinte, Francois Hollande. La rândul său, Francois Hollande şi-a început discursul adresându-i "un salut republican" lui Nicolas Sarkozy.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îl "felicită călduros" pe noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande.


8 comentarii:

Anonim spunea...

Alegeri parlamentare în Grecia

Potrivit The Guardian, alegerile din Grecia sunt mai importante pentru mersul euro decât cele din Franţa. Se aşteaptă ca rezultatul alegerilor să nu fie altul decât o repetare a acestora în scurt timp, într-atat de dificilă va fi formarea unei aliante de guvernare. Partidele tradiţionale (Noua Democraţie şi PASOK) nu pot obţine împreună decât 40% din voturi (în timp ce din 1974 şi până acum au obţinut 70-80%), ceea ce face dificilă formarea unei coaliţii favorabile impunerii măsurilor de austeritate cerute de UE şi FMI în schimbul salvării ţării de la faliment.

Stânga radicală şi partidele ultraortodoxe şi neofasciste au crescut foarte mult pe fondul crizei economice, iar o accedere la putere a acestora ar fi sinonimă cu părăsirea zonei euro şi intrarea ţării în faliment, o situaţie careva fi gestionată prin devalorizarea continuă a monedei naţionale, în cazul în care Grecia se va întoarce la drahmă.

Anonim spunea...

Alegeri-test pentru Angela Merkel în Schleswig-Holstein

Statutul european al cancelarului german depinde de rezultatele din Franţa şi Grecioa, însă pe plan intern, alegerile din micul land dela Marea Baltică poate marca începutul sfârşitului guvernării. Acest land este guvernat de aceeaşi colaitie ca şi cea de la Berlin (creştin-democraţii şi liberalii), însă acum social-democraţii şi aliaţii ecologişti stau mai bine în sondaje. Ineditul Partid al Piraţilor este creditat cu 10% şi promite să încurce calculele postelectorale.

Anonim spunea...

Alegeri locale în Italia, un prim test post-Berlusconi

Primul tur al alegerilor locale din Italia arată că Liga Nordului, partidul eurosceptic şi antiimigraţie al lui Umberto Bossi pierde teren în marile oraşe din nord, o veste bună pentru guvernul de tehnocraţi condus de Mrio Monti. Analiştii prevăd o victorie a Partidului Democrat, de centru-stânga, în dauna dreptei care suferă de pe urma scandalurilor în carea atras-o Silvio Berlusconi şi a proatei gestionări a crizei economice.

Anonim spunea...

Sondajele îl dau pe socialistul Francois Hollande drept câştigător al turului decisiv, caz în care politica europeană anticriză va suferi cu siguranţă modificari. La câteva săptămâni după pozibila victorie, Hollande va trebui să facă faţă primului său summit european în calitate de preşedinte, acolo unde a prmis să insiste pentru modificarea termenilor Pactului Fiscal european propus de Germania. Prima sa vizită, dupa precizările sale, va fi la Berlin, unde va încerca să o convingă pe cancelarul Angela Merkel să accepte crearea euroobligaţiunilor (menite să împartă povara datoriilor economiilor neperformante între toate statele euro) şi sa obţină transformarea Băncii Centrale Europene într-o instituţie care să ofere împrumuturi şi statelor, nu numai băncilor. Până acum BCE a împrumutat băncilor 1.000 de miliarde de euro, mult peste cele circa 400 de miliarde împrumutate de UE şi FMI Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Anonim spunea...

Dacă Nicolas Sarkozy va câştiga alegerile, politicile anticriză nu se vor modifica, însă preşedintele va fi nevoit să ia măsuri extreme în Franţa, pentru a-şi asigura apropierea Frontului Naţional în alegerile parlamentare din iunie. O ieşire temporară a Franţei din Acordul Schengen este posibilă în acest context, o masura la care se vor adăuga înăspriri ale regimului imigranţilor comunitari şi extracomunitari.

Anonim spunea...

Băsescu: Susţin fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere. Declaraţiile preşedintelui
Politicastăzi, 16:05

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că susţine fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducerea acestora. "Astăzi aflu că preşedintele nu e de acord cu revenirea la salarii dacă afectează deficitul structural de la salarii şi pensii, e o mare minciună", a spus Băsescu, duminică, făcând referire la unele interpretări ale declaraţiilor sale de la întâlnirea cu delegaţia FMI, CE şi BM.

Anonim spunea...

că guvernul elen pare că rămâne rapid fără bani. Potrivit FMI, guvernul are din nou datorii către furnizori, astfel că necesitatea aplicării măsurilor de austeritate, pentru a primi fonduri prin programul internaţional, este acută", se arată într-o notă a băncii elveţiene UBS.



Noul guvern trebuie să aplice rapid măsurile de austeritate, în decurs de o lună de la alegeri, pentru a evita agitaţia din pieţe, ceea ce pare improbabil având în vedere promisiunile electorale ale partidelor, potrivit analiştilor băncii.

Noul Executiv are o sarcină descurajatoare, să reducă imediat cheltuielile bugetare cu peste trei miliarde de euro şi să pregătească economii suplimentare de 12 miliarde de euro pentru 2013-2014, în conformitate cu acordul de salvare, pentru a coborî datoria publică la circa 117% din PIB până în 2020.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, popularitatea celor mai mari partide din Grecia, Noua Democraţie şi PASOK este în scădere.

"Alegerile din Grecia vor avea ca rezultat formarea unui guvern care, cel puţin pe hârtie, va fi dedicat termenilor acordului de salvare. Dar cu economia în cădere liberă şi cu datoria publică la un nivel nesustenabil, criza din Grecia este departe de a se fi încheiat", consideră analiştii Capital Economics.

Apelurile recente ale unor lideri europeni pentru un accent mai mare pe creşterea economică şi nu doar pe austeritate ar putea ajuta noul guvern elen să ceară schimbări ale termenilor acordului de salvare, potrivit Capital Economics.

Anonim spunea...

23:22 Theodor Paleologu: Eu l-am votat pe Sarkozy iar esecul dansului m-a afectat foarte mult


23:10 Presa internationala despre alegerile prezidentiale din Franta: Hollande a castigat pentru ca a fost inteligent si rabdator, Sarkozy a pierdut din cauza crizei economice / Incertitudini in zona euro dupa alegerea socialistului francez / Nicolas Sarkozy l-a sunat pe Francois Hollande pentru a-i ura succes


22:45 Cum va arata Franta lui Hollande? Ce impact asupra relatiei bilaterale va avea noul presedinte francez? Profesorul Radu Carp va discuta online luni, de la ora 12.00


22:43 Sahtior a castigat Cupa Ucrainei (2-1 cu Metalurg)


22:11 VIDEO/FOTOGALERIE Porsche 911 Carrera, o altfel de lampa a lui Aladin


22:08 Boiko Borisov: Bulgaria are un control la granite mai bun decat Olanda


22:02 Surse: Ce au discutat pedelistii cu Mihai Razvan Ungureanu


21:32 Cine este Ioan Mang - propunerea guvernului Ponta la Ministerul Educatiei in locul Corinei Dumitrescu


21:28 Victor Ponta renunta la Corina Dumitrescu si il propune pe Ioan Mang pentru functia de ministru al Educatiei


21:14 Francois Hollande se afla in fata provocarii unei "presedintii normale". La Berlin, se estimeaza ca "Merkollande" ar putea functiona bine