Comunicatul emis de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, oferă
o expresie fermă a garanţiilor suplimentare oferite Greciei: "Ne vom asigura că
fonduri structurale europene şi alte instrumente vor fi mobilizate pentru ca
Grecia să fie reaşezată pe drumul creşterii economice şi a creării de noi locuri
de muncă". Ca nuanţă a acestui consens, cancelarul Germaniei, Angela Merkel a
insistat ca Grecia să respecte regulile convenite, în timp ce preşedintele
Franţei, Francois Hollande, a pledat pentru mobilizarea cît mai urgentă a
acestor fonduri, în aşa fel încît să se dea un semnal puternic de încredere
alegătorilor greci. Liderii europeni speră, în acest fel, să-i determine pe
greci să voteze în 17 iunie cu acele partide care susţin măsurile de austeritate
şi care ar face posibilă menţinerea ţării în zona euro. Aceste fonduri nu sunt
însă altceva decât fondurile structurale (gratuite) rămase neutilizate şi care,
potrivit Comisiei Europene ar reprezenta, pentru perioada care se încheie în
2014, 80 de miliarde de euro....O parte însemnată a acestor sume de bani ar
reveni teoretic României, care nu a reuşit să utilizeze decât foarte puţin. În
plus, multe din fondurile deja utilizate sunt grevate de suspiciuni sau chiar
fraude dovedite de organismele specializate. În aceste condiţii România are mari
dificultăţi în a pleda pentru reportarea fondurilor neutilizate pentru
perioadele următoare. Dacă unele ţări ca Spania sau Italia speră să poată
împrumuta bani mai ieftin, Germania are serioase motive să creadă că, odată cu
acest aranjament, va fi nevoită să plătească mai mult pentru împrumuturile sale,
deoarece credibilitatea generală a acestor obligaţiuni ar putea scădea în raport
cu credibilitatea ei actuală. Preşedintele Franţei a schiţat un proiect vast,
potrivit căruia împrumurile obţinute cu ajutorul acestor eurobonduri ar putea fi
utilizate pentru deschiderea unor şantiere în domeniul energiei şi noilor
tehnologii. Din punctul de vedere al Germaniei şi al altor ţări ca Olanda şi
Finlanda, ar fi de dorit însă ca, în prealabil, fiecare ţară să respecte cu
stricteţe regula prudenţei bugetare, căci altfel există riscul ca eurobondurile
să-şi piardă credibilitatea, adâncind şi mai mult criza datoriilor, notează
Deutsche Welle.
Germania nu va "arunca cu bani într-o groapă fără fund", în acelaşi timp, pierzându-şi răbdarea cu Grecia, înaintea noilor alegeri din ţara elenă, potrivit ministrului de Interne german, Hans-Peter Friedrich, citat de Reuters....Membrul conservator al executivului german a afirmat că cea mai mare economie a Europei şi cel mai mare contribuitor la eforturile de salvare este bucuros să ajute Grecia, cu condiţia ca aceasta să-şi onoreze acordurile. "Oricine doreşte să vadă ajutor şi solidaritate de la noi, trebuie să accepte că noi avem aşteptări ca ţara să prezinte o anume seriozitate şi rezonabilitate", a mai declarat ministrul.
Germania nu va "arunca cu bani într-o groapă fără fund", în acelaşi timp, pierzându-şi răbdarea cu Grecia, înaintea noilor alegeri din ţara elenă, potrivit ministrului de Interne german, Hans-Peter Friedrich, citat de Reuters....Membrul conservator al executivului german a afirmat că cea mai mare economie a Europei şi cel mai mare contribuitor la eforturile de salvare este bucuros să ajute Grecia, cu condiţia ca aceasta să-şi onoreze acordurile. "Oricine doreşte să vadă ajutor şi solidaritate de la noi, trebuie să accepte că noi avem aşteptări ca ţara să prezinte o anume seriozitate şi rezonabilitate", a mai declarat ministrul.
9 comentarii:
"Ar trebui sa va ajutati in primul rand singuri, platindu-va taxele", le-a transmis Christine Lagarde intr-un interviu.
"Se dezlantuie o furtuna care ameninta Europa, deocamdata pornita de aici, din Grecia. Nu stim inca daca se va domoli in saptamanile urmatoare, daca se va intensifica sau isi va schimba directia", comenteaza corespondentul Sky News Joel Hills.
Vantul crizei bate, insa, si asupra Spaniei. Bankia, a patra institutie bancara ca marime a tarii a anuntat ca are nevoie de inca un ajutor de 19 miliarde de euro, pentru a putea respecta rezervele obligatorii impuse de guvern. Luna acesta mai primise un colac de salvare de 4,5 miliarde. Asa s-a ajuns la o suma record pentru un plan public de salvare in sectorul financiar spaniol.
Agenţia Reuters anunţă că Rusia a început testele la un nou set de rachete, care ar viza scuturile anti-rachetă ale NATO din Europa şi SUA. Principala ţintă a rachetelor orientate spre Europa ar fi România, pentru că scutul se află pe teritoriul ţării noastre, la Deveselu. Agenţia precizează că informaţia trebuie văzută drept o ameninţare la adresa SUA şi a bazelor sale din Europa.
Referitor la testele efectuate pentru rachetele care vizează scutul din SUA, Ministerul Apărării din Rusia a precizat că lansarea din nord-vestul Rusiei a fost una reuşită, proiectilul aterizând la ţintă, în peninsula Kamceatka, de pe coasta Pacificului.
Reuters susţine că scopul Rusiei este să contracareze scuturile antirachetă amplasate de americani în Europa, care ar urma să intercepteze focoasele ruseşti până în 2018.
Majoritatea germanilor care au răspuns la un sondaj al postului TV, ZDF au declarat s-au arătat împotriva “eurobondurilor” şi menţinerii Greciei în zona euro.
Germanii vor Grecia afara din zona euro
Peste 79% din respondenţii la sondajul efectuat de Politbarometer pentru postul TV ZDF, s-au arătat a fi de aceaşi părere cu cancelarul german Angela Merkel care şi-a reînnoit recent opoziţia, la summit-ul de la Bruxelles, cu privire la acordarea de “eurobonduri” Greciei. Conform Agerpres, 14% dintre respondenţi susţin proiectul “eurobondurilor” propus de noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande.
Acelaşi sondaj indică şi faptul că doar 31% dintre germani mai dorest păstrarea monedei euro de Grecia, 60% dintre ei dorind ca aceasta să fie excluse din zona euro. Totodată, la sondajul realizat în perioada 22-24 mai prin telefon pe un eşantion de 1312 persoane, peste 50% dintre respondenţi au declarat că Germania ar avea un avantaj mai mare dacă ar reveni la vechea marcă şi ar renunţa la euro.
La noi se zice:
“Da-i Doamne romanului mintea lui cea de pe urma”
Au invatat si astia ceva de la noi. Dar se prind greu! Trebuie sa le intre tare in poponet, si fara alifie, ca sa-si dea seama ca moneda comuna fara politica fiscala comuna duce la dezastru.
Tot asa, politica fiscala comuna cu suveranitate nationala nestirbita, e non-sens.
Or sa se mai zbata ei vreo 4-5 ani, ca posturile de sobolani de arhiva din Parlamentul European sint caldute, dar pina la urma o sa-i goneasca ai’ de se duc la munca in fiecare zi.
Am mai spus-o si o repet. Proiectul UE incepuse bine ca o uniune a popoarelor cu culturi diferite care isi pun in comun anumite resurse. Pe parcurs, cu contrubutia remarcabila a lui Sarcozy si Merkel, s-a transformat intr-un proiect de reconstructie a imperiului franco-german. Moment in care, tarile mici care nu se afla in imediata proximitate a celor doi mari incep sa aiba probleme.
Despre Grecia:
Grecia nu va reusi sa iasa din actuala criza DECAT in momentul in care se decupleaza de FMI, de UE si de moneda unica. Asa s-a intamplat si in Argentina. Inevitabil, se va ajunge aici, dar perdantii pe termen lung sunt altii….printre ei, nemtii.
"Nu vrem să turnăm bani într-un sac fără fund. Oricine vrea să primească ajutor şi solidaritate din partea noastră trebuie să accepte că aşteptăm din partea unei ţări un anumit grad de seriozitate şi de chibzuinţă", a spus oficialul german.
Friedrich are de mult timp o atitudine dură faţă de Grecia, iar în februarie a fost primul ministru german care a cerut deschis ieşirea statului elen din zona euro.
Comentariile sale par să se adreseze germanilor tot mai îngrijoraţi de situaţia din Grecia, dar vor redeschide probabil răni mai vechi în relaţiile cu Atena.
Ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble a numit la rândul său Grecia "un sac fără fund", în februarie, dar după ce a fost criticat la Atena s-a abţinut să mai folosească termenul.
Grecia a fost nevoită să convoace din nou alegeri parlamentare, pe 17 iunie, după ce configuraţia politică rezultată în urma scrutinului de pe 6 mai, în care partidele anti-austeritate au obţinut un scor bun, nu a permis formarea unui guvern.
Sondajele de opinie arată că partidele care se opun măsurilor de austeritate de care depinde ajutorul internaţional de 130 de miliarde de euro vor repeta performanţele bune obţinute la alegerile din mai, sporind riscul ca Grecia să intre în default şi să iasă din zona euro.
14:15 Infotrafic: Restrictii de circulatie pe unele drumuri din tara, inclusiv pe Transfagarasan
14:01 Ministrul german de Interne: Germania nu va turna bani intr-un sac fara fund precum Grecia
13:11 Ministrul Dezvoltarii Regionale, Eduard Hellvig, a cerut MAI ajutor pentru a ancheta cheltuirea fondurilor in mandatul Elenei Udrea
13:04 Presa britanica: "A fost masacru, Bute a fost ingropat in pumni de Froch"
12:45 Iranul va construi o a doua centrala nucleara la Bouchehr
12:44 Froch nu crede ca Bute va solicita revansa: Nu va mai dori sa boxeze vreodata/ Obreja: Lucian se va intoarce si va recastiga centura
12:24 ANAR: Avertizare de Cod portocaliu pentru bazinul raului Jiu
12:20 Lee Rich, producatorul serialului Dallas, a murit la 93 de ani
11:39 Insemnarile unui tanar medic
11:37 Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: Prioritatea zero pentru Guvernul roman este absorbtia fondurilor europene. Romania ar putea urma exemplu Poloniei
Grecia va păsări zone euro pe 1 ianuarie 2013, susţin economiştii Citigroup, a doua cea mai mare bancă din lume după valoarea tranzacţiilor valutare operate. Ieşirea statului elen din zona euro este în prezent o variantă luată în calcul de tot mai mulţi analişti care încearcă să estimeze impactul pe care o astfel de decizie l-ar putea avea asupra economiei europene.
Ultimele Stiri
Craiova: Patru tineri, prinși în flagrant în timp ce furau 100 de litri de motorină din rezervorul unui TIR21:03
Cristian Mungiu, cel mai bun scenariu la Cannes. Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, premiul pentru interpretare feminină20:40
Radu Voina nu va mai antrena naționala feminină de handbal 20:38
Reacții după declarația directorului FMI. Venizelos: „Lagarde a insultat poporul grec”. Oficial francez: „Viziunea sa e caricaturală și simplistă”20:27
Tânără de origine germană, ținută în sclavie în Bosnia timp de 8 ani19:36
Un avion aflat la sol, ridicat de vântul care suflă cu peste 100 de kilometri la oră! (VIDEO)19:35
Rihanna a pozat nud pentru a promova un nou parfum. Uite ce sexy e! (FOTO)19:25
Camelia Potec, locul şase în proba de 400 metri liber de la CE de natație de la Debrecen 19:17
Bilanț tragic: Peste 13.000 de persoane au fost ucise în Siria de la începutul revoltelor19:03
Un maratonist a alergat pe bandă rulantă 24 de ore fără întrerupere, în scop caritabil18:54
Trimiteți un comentariu