vineri, 18 mai 2012

"Multi vad (prin iesirea Greciei din Zona Euro) sfarsitul unei evolutii negative, pentru mine (ar fi) inceputul unei tendinte si mai negative", a spus Schulz intr-o emisiune la postul public de radio Deutschlandfunk, in direct de la Atena, unde vineri se va intalni, printre altii, cu presedintele elen, Karolos Papoulias. "Eu nu am spus ca aceasta optiune nu exista, dar o consider foarte riscanta", a spus Schulz.  In acest caz, "economia Greciei s-ar prabusi in cateva zile", estimeaza el, si europenii vor fi nevoiti sa acorde ajutor financiar de "mai multe miliarde de euro".
"Impresia mea este nu a fost facut tot ce se putea" pentru a stabiliza peisajul politic si redresa economia greaca, a adaugat el.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sugerează organizarea, odată cu scrutinul legislativ din Grecia, a unui referendum pe tema menţinerii sau nu a ţării în zona euro, anunţă Biroul premierului interimar grec, citat de AFP. În cursul unei discuţii cu preşedintele Greciei, Carolos Papoulias, Angela Merkel „a evocat ideea organizării unui referendum, în paralel cu alegerile din iunie, pentru a se afla dacă cetăţenii greci doresc sau nu rămânerea în zona euro", precizează Biroul premierului elen, notează Mediafax. Grecia va organiza alegeri parlamentare anticipate la 17 iunie, în contextul imposibilităţii formării unui guvern după scrutinul din 6 mai.

BRUXELLES - BERD s-a situat în fruntea eforturilor de prevenire a colapsului bancar în Europa de Est, care a fost cea mai sever lovită regiune economică în urma colapsului băncii de investiții Lehman Brothers Holding Inc în 2008. Banca a avertizat asupra creșterii riscului de contagiune pe măsură ce îngrijorările cu privire la posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro afectează negativ finanțarea din partea băncilor occidentale, bănci care domină sectorul bancar din această regiune. „Având în vedere riscul grecesc, băncile europene vor fi reticente în a-și crește expunerea pe Europa emergentă”, a declarat Willaim Jackson, economist la Capital Economics, în cadrul unui interviu telefonic acordat Bloomberg. „În cel mai bun caz, ele își vor scădea treptat expunerea în regiune. Acest fapt va afecta negativ creșterea economică în unele țări”, a adăugat acesta.

Anonim spunea...

Comisia Europeană nu are în lucru un scenariu privind ieşirea Greciei din zona euro. Obiectivul urmărit de Comisie, prin toate eforturile depuse împreună cu autorităţile de la Atena, este menţinerea Greciei în zona euro, a spus ieri Olli Rehn, vicepreşedintele Comisiei Europene.

Sursa: Reuters"Grecia este si va ramane parte integranta a zonei euro", a mai spus Rehn.

Comisarul european Karel De Gucht a afirmat, într-un interviu publicat vineri dimineaţă de cotidianul belgian De Standaard, că executivul UE şi Banca Centrală Europeană lucrează la un scenariu de urgenţă pentru cazul în care Grecia va trebui să părăsească zona euro