joi, 23 ianuarie 2014

Romania a atras 2 miliarde dolari de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor, anunta Mediafax.
Titlurile la 10 ani au fost vandute la 220 puncte de baza (2,2 puncte procentuale) peste referinta titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de 5,04%.
Obligatiunile cu scadenta la 30 de ani au fost vandute pe piata la aproximativ 250 puncte de baza (2,5 puncte procentuale) peste costul de referinta al titlurilor de Trezorerie SUA, randamentul fiind de 6,28%. Emisiunea pe 30 de ani reprezinta o premiera din punct de vedere al maturitatii.
Potrivit anuntului initial, titlurile la 10 ani aveau un randamentul indicativ de 237,5 puncte de baza (2,375 puncte procentuale) peste referinta titlurilor de trezorerie SUA, iar cele pe 30 de ani de aproximativ 270 puncte de baza (2,7 puncte procentuale) peste costul de referinta al titlurilor de Trezorerie SUA.
BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan sunt aranjori principali ai plasamentului de obligatiuni.
Ministerul Finantelor estimeaza pentru acest an atragerea de finantare de circa 2 miliarde euro de pe pietele internationale, prin programul Medium Term Notes (MTN), operatiuni care vor fi efectuate in functie de conditiile din piete. In cazul unor circumstante favorabile, statul ia in calcul si prefinantarea.
Guvernul a anuntat in luna noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere urmatorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani.
Initial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat in iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finantare pentru 2013.
Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna octombrie, cand Romania a imrumutat luni 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitatii pe piata interna prin care vrea sa vanda titluri de stat in valoare de 4,03 miliarde lei si 200 milioane euro, de aproape doua ori mai mult decat titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,78 miliarde lei.
Trezoreria a imrumutat deja 2,458 miliarde lei de la inceputul acestui an pe piata interna.
Statul a imprumutat anul trecut de pe piata interna 48,53 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase in lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea imprumutata in 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finantarile in valuta au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Asigurarea hranei pentru populaţia planetei a devenit o "provocare imensă" pentru autorităţi. Miniştri ai agriculturii din 65 de ţări s-au reunit zilele trecute la Berlin, în cadrul Forumului Global pentru Alimentaţie şi Agricultură, pentru a căuta soluţii acestei probleme vitale.

Anonim spunea...

Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca va fi infiintat, în cel mai scurt timp, la nivelul guvernului, comitetul interministerial de intervenţie în situaţii de urgenţă, coordonat de vicepremier. Aceasta este masura pe care premierul vrea sa o adopte pentru a nu se repeta esecul inregistrat in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Insa, un astfel de comitet ar trebui sa functioneze deja, avand in vedere ca exista inca din 2004 acte normative privind infiintarea unui organism interministerial de gestionare a situatiilor de urgenta. Singura diferenta fata de ceea ce functioneaza deja sau ar trebui sa functioneze este ca acest comitet ar fi coordonat la nivel de vicepremier si nu de premier cum este prevazut in prezent.

Anonim spunea...

Parlamentul a constatat, în 20 decembrie, demisia lui Anastasiu Crişu din funcţia de Avocat al Poporului şi a decis, cu 361 de voturi "pentru" şi 25 de voturi "împotrivă", ca Ecaterina Teodorescu, unul dintre adjuncţi, să preia interimar conducerea acestei instituţii.

Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, şi-a înaintat demisia în 19 decembrie 2013.

"A dorit să mulţumească pentru încredere şi pentru faptul – între altele – că pe tot parcursul mandatului exercitat niciodată dinspre partea mea sau dinspre partea partidului nostru nu s-a exercitat niciun fel de influenţă, niciun fel de presiune. Nu i-am cerut să atace nicio ordonanţă (...) Motivele (demisiei, n.r.) sunt de natură personală, aşa cum sunt consemnate oficial şi în cererea de demisie", a spus preşedintele Senatului, Crin Antonescu, întrebat despre motivele demisiei lui Crişu..

Numirea lui Anastasiu Crişu, candidatul susţinut de USL, în funcţia de Avocat al Poporului a fost aprobată, la finele lunii ianuarie 2013, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi favorabile.

Anonim spunea...

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a respins ca nejustificate acuzaţiile unui ministru suedez, care a susţinut că România nu a utilizat fondurile comunitare alocate pentru incluziunea romilor.

"În condiţiile în care statisticile arată că beneficiarii finali ai Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) de etnie romă reprezintă aproximativ 20% din totalul persoanelor din această comunitate înregistrată în ţara noastră, iar absorbţia la nivelul POS DRU a crescut semnificativ, acuzaţiile aduse României că nu ar utiliza fondurile UE alocate pentru incluziunea acestei populaţii sunt nejustificate", a declarat Eugen Teodorovici.

Citeşte şi: Suedia critică România pentru lipsa de acţiune privind romii

Ministrul român a mai precizat că actualul guvern a luat toate măsurile pentru "a accelera semnificativ" absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune, iar "rezultatele s-au văzut la nivelul tuturor programelor, inclusiv în cazul POS DRU", unde rata de absorbţie curentă a crescut de 4,5 ori, de la 6,34% în mai 2012 la aproximativ 29% la sfârşitul lunii decembrie 2013, a mai spus Teodorovici.

Ministrul suedez pentru Integrare, Erik Ullenhag, a criticat, marţi, incapacitatea României de a folosi fondurile Uniunii Europene destinate integrării romilor, relatează AFP.