vineri, 2 ianuarie 2015

Subsolul îngheţat din Antarctica şi din Siberia, cunoscut sub numele de "permafrost", reprezintă 25% din suprafaţa uscatului din emisfera nordică.Încălzirea permafrostului reprezintă, după părerea oamenilor de ştiinţă, o veritabilă "bombă climatică" prea puţin cunoscută, informează AFP.
În cel mai recent raport al lor, experţii din IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change / Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei) notează faptul că temperatura acestor pământuri, îngheţate de zeci de mii de ani, a crescut cu valori cuprinse între 0,5 şi 2 grade Celsius începând cu sfârşitul anilor 1970.
Această creştere a fost mai rapidă decât creşterea medie a temperaturilor de la suprafaţa Terrei.
Potrivit IPCC, până în 2011, permafrostul (denumit şi "pergelisol" potrivit traducerii acestui termen în limba franceză) ar putea pierde până la 90% din suprafaţa sa actuală.
Or, dezgheţarea sa eliberează o cantitate uriaşă de gaze cu efect de seră. Se estimează că permafrostul conţine 1.700 de miliarde de tone de carbon, depăşind de două ori cantitatea de carbon din atmosferă.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cele mai tranzacționate acțiuni în acest an au fost cele ale Fondului Proprietatea — 2,9 miliarde lei, care au înregistrat o creștere a cotațiilor de 7,50%, urmate de acțiunile Banca Transilvania — 930,48 milioane lei, creștere de 15,64% față de finalul anului 2013, și Romgaz — 928,8 milioane lei, în creștere cu 3,42%.

Marți, BET a închis în urcare cu 0,97% față de ziua precedentă. Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a fost marți de 6,672 milioane euro, iar rulajul total, care include și tranzacțiile cu obligațiuni, drepturi, fonduri închise, ETF-uri și certificate, s-a situat la 6,855 milioane euro.

Indicele BET-TR a crescut cu 0,97% față de luni, iar indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichide 37 de acțiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,80%.

Indicele BET-FI al societăților de investiții financiare (SIF) a scăzut cu 0,46%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,85%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiții, a urcat cu 0,44%.

Anonim spunea...

Un obiect cosmic misterios a fost descoperit de astronomi în apropierea relativă a găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, conform unui material publicat de SPACE.com.






Acest obiect astronomic pare similar unui nor de gaze cosmice aflat pe o orbită în jurul găurii negre centrale și descoperit în urmă cu 13 ani. Astfel, obiectul nou descoperit ar putea fi unul dintr-o serie de nori de gaze cosmice ce ar putea fi devorați în curând de gaura neagră.

Obiectul nou descoperit a primit numele G1 și este similar obiectului denumit G2 aflat tot în zona centrului galactic, ce a fost studiat de astronomii germani de la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră. Cercetătorii au lansat ipoteza că este vorba despre un nor de gaze cosmice. Dacă această ipoteză este adevărată, norul de gaz ar trebui să-și piardă cel puțin o parte din materie ce ar fi absorbită de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, Sagittarius A* (Sgr A*). Această gaură neagră gigantică nu se hrănește foarte des, iar acest eveniment ar reprezenta o oportunitate rară pentru astronomi de a urmări un astfel de monstru înghițind materie.