Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că va relua discuţiile cu autorităţile de la Atena, cu privire la finalizarea celei de a şasea revizuiri a programului de asistenţă, după formarea unui nou guvern, transmite AFP. "Grecia nu se confruntă cu necesităţi imediate de finanţare", a precizat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice. Anterior, Comisarul european pentru Afaceri economice, Pierre Moscovici, a făcut şi el un apel către alegătorii greci să sprijine reformele favorabile creşterii economice cu prilejul alegerilor legislative anticipate care vor avea loc la finele lunii ianuarie. Premierul grec, Antonis Samaras, a propus luni alegeri anticipate pentru 25 ianuarie, după eşecul Parlamentului în alegerea unui preşedinte al ţării, antrenând dizolvarea Parlamentului. Alegerile legislative anticipate ar putea aduce la putere partidul de stânga Syriza - care se opune politicii de austeritate - reprezintă o perspectivă care îi îngrijorează pe finanţatorii internaţionali ai ţării. Perspectiva alegerilor anticipate îi îngrijorează pe investitori, întrucât ascensiunea la putere a partidului anti-austeritate Syriza ar putea pune în pericol relaţia cu creditorii internaţionali ai Greciei, de la care guvernul elen a obţinut împrumuturi de 240 de miliarde de euro în perioada crizei financiare, potrivit The Wall Street Journal. Cele mai recente sondaje indică faptul că partidul de extremă stângă Syriza are cele mai mari şanse să câştige alegerile. Prim-ministrul grec trebuie să dizolve parlamentul în termen de zece zile, după ce Stavros Dimas, singurul candidat la funcţia de preşedinte al Greciei, nu a reuşit să strângă voturile necesare alegerii sale în cele trei runde de vot desfăşurate în luna decembrie. Dintre cei 300 de parlamentari, 169 au votat în favoarea candidatului propus de premierul Samaras, numărul necesar fiind de 180 de voturi. Samaras a anunţat că a cerut actualului preşedinte, Carolos Papoulias, ca alegerile parlamentare să aibă loc în 25 ianuarie, potrivit AFP.
marți, 6 ianuarie 2015
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Apartenenţa unei ţări la zona euro este "irevocabilă", afirmă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, după dezbaterile privind excluderea Greciei din zona monedei unice.
"Apartenenţa la zona euro este irevocabilă", a declarat Annika Breidthardt, citată de AFP.
Aceasta a amintit de regula înscrisă în Tratatul de la Lisabona, în "Articolul 140, paragraful 3".
"Nu vom face speculaţii şi scenarii care riscă să fie interpretate într-un context care nu va fi", a explicat un alt purtător de cuvânt, Margaritis Schinas.
Guvernul Germaniei consideră inevitabilă excluderea Greciei din zona euro, în cazul în care partidul extremist Syriza va câştiga alegerile din 25 ianuarie.
Trimiteți un comentariu