La acest inceput de 2014 nimeni nu s-ar gandi sa nesocoteasca eventualitatea unui ”Grexit”... Oare se vor revolta oare grecii contra strategiei raului folosita in mod sistematic de autoritatile europene, ele insele sub bocancul german? O strategie care consta in a analiza criza doar prin prisma deficitelor si de a nu o remedia decat prin austeritate bugetara. O strategie care pedepseste pe cei si pe cele care sunt cel mai putin responsabili pentru declansarea crizei, adica poporul. Tehnocratia europeana si-a indeplinit cu bucurie, in realitate, sarcina de a impune aceasta austeritate unor tari europene de la periferie, precum si Frantei, iar consecinta este ca grecii, spaniolii, portughezii isi pun azi o serie de intrebari existentiale. Merita toate aceste sacrificii? Merita aceasta Europa, cand singurele raspunsuri si singurele semnale care vin din Germania si de la Bruxelles se reduc la somaj si economii suplimentare, care se vor traduce si ele mai departe in radicalizari suplimentare?...Dupa sase ani de depresiune, Grecia nu pare inca intr-o situatie mai buna la inceputul lui 2014. Tote perspectivele de crestere pentru noul an sunt pesimiste si negativiste, iar PIB-ul din 2013 a fost cu 4% mai redus decat cel din 2012. De fapt, economia elena isi vede astazi amputate 25% din resursele sale, in raport cu perioada de debut a crizei. Ca element de comparatie, economia SUA s-a prabusit cu 30% in timpul Marii Depresiuni. Grecia a suferit, asadar, o depresiune puternica, a carei amplitudine este inspaimantatoare si se traduce printr-o rata a somajului de 27% si chiar de 55% in randul tinerilor.
joi, 9 ianuarie 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Banca Naţională a României a mai făcut ieri un pas pe drumul relaxării monetare, în speranţa că poate îşi va repara, astfel, greşelile din trecut. Principiul "cui pe cui se scoate" nu funcţionează, însă, şi în politica monetară. BNR nu face decât să lupte cu cartuşe oarbe împotriva morilor de vânt, în ciuda numeroaselor exemple de pe pieţele internaţionale, care ne arată că "eforturile" în acest sens sunt inutile, fie că este vorba de reduceri ale dobânzii sau de tipărire directă.
Banca centrală a Poloniei a decis, tot ieri, să menţină dobânda de politică monetară la 2,5%, un minim istoric atins în iulie 2013. În Cehia, dobânda este 0,05% din noiembrie 2012. În ambele cazuri nu s-au înregistrat efecte majore asupra dinamicii creditului neguvernamental, chiar dacă ponderea creditelor neperformante este mult mai scăzută decât la noi.
"Cum să îmbunătăţim Uniunea Europeană? În primul rând destrămând-o", a spus Marine Le Pen într-o întâlnire cu presa anglo-saxonă la Paris. "Cred că Uniunea Europeană nu poate fi reformată", a continuat liderul Frontului Naţional.
"Trebuie să aşteptăm ca Uniunea Europeană să se prăbuşească, să contribuim cât mai mult la asta, pentru a permite configurarea proiectului unei Europe a naţiunilor libere pe care îl propunea generalul De Gaulle", a spus ea.
"Iar acest proiect va însemna, evident, dispariţia celor mai multe structuri actuale ale UE. Aştept un singur lucru de la actualul sistem european - să explodeze", a spus ea.
Trimiteți un comentariu