Cel mai recent sondaj al agenţiei Reuters, realizat săptămâna aceasta în rândul strategilor valutari, arată că în perioada ianuarie - iunie 2014, euro şi yenul japonez se vor număra printre valutele cu cea mai proastă evoluţie din rândul monedelor ţărilor dezvoltate.
"Privind la poziţiile pe care le au investitorii, observăm că, deşi consensul este pentru apreciere, ei nu par să aibă poziţii importante pe dolar, pe termen lung", declară Michael Sneyd, strateg valutar la "BNP Paribas". Acesta adaugă, însă: "Credem că există posibilitatea ca investitorii să susţină acele poziţii, ceea ce va contribui la aprecierea monedei SUA".
Sondajul Reuters arată că dolarul va avea un curs de 1,35 unităţi/euro în decurs de o lună, de 1,30 unităţi/ euro în şase luni, respectiv de 1,27 unităţi/euro la finele anului.
Ieri, pentru a doua zi la rând, dolarul s-a apreciat pe pieţele externe, în urma publicării unui raport privat din care rezultă că societăţile din SUA au făcut angajări peste aşteptări în decembrie, semn că piaţa muncii se redresează.
Conform institutului de cercetare ADP, companiile americane au făcut 238.000 de angajări în decembrie 2013, după cele 229.000 din noiembrie. Analiştii preconizau o creştere cu 200.000 a numărului locurilor de muncă în sectorul privat din SUA.
Dolarul a urcat cu 0,1% la ora 10.42, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3608 unităţi/euro. Anterior, moneda americană atinsese un curs de 1,3568 unităţi/euro, cel mai ridicat din 5 decembrie până în prezent.
Un comentariu:
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a declarat că testele de stres pe care se pregătește în acest an Banca Central Europeană ar putea dezvălui probleme în ceea ce privește sănătatea băncilor din zona euro.
„Una din zonele de incertitudine pentru Europa este starea de sănătate a băncilor. (...) Viitoarele teste de stres şi de revizuire a calităţii activelor pot restabili încrederea şi avansa integrarea financiară, cu condiţia să fie derulate bine", a apreciat Christine Lagarde, într-un articol publicat online de site-ul de expertiză economică Project Syndicate.
Christine Lagarde a apreciat că există semnale de îmbunătăţire a situaţiei economice la nivel global, dar că „mai rămân încă multe de făcut".
Directorul FMI a mai apreciat că deși creșterea economică mondială s-ar putea situa la patru procente în 2014, estimările din acest moment sunt mai mici și indică o creștere de 3,6%.
Trimiteți un comentariu