In cazul a patru bănci din sistem, pentru un depozit de 3.000 de lei la trei luni, clientul plăteşte el bani băncii. Deşi clientul ar trebui recompensat pentru că împrumută banca, combinaţia dobândă mică/comision mare face ca acesta să plătească banca pentru că o finanţează, asta fără a lua în calcul un alt cost: inflaţia.
Raiffeisen Bank plăteşte cea mai mică dobândă pentru economisirile pe trei luni, scadenţa preferată de românii: 2,8% pe an. În trei luni, dobânda netă acumulată este de 17,64 lei. După ce sunt scăzute cheltuielile cu administrarea contului curent de 2,5 lei pe lună, mai rămân 10,14 lei. Comisionul de retragere numerar de la ghişeu este de 0,5%, minimum 2,5 lei, astfel că retragerea sumei de 3.010,14 lei te costă încă 15 lei. În final, clientul norocos se alege cu 2.995 de lei din cei 3.000 de lei depuşi la bancă.
La BCR, dobânda pentru depozitelel la trei luni este de 2,95%. La 3.000 de lei depuşi, câştigul net din dobândă este de 18,59 lei. BCR nu mai serveşte clienţii cu conturi curente standard, ci cu pachete de cont curent. Cel mai ieftin costă 4,5 lei/lună. În trei luni, clientul plăteşte 13,5 lei doar pe administrarea contului curent. Retragerea banilor de la ghişeele băncii costă încă 0,5% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 8 lei, însă la pachetul de cont curent primeşti şi un card, la care comisionul de retragere de la bancomat este de 0,25%. În varianta favorabilă, la 3.000 de lei depuşi, primeşti înapoi 2.994,6 lei.
UniCredit Ţiriac Bank oferă o dobândă de 3,7% pentru economisirile pe 3 luni. La scadenţă, dobânda netă acumulată este de 23,3 lei. Dar, dacă nu lucraţi deja cu UniCredit, atunci trebuie să plătiţi şi un comision de administrare a contului curent foarte piperat, de 7,5 lei pe lună. În trei luni, comisionul mănâncă deja mare parte din dobândă, iar restul se duce pe retragerea de numerar: 0,5%, minimum 5 lei. Dacă scoateţi banii după cele trei luni, din cei 3.000 de lei depuşi, mai rămâneţi cu 2.985 de lei. Dar măcar banii sunt în siguranţă, aşa cum spune şi pe site-ul UniCredit, pe prima poziţie la categoria avantaje: "Depozitele UniCredit Ţiriac Bank sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar". De precizat că la fel se întâmplă cu toate depozitele de până la 100.000 de euro de la băncile persoane juridice române.
BRD oferă aceeaşi dobândă ca UniCredit, astfel că suma netă după trei luni va fi tot 23,3 lei. Comisionul de administrare a contului curent este de 0,8 euro/lună - BRD calculează comisioanele în euro şi le converteşte în valuta contului, astfel că în momentul de faţă acesta este de 3,6 lei. Dacă adăugăm şi comisionul de retragere a numerarului de la ghişeu, atunci deponentul rămâne cu o gaură de 2,5 lei la cei 3.000 de lei depuşi.
Pe de altă parte, băncile care au nevoie de lichiditatea oferă, pe lângă dobânzile mai mari, şi gratuitate la contul curent şi la retragerea banilor la scadenţă.
Pentru a evita plata comisioanelor de administrare, e mai bine să faceţi depozite la banca la care sunteţi deja client şi la care aveţi un cont curent şi un card de debit ataşat - scutiţi astfel costurile suplimentare, iar dacă aveţi conturi la mai multe bănci, comparaţi ofertele şi alegeţi-o pe cea mai convenabilă. Verificaţi care sunt comisionele percepute de bancă – o rată mare a dobânzii nu înseamnă că neapărat e cea mai bună ofertă.
Un comentariu:
Ieri, instituţia a decis păstrarea dobânzii cheie la nivelul minim record de 0,25%
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a întărit, ieri, promisiunea instituţiei de a menţine dobânzile la un nivel scăzut atâta vreme cât va fi necesar, ca să susţină redresarea economiei.
"Consiliul guvernatorilor subliniază cu fermitate că va menţine orientarea acomodativă a politicii monetare atât timp cât va fi necesar", a afirmat Draghi, ieri, la Frankfurt, într-o conferinţă de presă. Oficialul BCE a subliniat: "Asistăm la o redresare economică ce nu se mai bazează exclusiv pe creşterea exporturilor, extinzându-se treptat către cererea internă, dar încă este prematur să declarăm orice victorie".
În urma afirmaţiilor lui Mario Draghi, moneda unică europeană a avut un curs inferior pragului de 1,36 dolari, pe care îl depăşise anterior conferinţei de presă. Dar raportat la ziua anterioară, cursul a fost unul în urcare. Euro a crescut cu 0,1% la ora 10.37, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3593 dolari.
Ieri, BCE a decis să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%, la care se află din luna noiembrie 2013. Decizia băncii a fost anticipată de analişti.
Mario Draghi a declarat că există doi factori care ar putea determina BCE să taie din nou dobânzile: înăsprirea nejustificată a condiţiilor de pe pieţele monetare pe termen scurt şi înrăutăţirea perspectivelor de inflaţie pe termen mediu. Draghi a menţionat că BCE are la dispoziţie o gamă largă de instrumente pe care le poate utiliza pentru evitarea scăderii inflaţiei la un nivel prea mic, fiind pregătită să acţioneze dacă va fi nevoie.
"Vreau să fiu foarte clar. Mandatul nostru este să menţinem stabilitatea preţurilor - în ambele direcţii", a precizat Mario Draghi, adăugând că instituţia pe care o conduce este pregătită să acţioneze pentru evitarea deflaţiei. Oficialul BCE nu a oferit, însă, detalii în acest sens.
Potrivit Eurostat, rata inflaţiei din zona euro a coborât la 0,8% în decembrie 2013, faţă de aproape 2% - cât este ţinta avută în vedere de BCE.
Trimiteți un comentariu