Firme desemnate de Comisia Europeana stabilesc valoarea și pot apoi cumpăra o economie la
preț de lichidare - Astfel, sistemul bancar din Slovenia, aflat la un pas de colaps, a fost supus unor teste de stres mai multe firme internationale de consultanta ale caror rezultate au aratat ca tara nu are nevoie de un imprumut din partea UE. Guvernul Sloveniei a scapat astfel de impunerea unor masuri de austeritate de catre Bruxelles, insa acum apar tot mai mari dubii legate de rolul jucat de firmele private de consultanta, cu atat mai mult cu cat tara va trebui sa se imprumute la preturi ridicate, ce vor fi suportate de populatie, scrie pentru Euobserver Borut Mekina, jurnalist la publicatia slovena Mladina.
Rezultatele testelor de stres au fost publicate in luna noiembrie si au primit binecuvantarea Comisiei Europene, a guvernului de la Ljubljana si a bancii centrale din Slovenia. Testele au fost realizate de Oliver Wyman (care a realizat si testele de stres din Spnaia, in 2012), Roland Berger si companiile de audit Ernst&Young si Deloitte. Ele au aratat ca sistemul bancar poate fi recapitalizat fara ajutor international, insa imediat au aparut suspiciuni privind lipsa totala de transparenta si eventuale conflicte de interese in privinta contractelor oferite de stat acestor firme.
Banca centrala a Sloveniei a precizat ca, din cauza lipsei de timp si a pericolului prabusirii sistemului bancar, a fost nevoita sa angajeze niste firme de consultanta ”sugerate”, fara a organiza o licitatie, folosind o procedura legala conceputa doar pentru achizitiile de armament.
Astfel, in afara de rezultatele testelor de stres aplicate bancilor, orice alta informatie privind activitatea cestor filme de consultanta si audit este considerata secret militar, inclusiv onorariul platit din banii contribuabililor.
In vara anului 2013, mai multi economisti sloveni au semnat o petitie prin care cereau ca ”metotologia credibila” folosita de aceste firme in Slovenia, asa cum a fost ea catalogata de Comisia Europeana, sa fie facuta publica. Avand in vedere modul in care au fost atribuite contractele, autoritatile nu au schitat niciun gest pentru a raspunde a cestei ceceri.
Cum s-au realizat testele de stres din Slovenia? In primul rand, intreaga procedurta a fost stabilita in timpul unor discutii cu usile inchise intre guvernanti, banca centrala si birocratii de la Comisia Europeana. Apoi in Slovenia au sosit 250 de consultanti, majoritatea din Londra, care nu cunosteau o boaba de slovena si la fel de putin stiau cum functioneaza institutiile de la Ljubljana. Acestia au stat in tara circa patru luni, timp in care au fost ajutati foarte mult de banca centrala si au locuit la hotelul Slon, ”cartierul general” al Oliver Wyman, chiar peste drum de sediul bancii centrale. Cei de la Oliver Wyman au refuzat mereu sa comenteze orice aspect legat de testele de stres.
”Sunt bani aruncati pe apa sambetei. Guvernul ar trebui sa investeasca in cetateni”, spune pentru Reuters Marizela Nuhanovici, 27 de ani.
Cat au costat testele de stres? Avand in vedere secretul militar care protejeaza intreaga afacere, suma oficiala nu poate fi cunoscuta. Insa banca centrala a estimat, in octombrie, ca slovenii vor plati 21 de milioane de euro pentru munca celor 250 de consultanti, fara a pune la socoteala timpul suplimentar pe care acestia l-au petrecut muncind la celebrele teste de stres la care au spus opt banci. Spre comparatie, in Spania, o economie de 40 de ori mai mare decat cea a Sloveniei si cu un sector bancar de 80 de ori mai mare, testele de stres din 2012 au costat 31 de milioane de euro.
5 comentarii:
Cel puţin cinci persoane au fost ucise într-o explozie produsă de un atentat cu maşină-capcană, joi, la periferia de sud a Beirutului, acesta fiind al patrulea atac ce vizează acest bastion al mişcării şiite Hezbollah din iulie, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
România a absorbit, în perioada 2007-2013, aproximativ 6,43 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune, nereuşind să termine niciuna dintre autostrăzile finanţate cu bani europeni, în timp ce Polonia a primit circa 6 miliarde de euro doar pentru autostrăzi, potrivit Mediafax.
Potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Fondurilor Europene, România are o rată de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune de 33,47% (aproximativ 6,43 miliarde de euro) din cele 19,21 miliarde de euro alocate în exerciţiul bugetar 2007-2013.
La preluarea mandatului, ministrul Eugen Teodorovici îşi propusese să ajungă la o absorbţie de 50% până la sfârşitul anului 2013.
La mijlocul anului 2013, România - cu un nivel de absorbţie de 26,2% la acea vreme - se afla pe ultimul loc în clasamentul cheltuirii fondurilor, întocmit de Comisia Europeană. Pe penultimul loc se situa Bulgaria, cu 40%, iar pe antepenultimul loc era Italia, cu 40,27%.
Primele locuri erau ocupate de Estonia, cu 70,95%, Lituania, cu 70,83%, şi Portugalia, cu 68,81%. Polonia ocupa cea mai bună poziţie dintre ţările central şi est-europene, locul 7, cu 59,14%.
Parlamentul European a votat, la 20 noiembrie, aplicarea regulii "N+3" pentru România şi Slovacia, ceea ce înseamnă că cele două ţări vor avea la dispoziţie un an în plus pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 şi 2012.
Ce vom afla dupa doua siruri de alegeri – europarlamentare in mai, prezidentiale in decembrie? Ce clarificari asteptam pe scena politica? 2014 se anunta salbatic. Pentru cine va fi an de rascruce, sub ce auspicii incep marile confruntari? Inainte de a intra in detalii, o remarca de ordin general: mizele sunt uriase dar zarurile n-au fost inca aruncate. Jocul se anunta teribil de sofisticat. Unii isi joaca libertatea, cariera, altii averi frumusele. Se joaca soarta unor institutii cheie in stat si viitorul unui tari pe urmatorii 10-15 ani. In fine, acum se decide viitorul puterii si al opozitiei. Vi se pare putin?
Aproape 111.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, cu 15% mai multi decat anul trecut, si au cheltuit aproximativ 95 de milioane de lei, cu 15% mai mult comparativ cu anul precedent, arata Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). In ceea ce priveste ofertele din afara granitelor, peste 10.000 de turisti au ales sa isi petreaca noaptea dintre ani in strainatate, cu aproape 30% mai multi fata de 2013. In ceea ce priveste banii cheltuiti de acestia pentru servicii turistice, suma se ridica la 5,3 milioane euro, in crestere cu 70%.
Studiile FPTR au fost facute pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.
Din analiza realizata de catre FPTR, s-a constatat ca, fata de anul 2013, numarul romanilor care au ales sa petreaca Revelionul in strainatate, cat si al celor care au ales destinatii turistice din Romania a crescut semnificativ.
Cauzele principale ale cresterii circulatiei turistice cu ocazia sarbatorilor de iarna din 2013-2014 au fost:
•Perioada prelungita de concediu din acest an (Craciunul si Anul Nou au facut punte)
•Mentinerea tarifelor atat in tara cat si instrainatate
•Oferte variate si chiar avantajoase ale agentiilor de turism, hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor si cluburilor pentru aceasta minivacanta.
•Romanii au renuntat la economii in ceea ce priveste cheltuielile aferente vacantelor.
Sun Sign Aquarius (Jan. 20 – Feb. 18): Under Pressure
You can find rewards in the workplace during the first half of the year, thanks to the presence of lucky Jupiter in your 6th House of Employment. You may get a better feel for a system or technique that makes you more comfortable and skillful at what you do. On a personal level, this transit suggests you can get closer with colleagues, making your job more pleasant. There are two intense periods when unfulfilled needs or lack of resources could trigger crises, though.
Serious Saturn in Scorpio occupies your 10th House of Career all year, putting more pressure on you at work. Don't spread yourself too thin, but try to maximize the return on your efforts by concentrating them where they are needed most. It's healthier for you to play the role of boss than to resent someone else's control over you.
Trimiteți un comentariu