luni, 30 iunie 2014

Comisia Europeană (CE) a aprobat astăzi cererea Bulgariei privind o linie de credit de 3,3 miliarde leva (2,30 miliarde euro) pentru sprijinirea băncilor care se confruntă cu atacuri speculative, informează Reuters.
"Comisia Europeană a decis că ajutorul de stat implicat de asigurarea unei linii de credit este proporţional şi corespunde necesităţii de a asigura suficientă lichiditate în sistemul bancar în circumstanţe speciale", transmite CE, care apreciază că "sistemul bancar din Bulgaria este bine capitalizat şi are un nivel ridicat de lichidităţi comparativ cu alte state. Din motive de precauţie, Bulgaria a adoptat măsuri de creşterea a lichidităţilor şi de protecţie a sistemului financiar".
La rândul lor, liderii de la Sofia au făcut apel la cetăţeni să nu intre în panică şi să nu îşi retragă economiile astăzi, când vor fi redeschise băncile, după ce dificultăţile cu care se confruntă două astfel de instituţii importante au sporit temerile privind stabilitatea financiară a ţării.
Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat: "Nu există motive să cedăm panicii. Nu este o criză bancară, ci este una de încredere şi un atac criminal".
În această lună, banca centrală din Bulgaria a decis să intervină şi să preia temporar controlul la Corpbank (a patra mare instituţie de credit a ţării), anunţând că va demara discuţiile cu actualii acţionari în legătură cu sprijinirea ei. Mai mult: Ministerul de Finanţe de la Sofia a avertizat că, până pe 21 iulie, va naţionaliza iulie Corpbank, dacă vor eşua discuţiile cu acţionarii privind salvarea băncii. Vineri, banca centrală de la Sofia a reclamat "o încercare de destabilizare a statului" printr-un atac asupra sistemului bancar, după ce pe Internet au apărut mesaje potrivit cărora First Investment Bank (FIB), a treia mare bancă a ţării, se află în dificultate financiară. Trimiterea acestor mesaje, pe Internet şi dispozitive mobile, a provocat panică la Sofia, unde numeroşi clienţi îngrijoraţi au asediat ghişeele acestei bănci.
Poliţia din Bulgaria a reţinut ieri încă trei bărbaţi suspectaţi de atac informaţional organizat împotriva sistemului financiar al ţării, guvernul de la Sofia încercând să pună capăt celei mai grave retrageri de lichidităţi din bănci din ultimii 17 ani, relatează Novinite. Alţi trei bărbaţi au fost arestaţi la Sofia sub suspiciunea de a fi răspândit informaţii false, rău-intenţionate împotriva băncilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anunţat ieri Agenţia de Stat pentru Siguranţă Naţională (DANS). Bărbaţii reţinuţi au folosit SMS-uri şi e-mail-uri, pentru a răspândi zvonuri care să determine oamenii să îşi retragă banii din bănci. Aceasta a produs panică generală, iar mii de cetăţeni s-au grăbit să-şi retragă banii.Sursa - ziarul Bursa

Niciun comentariu: