sâmbătă, 7 iunie 2014

O bancă de clearing în yuani va fi înfiinţată oficial în iunie în Marea Britanie pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare, a anunţat Mark Boleat, preşedintele City of London Corp, într-un interviu acordat publicaţiei 'China Daily', transmite Xinhua.
'Va exista o bancă de clearing la Londra. La momentul potrivit va fi un anunţ oficial', a declarat Mark Boleat. Acesta a adăugat că o astfel de bancă va reprezenta un semnal al dezvoltării activităţilor în yuani din Londra, deşi aceste activităţi sunt deja realizate prin propriile canale ale băncilor comerciale. Multe state, cum ar fi Germania, Franţa, Elveţia, Luxemburg, Taiwan şi Kenya, se luptă pentru a primi aprobarea autorităţilor de la Beijing în vederea tranzacţionării yuanului în afara Chinei.
China a acordat anul trecut investitorilor din Londra dreptul de a achiziţiona acţiuni, obligaţiuni şi instrumente de pe piaţa financiară chineză în valoare de până la 80 miliarde de yuani (8,2 miliarde de lire sterline), sprijinind obiectivul capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului după Hong Kong.
Conform acordului, Londra şi Beijingul vor permite yuanului să fie tranzacţionat direct faţă de lira sterlină, ocolind dolarul şi reducând semnificativ costurile de tranzacţionare. Cele mai mari cote din programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) sunt deţinute de Hong Kong (270 miliarde de yuani, Marea Britanie (80 miliarde de yuani) şi Singapore (50 miliarde de yuani).
Demarat în 2012 ca un stimulent pentru a stimula investitorii să deţină yuani, programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) are acum o cotă globală de 350 miliarde de yuani, din care sunt utilizaţi 134 miliarde de yuani. În schimbul planului RQFII, autorităţile din Marea Britanie au început negocierile pentru a permite băncilor din China să-şi înfiinţeze subsidiare în Regatul Unit, reducând din cerinţele autorităţilor de reglementare impuse pentru extinderea instituţiilor financiare pe teritoriul britanic. Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat recent de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift).
În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia. Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.Sursa: Agerpres

2 comentarii:

Anonim spunea...

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, au început discuţiile într-un hotel din Deauville, în Normandia, în cadrul comemorării a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor, relatează AFP, conform Mediafax.

Cei doi lideri vor discuta în principal despre Ucraina, la două luni după anexarea Crimeei de către Rusia şi în timp ce autorităţile ucrainene au suferit o nouă înfrângere în estul ţării în faţa separatiştilor proruşi.

Anonim spunea...

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) nu agreează ideea scăderii contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie întrucât Guvernul nu a venit cu măsuri compensatorii, a declarat vineri, 6 iunie, președintele BNS, Dumitru Costin, după întâlnirea cu echipa FMI.

‘BNS le-a comunicat faptul că scăderea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale este o aventură, un nou cadou făcut de Guvern firmelor. Noi am arătat că singura modalitate în care se poate face acest lucru este reducerea contribuțiilor concomitent cu creșterea semnificativă a salariului minim’, a spus Costin.

Întrebat cu cât ar trebui să crească salariul minim, el a precizat că BNS are calcule în acest sens și le va prezenta Guvernului în cazul în care acesta agreează o astfel de variantă.

‘Și cei de la FMI au aceeași opinie ca și noi respectiv că nu poți reduce CAS fără alte măsuri. Prin urmare nu vor fi de acord cu scăderea contribuțiilor de la 1 iulie întrucât Guvernul nu a venit cu măsuri care să acopere deficitul care s-ar crea’, a precizat Costin.

La sfârșitul lunii mai, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, arăta că obiectivul zero este reducerea contribuțiilor de asigurări sociale /CAS/ cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ și Băncii Mondiale /BM/.