joi, 26 iunie 2014

Ministerul german al Economiei a anuntat recent faptul ca a lansat o investigatie cu privire la intentia grupului german de utilitati RWE AG de a-si vinde divizia producatoare de petrol si gaze naturale unui grup de investitori rusi, pentru a analiza daca tranzactia ar compromite in vreun fel interesul strategic al tarii, scrie Wall Street Journal.
O purtatoare de cuvant a ministerului a informat ca guvernul a initiat o investigatie, dar a adaugat ca aceasta este una "generala" si fara legatura cu orice alte posibile ingrijorari in privinta tranzactiei. Ministerul are doua luni la dispozitie pentru a analiza afacerea, a precizat purtatoarea de cuvant.
Declaratiile sale au confirmat informatiile difuzate anterior de saptamanalul german Der Spiegel.
In luna martie, al doilea cel mai mare grup de utilitati din Germania a decis sa-si vanda divizia RWE Dea, unitatea de productie de gaze si petrol a companiei, pentru aproximativ 4,5 miliarde de euro, unui grup condus de miliardarul rus Mikhail Fridman. In baza intelegerii, vehiculul de investitii al lui Fridman, L1 Energy, va prelua si aproximativ 600 de milioane de euro din datoriile RWE, ridicand valoarea afacerii la 5,1 miliarde de euro.
Tranzactia a fost anuntata cand tensiunile dintre Occident si Rusia cu privire la criza din Ucraina au escaladat ca urmare a anexarii Crimeei de catre Rusia. Politicienii occidentali au deplans apoi puternica dependenta a Europei de energia furnizata de Rusia, iar unii dintre ei au ridicat problema daca vanzarea RWE Dea ar trebui lasata sa aiba loc.
 
 
Guvernul german declarase anterior ca nu se asteapta ca tranzactia sa incalce interesele strategice ale Germaniei ori sanctiunile impuse Rusiei de catre Statele Unite si Uniunea Europeana.
O purtatoare de cuvant a RWE a declarat ca compania a fost informata cu privire la demararea investigatiei.

Niciun comentariu: