marți, 17 iunie 2014

În 2 iunie, Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a suspenda punerea în aplicare a proiectului South Stream în ţările UE, în primul rând în Bulgaria.
Miercuri, autorităţile ucrainene au anunţat că au respins o propunere venită de la Moscova referitoare la reducerea cu 20% a preţului pentru gazele naturale ruseşti şi, totodată, au avertizat că nu îşi vor plăti datoriile până când nu se va ajunge la un acord cu privire la preţ.
Comentariile făcute de premierul şi ministrul ucrainean al Energiei arată în mod clar că Kievul nu şi-a modificat poziţia în cursul negocierilor cu Moscova, în pofida ameninţării unei întreruperi a livrărilor de gaze naturale ruseşti destinate Ucrainei dacă nu se va ajunge la un acord, un scenariu care riscă să afecteze şi livrările spre Europa.  Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a precizat că Ucraina se aşteaptă la modificarea termenilor contractului încheiat de compania energetică ucraineană Naftogaz cu grupul rus Gazprom şi a cerut ca Ucraina să plătească preţul pieţei pentru gazele naturale care îi sunt livrate.
'Rusia ne-a oferit o reducere de preţ de 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Poziţia noastră rămâne aceeaşi: rescriem întregul contract şi obţinem preţul pieţei' a spus Iaţeniuk.
Ucraina vrea să modifice un contract din 2009 care obligă Kievul să cumpere un volum fix de gaze naturale, indiferent dacă are sau nu nevoie de întreaga cantitate, la un preţ de 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare plătit de orice client al Gazprom din Europa. În schimb, Gazprom insistă însă asupra rambursării de către Ucraina a întregii sale datorii pentru gazele naturale livrate până acum, datorie care se ridică la 4,5 miliarde de dolari, şi ameninţă să treacă la un regim de plată în avans pentru livrările către Kiev, ceea ce înseamnă o eventuală întrerupere a aprovizionării Ucrainei cu riscul de a o perturba pe cea a UE.
Gazprom a prelungit, până pe 16 iunie, termenul limită până la care Ucraina trebuie să-şi achite datoriile pentru gazele naturale livrate. Precedentul termen limită a expirat marţi la ora 6,00 GMT.
Dacă Rusia întrerupe livrările de gaze pentru Ucraina ar putea apărea întreruperi şi în livrările destinate Uniunii Europene
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Un comentariu:

Anonim spunea...

“Există o mare probabilitate că populaţia lumii să atingă 6.5 miliarde de locuitori, iar populaţia Statelor Unite ale Americii să fie de 350 de milioane de locuitori”; “Sateliţi care se sincronizează, suspendaţi în spaţiu, vor face posibilă conexiunea ta în orice loc pe pământ”; “Comunicarea va deveni vizibilă şi vei auzi şi vedea în acelaşi timp persoană pe care o telefonezi”; “Lumea din va avea puţine locuri de muncă rutinizate care pot fi făcute chiar mai bine de diferite maşinării decât de orice fiinţă umană. Omenirea va deveni astfel o rasă a maşiniştilor”; „Omenirea va suferi grav de boala plictiselii”; “Puţinii norocoşi care vor fi implicaţi în muncă creativă de orice tip vor deveni o adevărată elită şi vor face mai mult decât să fie o maşină”; “Cea mai sumbră speculaţie pe care o pot face despre 2014 este că, într-o societate preocupată de obţinerea timpului liber, cel mai glorios cuvânt din vocabular va fi muncă!”.