sâmbătă, 29 decembrie 2012

Una, alta...de toate...

Coalitia de guvernare si-a impartit afacerile cu asfalt. Guvernul a decis spargerea infrastructurii rutiere, in doua parti. Autostrazile vor merge la pesedistul Dan Sova, iar drumurile nationale la liberalul Relu Fenechiu. Este o brambureala cauzata de interese politico-financiare care ne va lovi puternic, spun specialistii. Premierul Victor Ponta a decis sambata, in prima sedinta a noului Guvern, trecerea Companiei Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a ministrului delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, urmand ca ulterior Executivul sa infiinteze o companie nationala pentru autostrazi. Modul in care Guvernul vede reorganizarea sectorului pare a fi haotic, informeaza Romania Libera.

Dezamorsarea bombei cu ceas a economiei americane. Barack Obama si-a intrerupt vacanta de Craciun spre a incerca sa rezolve contenciosul bugetar dintre democrati si republicani care ameninta sa arunce SUA si lumea in recesiune. Presedintele Obama, aflat cu familia in vacanta, in Hawai, s-a vazut nevoit sa revina la Washington pentru a incerca sa dezamorseze ceea ce e, fara discutie, o bomba cu ceas, a carei explozie ar avea repercusiuni extrem de pernicioase nu doar pentru americani ci si pentru restul economiei globale. E vorba de asa numitul "fiscal cliff￯, de varful fiscal, cum i s-a spus in Romania. Daca cele doua partide americane nu reusesc sa ingroape securea razboiului bugetar pana la revelion, se vor produce automat si simultan doua evenimente extrem de neplacute. Se vor majora brusc si abrupt taxele americanilor. Concomitent, se vor reduce, tot automat, cheltuielile publice, scrie
Deutsche Welle.
 
Nae Lazarescu si Vasile Muraru, doi actori de comedie care joaca de 30 de ani impreuna: "Am avut doar doua vedete: Dan Spataru si Ion Dolanescu". Amintiri despre Faramita Lambru, colonei de Securitate si experienta a cinci neveste, toate intr-o intalnire cu artistii Nae Lazarescu si Vasile Muraru. Peste cateva zile, in noaptea de Revelion, cei doi va vor binedispune pe micul ecran I-am intalnit pe celebrii Nae Lazarescu si Vasile Muraru la Savoy, cu cateva minute inainte de a intra pe scena. N-au lasat sa se vada ca timpul ii preseaza. Prieteni, atat pe scena, cat si in viata de zi cu zi, si-au "furat" vorbele unul altuia, au facul poante si au depanat amintiri. Vasile Muraru (56 de ani), directorul artistic al Teatrului de Revista "Constantin Tanase" e un moldovean cuminte si impaciuitor. Nae Lazarescu (71 de ani) are limba ascutita si n-a menajat pe nimeni. L-a avut profesor pe George Bacovia si a fost vecin cu Tudor Arghezi. Asa a ramas Nae cu iubirea pentru carti. "Olimpic la bautura" si un mare iubaret, actorul a schimbat cinci sotii. De vreo 30 de ani insa, spune ca s-a facut cuminte. Integral in EVZ.

Dan Dungaciu: Rusia isi permite cu Romania ceea ce nu si-ar permite cu alte state europene. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romaniei (44 de ani) considera ca 2013 ar putea fi un an decisiv pentru Romania, daca UE hotaraste sa ridice vizele pentru cetatenii Republicii Moldova. In acest caz, cel mai probabil Chisinaul se va desparti de Transnistria, iar Romania va trebuie sa fie pregatita pentru toate scenariile, atat pentru cele pozitive, in care ar putea prelua, de pilda, aprovizionarea cu alimente a Republicii Moldova, in detrimental Ucrainei, cat si in cele negative, in care raspunsul Tiraspolului si al Moscovei ar putea fi surprinzatoare, iar Bucurestiul ar fi nevoit sa asigure frontiera euro-atlantica, scrie
Romania Libera.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Creditul guvernamental a crescut în luna noiembrie 2012 cu 0,5 la sută, până la 78109,8 milioane lei. La 30 noiembrie 2012, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 18,9 la sută (13,7 la sută în termeni reali) faţă de 30 noiembrie 2011.

Masa monetară în sens larg (M3) a fost la sfârşitul lunii noiembrie 2012 de 220,76 miliarde lei, în creștere cu 0,1% în termeni reali față de luna octombrie. În raport cu noiembrie 2011 masa monetară s-a majorat cu 5,4 la sută (0,8 la sută în termeni reali).

Anonim spunea...

Potrivit ultimelor date furnizate de banca centrală, creditul neguvernamental a scăzut cu 0,5% în termeni reali. Creditarea în valută a avut cele mai drastice scăderi, astâty pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice. Singurul împrumut care s-a acordat în noiembrie a fost cel în lei și doar către IMM-uri.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în luna noiembrie 2012 cu 0,5 la sută (-0,5 la sută în termeni reali) faţă de luna octombrie 2012, până la nivelul de 228,99 miliarde lei. Scăderea s-a datorat diminuării creditării în valută pe toate planurile, pe fondul procesului de dezintermediere financiară la nivel european.

Anonim spunea...

Cea mai mare scădere a înregistrat-o creditul în lei pentru populație, care s-a diminuat în noiembrie 2012 cu 2,3% față de noiembrie 2011. Creștere a înregistrat doar segmentul IMM, creditarea aici fiind generată probabil de reînnoirea liniilor de credit în lei pentru capital de lucru în 2013. Acest tip de linii sunt credite pe termen scurt care se reînnoiesc în fiecare an aproape automat. Astfel, creditul pentru persoane juridice a avut un avans de 0,2% în noiembrie față de octombrie și de 8,4% față de noiembrie 2011.









Creditul în lei a crescut cu 0,1 la sută (0,1 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 0,8 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,2 la sută). La 30 noiembrie 2012, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 2,3 la sută (-2,2 la sută în termeni reali) faţă de 30 noiembrie 2011, pe seama majorării cu 3,8 la sută a componentei în lei (-0,7 la sută în termeni reali) şi cu 1,5 la sută a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 2,0 la sută).

Anonim spunea...

Orice modificare a organizarii Programelor Nationale de Sanatate este importanta pentru ca o cincime din totalul cheltuielilor cu sanatatea in Romania se varsa aici. Guvernul Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta care schimba organizarea programelor prin care primesc tratament bolnavii de cancer, diabet sau TBC.

Anonim spunea...

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) precizeaza, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca audierile procurorilor Tiberiu Nitu si Ioan Irimie - propusi de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functia de procuror general si respectiv sef al Directiei Nationale Anticoruptie - au fost realizate in baza unei metodologii unitar asumate de toti membrii Sectiei, iar procedura interviului in fata Sectiei pentru procurori este utilizata din anul 2006, obiectivitatea acesteia nefiind pusa la indoiala.

Anonim spunea...

Traficul rutier si pietonal va fi restrictionat in Bucuresti in pietele George Enescu si Constitutiei si pe strada Mihail Sebastian cu ocazia manifestarilor dedicate Revelionului 2013, potrivit Agerpres. Potrivit Brigazii Rutiere a Capitalei, in Piata Constitutiei circulatia va fi restrictionata in perioada 31 decembrie 2012, ora 22,00, si 1 ianuarie 2013, ora 6,00, in Piata George Enescu in intervalul 31 decembrie 2012, ora 20,00 - 1 ianuarie 2013, ora 2,00 iar pe strada Mihail Sebastian, intre 29 decembrie 2012, ora 10,00 - 1 ianuarie 2013, ora 5,00.