duminică, 30 decembrie 2012

Creditele în lei însumau la finele lunii octombrie 85,510 miliarde lei, cu 4,717% mai mare decât volumul din luna ianuarie şi cu 4,713% faţă de cel înregistrat în octombrie 2011. În ceea ce priveşte creditarea în valută, în luna octombrie volumul împrumuturilor acordate se situa la nivelul de 145,59 miliarde lei, cu 2,59% mai mare decât în luna ianuarie a anului şi cu 3,75% mai mare decât în luna octombrie a anului 2011. Creditele în lei acordate populaţiei pe termen scurt însumau, la finele lunii octombrie, 4,887 miliarde lei, peste nivelul înregistrat în luna ianuarie, de 4,548 miliarde lei, cele pe termen mediu însumau 10,1 miliarde lei, în creştere cu 19,3% faţă de volumul din ianuarie. Creditele pe termen lung, în lei, acordate populaţiei însumau, la finele lunii octombrie, 19,472 miliarde lei, mai mic cu 10,47% faţă de nivelul din luna ianuarie. La capitolul credite în valută acordate populaţiei pe termen scurt volumul din luna octombrie se cifra la 493,4 milioane lei, mai mic cu 2,37% faţă de luna ianuarie 2012 şi cu 63,7% faţă de luna octombrie a anului precedent. Creditele pe termen mediu au avut o creştere în volum cu 1,93% faţă de nivelul din luna ianuarie, ajungând la 3,672 miliarde lei, iar faţă de octombrie 2011 volumul acestora este mai mare cu 32,9%. Creditele pe termen lung însumau 57,708 miliarde lei, volumul fiind cu 3,55% mai mare decât cel înregistrat în ianuarie şi cu 4,91% decât în luna octombrie 2011. În ceea ce priveşte creditele pentru consum şi alte scopuri acordate gospodăriilor populaţiei, acestea se situau în luna octombrie 2012 la 69,087 miliarde lei, nivelul fiind mai mic decât în luna ianuarie cu 2,58% şi cu 4,06% decât în octombrie 2011. Creditele pentru locuinţe accesate de către populaţie însumau, la finele celei de-a zecea luni din acest an, 37,254 miliarde lei, în creştere cu 11,7% faţă de ianuarie 2012 şi cu 16% faţă de octombrie 2011. Creditul guvernamental însuma, la finele lunii octombrie, peste 77,751 miliarde lei, fiind mai mic cu 5,75% faţă de nivelul din ianuarie şi cu 22,8% decât cel din octombrie.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Subiectele Zilei: Retrospectiva anului 2012. Dezastrele naturale care au facut mii de victime si au provocat pagube imense in intreaga lume; Ce au facut romanii de Craciun: Au cheltuit putin si au petrecut acasa, cu familia; Alexandru Vaida Voevod, intre masonerie si mirajul regalitatii


Subiectele Zilei: Anul 2012: patru guverne, trei premieri, doua scrutinuri, un referendum; Ce s-a mancat si ce s-a baut la "pomana Ceausestilor", acum 23 de ani; "Am fost fascinata de el, era un sef placut". Dezvaluirile secretarei unui mare dictator; Un iesean, cel mai bun prieten al lui Einstein

Anonim spunea...

Creditul in valuta a disparut. Cel in lei, scade. Potrivit ultimelor date furnizate de banca centrala, creditul neguvernamental a scazut cu 0,5% in termeni reali. Creditarea in valuta a avut cele mai drastice scaderi, astaty pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice. Singurul imprumut care s-a acordat in noiembrie a fost cel in lei si doar catre IMM-uri. Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna noiembrie 2012 cu 0,5 la suta (-0,5 la suta in termeni reali) fata de luna octombrie 2012, pana la nivelul de 228,99 miliarde lei. Scaderea s-a datorat diminuarii creditarii in valuta pe toate planurile, pe fondul procesului de dezintermediere financiara la nivel european. Cea mai mare scadere a inregistrat-o creditul in lei pentru populatie, care s-a diminuat in noiembrie 2012 cu 2,3% fata de noiembrie 2011, potrivit Capital.

Anonim spunea...

Cine a cantat prohodul zonei euro in acest an, dar s-a inselat. Pesimistii isi ajusteaza acum predictiile. Multi economisti si investitori cunoscuti au anticipat in acest an ca zona euro se va dezintegra sau ca va ajune la un numar mai restrans de membri, insa cu totii au fost nevoiti sa-si modifice predictiile privind iminenta dezastrului dupa ce uniunea monetara a rezistat inca un an. In luna mai a acestui an, in timp ce zona euro se adancea in criza, economistul Paul Krugman, castigator al premiului Nobel, a scris unul dintre cele mai pesimiste comentarii ale sale in "New York Times", intitulat "Apocalipsa in curand". "Dintr-o data a devenit usor de vazut cum euro - marele experiment al unei uniuni monetare fara uniune politica - se poate desface din incheieturi. Nu discutam despre o perspectiva indepartata. Lucrurile se pot inrautati cu o viteza ametitoare, in doar cateva luni, nu ani", scria Krugman. Laureatul premiului Nobel pentru Economie nu a fost singurul care a formulat astfel de aprecieri privind Si miliardarul american George Soros afirma, in luna iunie, ca Germania are la dispozitie doar trei luni pentru a evita un dezastru european, scrie Adevarul.