luni, 10 decembrie 2012

Majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) s-au arătat deschişi, în reuniunea de joi, unei reduceri de dobândă şi există posibilitatea luării unei astfel de măsuri la începutul anului viitor, dacă economia zonei euro nu se va redresa, spun surse apropiate situaţiei, citate de presa străină. BCE a decis, în 6 decembrie, să menţină dobânda cheie la nivelul minim record de 0,75%, aşa cum aşteptau analiştii. Conform surselor amintite, oficialii BCE s-au temut să reducă dobânda cheie în şedinţa de joi, considerând că o astfel de măsură ar fi fost un semnal negativ în condiţiile în care instituţia şi-a modificat în aceeaşi zi, în scădere, estimările privind evoluţia economiei uniunii monetare în 2012 şi 2013. Sursele sunt de părere că reducerea dobânzii de referinţă va fi luată în discuţie de BCE luna viitoare, însă un purtător de cuvânt al băncii a refuzat să facă vreo declaraţie în acest sens ori cu privire la discuţiile din consiliul din 6 decembrie, întrucât şedinţele nu sunt publice. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat joi că, deşi a fost o discuţie amplă în privinţa dobânzii, membrii consiliului "au ajuns la un consens pentru menţinerea acesteia".   Jozef Makuch, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat ieri, la Bratislava: "Dacă situaţia economică nu se îmbunătăţeşte, atunci este posibil să fie luată o măsura în privinţa dobânzilor anul viitor".
BCE a coborât în luna iulie dobânda de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat că astăzi a fost lansată, de la centrul spaţial Baikonur din Kazahstan, o rachetă Proton-M cu un satelit de telecomunicaţii Yamal-402, potrivit surselor de presă străine.
Satelitul a fost construit de Thales Alenia Space şi aparţine companiei Gazprom Space Systems (GSS), divizia de telecomunicaţii a gigantului energetic Gazprom.
Satelitul va permite acoperirea celei mai mari părţi din teritoriul Rusiei, CSI, Europei, Orientului Mijlociu şi Africii. Se aşteaptă ca satelitul să ajungă pe orbită mâine.