sâmbătă, 18 octombrie 2014

Unii politicieni, dar şi o parte dintre analiştii economici consideră că afirmaţiile făcute recent de Tomas Spurny, preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române (BCR), şi Laszlo Diosi, directorul executiv al OTP Bank, sunt manipulatoare şi urmăresc influenţarea votului pe care Parlamentul urmează să-l dea pe iniţiativele legislative care privesc conversia creditelor în valută. De aceeaşi părere sunt chiar şi unele surse din piaţa bancară.  În urmă cu circa o săptămână, şeful BCR a precizat: "Săptămâna viitoare, chiar în această clădire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea să avem un vot pe o lege privind conversia creditelor în valută la cursul istoric. (...) Dacă asta se întâmplă, dacă o lege va permite o astfel de conversie, moneda locală se va prăbuşi precum celebrul boxer Rocky în prima rundă a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 - 10 miliarde euro... Dacă vrem să eliminăm acest risc trebuie să avem o altă platformă de discuţii în următorii 2 - 3 ani, dar dacă vrem să facem asta săptămâna viitoare vom avea turbulenţe serioase în mediul economic din România". În acelaşi ton, cu mai puţin de o săptămână în urmă, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, a "recomandat" clienţilor împrumutaţi în franci elveţieni să-şi păstreze creditele în această monedă, susţinând că francul elveţian va avea un curs descendent, în circa doi ani, în timp ce economia europeană se va întări: "Creditele în CHF sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro. Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în CHF pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire". În acelaşi timp, Diosi a precizat că, în 2007, OTP a realizat analize pe istoricul valutar din ultimii 15 ani, care nu au arătat nicio problemă, drept pentru care nu au putut previziona criza care a urmat şi consecinţele sale.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Bugetul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, cu 85 milioane lei, bani care vor fi repartizaţi autorităţilor locale prin ordin al ministrului de resort, Liviu Dragnea, pentru "asigurarea activităţilor pentru sezonul rece".

Anonim spunea...

François Hollande a declarat vineri, la Milano, că un acord asupra livrării de gaze ruseşti către Ucraina este "la îndemână" şi că s-a ajuns la un acord asupra schimbului de prizonieri între forţele ucrainene şi proruse, la finalul unei întâlniri cu liderii rus, ucrainean şi german, relatează AFP.

Cu câteva momente mai devreme, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că au avut loc "câteva progrese" în cursul acestei reuniuni în centrul căreia s-au aflat contencioase privind livrarea de gaze naturale ruseşti către ţara sa.

"S-a ajuns la un acord global pentru viitoarele luni, sub rezerva unor probleme financiare, care urmează să fie precizate în zilele următoare, dar care nu ţin nici de Ucraina, nici de Rusia", a adăugat Hollande, precizând că este vorba "în principal despre finanţări internaţionale care urmează să fie efectuate".

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ameninţat joi pe europeni cu închiderea robinetului de gaze naturale în această iarnă, în cazul în care nu se ajunge rapid la un acord.

Anonim spunea...

Agenţia de rating Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă, informează Ministerul Finanţelor Publice, printr-un comunicat remis, vineri redacţiei.
Menţinerea ratingurilor României se datorează continuării procesului de consolidare fiscală şi scăderii gradului de îndatorare externă a României, precum şi perspectivelor relativ solide de creştere economică, potrivit agenţiei de evaluare financiară.
Calificativele sunt constrânse de cadrul de guvernanţă, un nivel relativ scăzut al PIB pe cap de locuitor de 9.600 de dolari, şi nivelul încă ridicat, deşi în scădere, al datoriei în valută a sectorului privat, care poate limita politica monetară.
S&P notează că Romania a intrat în recesiune tehnică în prima jumătate a anului 2014, cu două trimestre consecutive de contracţie economică, provocată în primul rând de nivelul redus al investiţiilor, determinat în special de nivelul scăzut de absorbiţie a fondurilor europene. Din acest motiv, agenţia anticipează că creşterea economică a României va încetini în acest an la 2,2%.