marți, 7 octombrie 2014

Dobânzile la care se împrumută de pe piață Germania a atins miercuri un nou minim istoric, obligațiunile guvernamentale servind drept valori de refugiu în urma evoluției slabe a economiei zonei euro, transmite Bloomberg. Germania a vândut obligațiuni cu scadența în august 2024 la un randament mediu de 0,93%, în valoare de 4,1 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari). Este cel mai redus randament de când Bloomberg a început publicarea datelor, în 1993. Investitorii au făcut oferte pentru bonduri de 4,66 miliarde de euro. "Randamentele ar urma să rămână scăzute în Germania o perioadă îndelungată. Acum și BCE a anunțat măsuri de stimulare iar zona euro înregistrează o creștere destul de redusă", apreciază analistul Allan von Mehren, de la Danske Bank A/S, în Copenhaga.
Pe piața secundară, randamentul obligațiunilor pe zece ani a scăzut cu 0,02 puncte procentuale, la 0,93%. Datele vin după ce Institutul de cercetare economică Ifo a anunțat miercuri că încrederea companiilor germane în economie a scăzut în septembrie pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, ceea ce sugerează că îngrijorările cu privire la criza din Ucraina și impactul sancțiunilor împotriva Rusiei își fac resimțite efectele în Consiliile de Administrație ale firmele din cea mai mare economie europeană. În toate sectoarele economiei se înregistrează o înrăutățire a încrederii, avertizează Ifo. Anul trecut, Germania și Rusia au avut schimburi comerciale de aproape 77 de miliarde de euro. Rusia furnizează petrol și gaze naturale Germaniei, iar aceasta exportă produse de inginerie mecanică, medicamente, trenuri și automobile în Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane sunt înregistrate în Rusia și, împreună, ele au investit 20 de miliarde de euro în această țară în ultimii ani.  Recent, președintele BCE, Mario Draghi, a reafirmat că instituția este pregătită să adopte mai multe măsuri de stimulare dacă va fi necesar și a subliniat că nu se așteaptă în zona euro la o deflație de tipul celei înregistrate în Japonia în anii '90. "O serie de factori diferă semnificativ de Japonia anilor '90. BCE a intervenit rapid, la începutul crizei, și acum verifică băncile pentru a le forța să-și rezolve problemele", a declarat președintele BCE. Conform datelor Eurostat, în august 2014, rata anuală a inflației s-a menținut în zona euro la 0,4%, mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE. Este cea mai scăzută rată anuală a inflației înregistrată de zona euro, după octombrie 2009. În prezent, inflația anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană, ceea ce ar putea determina Consiliul guvernatorilor să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare. În septembrie, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia și de a evita pericolul deflației. 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ministerul Afacerilor Externe îi informează - printr-un comunicat de presă - pe cetăţenii care se deplasează pe teritoriul Germaniei cu privire la faptul că Sindicatul german al mecanicilor de locomotivă (GDL) a anunţat organizarea unei greve, pe întreg teritoriul federal, pentru intervalul 7 octombrie 2014, orele 21.00 respectiv 8 octombrie 2014, orele 6.00, urmând să fie afectată circulaţia trenurilor de pasageri pe distanţă lungă, regionale şi orăşeneşti (S-Bahn), precum şi a trenurilor de marfă.

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să consulte, pentru informaţii actualizate, atât website-urile de specialitate (www.gdl.de), cât şi website-ul www.mae.ro.