duminică, 12 octombrie 2014

FMI ar dori că băncile europene să-şi revizuiască în scădere valoarea activelor, să constituie provizioane şi să utilizeze companii specializate pentru gestionarea împrumuturilor irecuperabile. FMI sugerează de asemenea constituirea unor pieţe secundare pentru creditele neperformante. Ultimul raport FMI asupra stabilităţii financiare globale arată că nivelul creditelor cu probleme sărise în Europa de 800 de miliarde euro în 2013, iar cele mai multe neperformante erau pe segmentul de business.
Băncile din România deţin un record negativ în ceea ce priveşte ponderea creditelor neperformante. Potrivit unui raport al Băncii Naţionale a Austriei, după prima jumătate a acestui an, sistemul bancar românesc avea în continuare cel mai mare nivel de neperformanţă din Europa. Astfel, sursa citată arată că ponderea creditelor cu probleme în totalul creditării depăşea 28%, comparativ cu doar 17% în Ungaria sau 9% în Polonia.
Mai mult decât atât, sistemul bancar local se confruntă cu fenomenul de dezintermediere care presupune că băncile mamă îşi retrag liniile de finanţare. Potrivit ultimului raport BNR asupra stabilităţii financiare, în ultimul an şi jumătate, valoarea liniilor de finanţare a scăzut cu 28%.

Niciun comentariu: