Motivul este guvernarea proasta si incompetenta a "clicii Ponta" - "Doar 30% din populaţia activă din România este implicată în activităţi care generează valoare adăugată brută. Este un procentaj pe care noi îl considerăm mic. De asemenea, 30% dintre companiile existente în România generează profit. În continuare, industria este cea care generează valoare adăugată brută şi, implicit, creştere economică. Multe companii au un grad de îndatorare destul de mare şi accesul la finanţare este destul de anevoios. Aici, intervin ajutoarele de stat", a afirmat Negulescu.
Potrivit specialistului Deloitte, veştile referitoare la schemele pentru ajutor de stat sunt pozitive, iar cele mai multe companii care au aplicat pentru acest tip de finanţare au fost româneşti, majoritatea din sectorul automotive, construcţii şi IT.
'Veştile din piaţa sunt foarte bune în privinţa ajutoarelor de stat (...) În 2007, schema de ajutoare de stat a început timid, iar cei de la Ministerul Finanţelor au trebuit să se adapteze în lucrul cu consultanţii, care nu ştiau foarte multe, cum să întocmească dosarele de finanţare (...) Cel mai mare număr de companii solicitante de ajutoare de stat sunt româneşti. Într-o companie românească deciziile se iau mult mai repede decât într-o multinaţională unde trebuie să se solicite aprobări la nivel de grup. Cei mai activi investitori străini au fost companiile din Germania şi SUA, ca număr de aplicaţii. Industriile cele mai active pe ajutoare de stat sunt automotive, construcţii şi IT. România va continua să investească în scheme de ajutor de stat, respectiv cel puţin 1,2 miliarde de euro, în perioada 2014-2020. Ajutoarele de stat au fost foarte bine primite, indiferent de guvernul care a condus această ţară, iar toate au avut ca scop creştere industrială', a explicat Tiberiu Negulescu.
Reprezentantul Deloitte participă miercuri la conferinţa Capital Bankers 2014 'Finanţări pentru IMM-uri'.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu