duminică, 12 octombrie 2014

"Instituţiile de credit au continuat procesul de restructurare a activităţii prin reducerea numărului unităţilor bancare şi a numărului de salariaţi în încercarea de optimizare a cheltuielilor operaţionale. Ritmul redus de creditare precum şi orientarea în tot mai mare măsură către serviciile financiare digitale au influenţat deciziile legate de dezvoltarea reţelelor teritoriale de unităţi bancare. Astfel, numărul de unităţi bancare s-a redus cu 229 de unităţi în 2013 şi cu încă 142 de unităţi în prima jumătate a anului 2014. De asemenea, numărul de salariaţi din sistemul bancar s-a redus cu 3.157 în 2013 şi cu 603 în primul semestru din 2014 (Grafic 3.8.). Din perspectiva numărului de unităţi teritoriale şi a numărului de instituţii de credit la 100 000 locuitori, sistemul bancar din România continuă să se situeze sub media europeană", se arată în Raportul anual asupra stabilităţii financiare a BNR.
În vârful înregistrat la jumătatea anului 2008, băncile angajau aproape 72.000 de oameni, iar acum angajează aproximativ 56.000. Numărul unităţior bancare, omniprezente pe bulevardele din marile oraşe, alături de farmacii, a scăzut de la aproape 6.700 la 5.300.
BNR consideră că băncile au nevoie de angajaţi calificaţi care să fie capabili să analizeze companiile şi să le acorde credite, după ce băncile şi-au redus substanţial expunere asupra companiilor cu valoare adăugată mare în economie.
" Este posibil ca pentru fructificarea potențialului important al cererii eligibile din partea companiilor să fie necesară și o îmbunătățire a calității și expertizei personalului implicat în activitatea de acordare credite, de analiză a riscurilor și de consiliere a companiilor, precum și o mai bună personalizare a produselor și serviciilor oferite", se arată în raport.
Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Niciun comentariu: