joi, 3 aprilie 2014

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar. Potrivit proiectului, limitarea platilor in numerar se extinde si la alti operatori economici decat persoanele juridice: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica. Proiectul va fi trimis catre Parlament.
Plafonul zilnic maxim este de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.
Proiectul mai prevede limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar la 5.000 lei/persoana in cazul operatiunilor de plati in numerar sau de incasari in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, restituiri sau acordari de imprumuturi sau alte finantari;
De asemenea, este prevazuta limitarea operatiunilor de incasare in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana. Mai sunt limitate incasarile si platile in numerar efectuate intre persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie;.
Proiectul de lege mai stabileste si sanctiunile aplicabile celor care depasesc plafoanele, respectiv aplicarea de amenzi in cuantum de 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele.
In plus, proiectul de Lege introduce, pentru institutiile bancare emitente si acceptante din Romania, obligatia de a respecta plafoanele maxime prevazute de lege pentru comisioanele interbancare. Totodata institutiile acceptante au obligatia de a include in acordurile incheiate cu beneficiarii platilor informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.

2 comentarii:

Anonim spunea...

UPDATE Un cutremur cu magnitudinea 4,5 Richter s-a produs joi, la ora 15.38 in zona Vrancea, anunta Centrul seismologic euro-mediteranean.

Cutremurul a avut loc la o adancime de 140 km, avand localizarea 45,52 N 26,37 E.

Coordonatele cutremurului:
123 km N Bucuresti
55 km NV Buzau
5 km NV Gura Teghii
Initial, fusese anuntata o magnitudine de 4,7.

Potrivit agentiei Mediafax, anul acesta, in zona seismica Vrancea au fost inregistrate sapte cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade. Cel mai mare dintre acestea a avut 5 grade si s-a produs in 29 martie.

La 6 octombrie 2013, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.

Anul trecut, in zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel putin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) si 6 martie (4,2 grade).

Anonim spunea...

Evenimentele din Ucraina şi răcirea relaţiilor cu Occidentul au arătat că economia Rusiei este încă foarte vulnerabilă la influenţa factorilor externi, a declarat Andrei Klepaci, adjunct al ministrului rus al Dezvoltării Economice, citat de "Vocea Rusiei" în pagina electronică.

„Observăm o sensibilitate extrem de mare a economiei noastre […] nu numai în ceea ce privește dinamica prețurilor mondiale la petrol, dar și în legătură cu situația privind fluxul de capital”, a declarat oficialul.
Potrivit lui Andrei Klepaci, rata de creștere a PIB-ului în 2014, dacă se vor menține actualele tendințe, ar putea fi mai mică de 1%, iar stagnarea în economie ar putea dura fără să fie luate măsuri structurale.