sâmbătă, 5 aprilie 2014

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, miercuri, candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai, a lui Mircea Diaconu, informeaza B1 TV.Mircea Diaconu si-a depus, miercurea trecuta, la BEC, dosarul de candidatura si listele de sustinatori pentru a intra in alegerile europarlamentare in calitate de candidat independent.
In aceeasi zi,
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a transmis o scrisoare Biroului Electoral Central in care avertiza ca o eventuala decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare "ar fi de natura sa incalce principiul suprematiei interesului public si principiul integritatii in exercitarea functiei publice si ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice".
ANI reaminteste, intr-un
comunicat postat pe site-ul Agentiei
, ca, prin raportul nr.5034/G/II/2011, a evaluat starea de incompatibilitate in care s-a aflat Diaconu Mircea, ca urmare a exercitarii concomitente a demnitatii de senator in Parlamentul Romaniei si a functiei de director-manager al Teatrului "C.I.Nottara".
Prin sentinta civila nr.5153/16.09.2011 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, a fost respinsa contestatia formulata de acesta si, in 19 iunie 2012, Inalta Curte a respins recursul formulat senatorul, la acea vreme, Diaconu Mircea, astfel incat sentinta a ramas definitiva si irevocabila.
In aceste conditii, sustine ANI, Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European, avand in vedere urmatoarele documente, potrivit scrisorii transmise presedintelui BEC, Florentin Sorin Dragut:
  • Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de Diaconu Mircea;
  • Constitutia Romaniei republicata;
  • Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative;
  • Legea nr. 33/2007 - republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European

4 comentarii:

Anonim spunea...

Studiu: Europa pierde statutul de campion in reducerea poluarii, iar investitiile sale in energie curata au scazut spectaculos. Europa si-a redus substantial emisiile de gaze de sera si tintele pentru 2020 vor fi atinse indiscutabil, dar acest lucru se datoreaza in mare masura performantelor economice slabe din ultimii ani, potrivit "Benchmarking Working Europe 2014", al ETUI, publicata luna aceasta, la Bruxelles. Pe de alta parte, investitiile europene in energia din surse regenerabile s-au prabusit spectaculos, in 2013, mai arata studiul. Aceste doua trenduri ii retrag Europei statutul de lider (autoproclamat) in materie de mediu- ea nu mai este nici campionul reducerii poluarii, si nici cel mai mare investitor in energia verde, noteaza Cursdeguvernare.ro.

Anonim spunea...

Cetate misterioasa, gasita in Moldova cu Google Earth si lasere. Tehnologiile din viitor care dezvaluie trecutul romanilor. La cateva minute de Iasi, arheologii au facut una dintre cele mai enigmatice descoperiri din tara noastra. O cetate intinsa pe 40 de hectare, cat un sat din zilele noastre. Cine a construit-o aceasta cetate imensa, de zeci de ori mai intinsa decat Castelul Huniazilor ori Cetatea Neamt? Arheologii nu au inca un raspuns, in schimb au multe semne de intrebare. Mai ales ca descoperirea nu a fost facuta cu ajutorul metodelor traditionale ale arheologilor, ci al unei aplicatii accesibile oricui are un calculator: Google Earth. Daca priviti cu atentie in zona de dealuri dintre comunele iesene Scobinti si Ceplenita, o puteti vedea, la fel cum au facut si arheologii, noteaza stirileprotv.ro.

Anonim spunea...

Saptamana nebuna a politicienilor. Rafuieli la varf si saptamana asta in politica romaneasca, intre adversari traditionali, cum ar fi Basescu si Ponta sau Nicusor Constantinescu si DNA. Din alt film, presedintele Camerei Deputatilor si-a dezvaluit, relaxat, gusturile literare. Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor: "Il stiti pe Paulo Coelho? Io-s fan! (...) O carte o am tot timpul cu mine in geanta". "Scrisoarea de la presedinte este a mea, personala; memoria mea institutionala va tine cont de ea", noteaza EVZ.

Anonim spunea...

Dupa ce in februarie incasarile bugetare au scazut cu 3,1% comparativ cu aceeasi luna din 2013, in martie "gaura" s-a mai adancit cu 1,291 miliarde de lei fata de sumele planificate, au declarat vineri pentru HotNews surse din Ministerul Finantelor. De vina ar fi o rambursare uriasa de TVA, care daca nu ar fi fost facuta, incasarile la buget s-ar fi apropiat de cele estimate, mai spun sursele citate. Primele semnale privind executia bugetara precara din martie au fost lansate de presedintele Basescu, intr-o conferinta de presa.

"In ianuarie, plusul a fost de 435 milioane lei fata de planificare. In februarie, e un minus de un miliard, iar pe martie minus 950 milioane, ceea ce inseamna al doilea miliard minus. Numai pe primele trei luni toata valoarea ramasa de incasat pana la finele anului din taxa pe combustibil a fost consumata, sunt 2 miliarde minus si doar 435 milioane plus, inseamna circa 1,5 miliarde deja in minus fata de planificarea incasarilor", a spus Basescu.

Colectarea proasta, birocratia uriasa si taxe mai mari si mai multe sunt principalele deficiente ale sistemului fiscal din Romania, lucru subliniat si in Raportul anual al Societatii Academice din Romania (SAR) pentru anul 2014.

Analistii SAR argumenteaza ca o crestere a taxelor nu aduce mai multi bani la buget, ci doar se reflecta intr-o inflatie mai mare, lipsa de predictibilitate pentru afaceri si, eventual, incasari mai mici la buget.

De ani de zile, procentul din PIB obtinut prin colectarea fondurilor la buget a ramas relativ constant chiar si atunci cand modificarile de taxe si impozite au fost majore, spre exemplu reducerea impozitului pe venit de la 40% la 16%, prin introducerea cotei unice, sau majorarea TVA, noteaza raportul anual al SAR pe 2014.

Motivul il reprezinta o colectare deficitara generata de un organism de colectare fiscala precar organizat si suspectat de coruptie.

Colectarea a fost mai mica in 2013 fata de 2012 ca procent din PIB. Situatia parea sa se fi imbunatatit in ianuarie 2014, dar e prea devreme pentru a judeca daca revenirea e serioasa. Fiscul ramane condus politic de persoane neperformante, iar ruptura Uniunii Social Liberale (USL) poate afecta chiar si bruma de continuitate de acolo, spun expertii SAR.

Pe de alta parte, fata de media UE de colectare a TVA in proportie de 80%, in Romania rata de colectare efectiva este de 58%. In acelasi timp, 60% din inspectorii fiscali sunt angrenati in controale ce se refera la rambursari de TVA (care inregistreaza intarzieri foarte mari in procesare).

Fara tintirea zonelor de risc sporit, fara un program informatic performant care sa cuprinda o baza de date la nivel national, fara un aparat intern de analiza si control de risc, precum si fara verificarea incrucisata si centralizata a performantelor agentiilor teritoriale, slabele performante in colectare vor continua.

Concluzia unanima a expertilor SAR este ca sistemul fiscal nu este gandit pentru a fi incurajant si prietenos pentru mediul de afaceri, este gandit doar pentru maximizarea veniturilor si, eventual, pentru a extrage rente pentru clientela politica.