România a primit "milioane de dolari" de la CIA pentru a găzdui închisori secrete, a declarat o avocată americană, în prima zi a audierilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), conform unor surse din presă. În cadrul acestor audieri, România este acuzată că pe teritoriul său, a permis ca CIA să tortureze suspecţi de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, relatează The Associated Press, potrivit surselor. Un cetăţean saudit, aflat în prezent în custodia Statelor Unite, la închisoarea militară de la Guantanamo (Cuba), a declarat la CEDO că a fost torturat în 2004 într-una dintre aceste închisori CIA. De asemenea, avocata acestuia, a susţinut la CEDO că aceste închisori au funcţionat în România din 2003 şi până în 2005, cu "încuviinţarea şi complicitatea" Guvernului de la Bucureşti, acuzaţii pe care autorităţile române le resping. Europarlamentarul, Norica Nicolai, nu a recunoscut că au fost închisori în ţara noastră. Avocata americană a adăugat că sauditul Abd al-Rahim Al Nashiri, clientul său, a fost torturat în cadrul închisorii, a fost încătuşat, privat de somn, supus unor zgomote puternice şi lumini intense, pălmuit şi supus unei "hrăniri rectale cu forţa", într-o închisoare CIA din Bucureşti. Curtea a anunţat că va decide în câteva luni dacă România a permis cu bună ştiinţă funcţionarea acestor închisori secrete CIA în care s-a practicat tortura.
2 comentarii:
François Bloch este succesorul lui Philippe Lhotte în funcţia de director general. Acesta a fost desemnat, ieri, de Consiliul de Administraţie al BRD Groupe Societe Generale, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Numirea va intra în vigoare pe 1 noiembrie 2016 şi este supusă aprobării Băncii Naţionale a României. Philippe Lhotte va rămâne membru al Consiliului de Administraţie al BRD, în timp ce va prelua alte responsabilităţi în cadrul Grupului Societe Generale, conform sursei citate.
* BANCHERUL
* Dobânzile la credite au crescut cu o jumătate de punct in primul semestru
Dobânda medie la creditele noi in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor a crescut in primul semestru din acest an cu aproape o jumătate de punct, la 5,79% in iunie 2016, de la 5,35% in decembrie 2015, când s-a înregistrat cea mai mica dobânda de până acum, conform statisticilor BNR. Dobânda la credite rămâne astfel la nivelul de acum un an, când era chiar mai mică, de 5,71% in mai 2015, ceea ce poate reprezenta un indiciu ca acesta este nivelul de rezistenta al dobânzilor la creditele bancare, sub care băncile nu sunt dispuse să coboare, in perspectiva întăririi politicii monetare a BNR in următoarea perioadă. BNR nu a mai modificat dobânzile de peste un an, din 7 mai 2015, când a scăzut dobânda de politica monetara de la 2% la 1,75%.
Trimiteți un comentariu