Yenul, euro și alte monede importante şi-au pierdut strălucirea în ultimii ani în raport cu dolarul, în condiţiile în care Federal Reserve a redus stimulentele, iar decidenţii lumii au încercat să obțină câștiguri pentru economiile lor naționale lente. Dar țările care nu se alătură devalorizarii, cum ar fi acum Statele Unite, pot sfârşi prin a suferi în cazul în care exporta mai puțin și importă mai mult. O scadere abrupta a valorii yuanului ar putea intensifica, de asemenea, unele dintre forțele care, în opinia unor economiști, au provocat contraperformanţa economiei americane.
"Riscul de deflaţie, o stagnare seculară în SUA ar fi stimulată de o devalorizare majoră a monedei chineze", a declarat Lawrence H. Summers, fostul Secretar al Trezoreriei americane. Summers a avertizat, cu toate acestea, împotriva exagerărilor. "Trebuie să fim foarte atenţi cu privire la fluctuațiile pieței și la nesiguranța din rândul participanților,în privinţa unor interventii guvernamentale majore." Analistii spun că tensiunile valutare ar putea agrava unele dintre problemele înrădăcinate în economia globală, iar mutarea China reprezintă o dilemă pentru Rezerva Federală americană Fed, care ia în considerare creșterea ratelor dobânzii.
Devalorizarea monedei chineze provine în parte din dorința de a lăsa piețele să influențeze prețul yuanului, o schimbare susţinută de factorii de decizie la nivel mondial. Dacă este bine gestionată, aceasta poate da un impuls China și îi poate oferi flexibilitatea suplimentară de care are nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu