Preţul mondial al petrolului a scăzut în ultimele luni cu 20% şi a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. La Londra, acesta a căzut sub pragul psihologic de 50 de dolari pe baril, ajungând la 49,8 dolari pe baril. Ultima oară când a atins un astfel de nivel s-a întâmplat în 2009, atunci când prin lume bântuia criza economică. Cauzele majore care au dus la această stare de fapt sunt mărirea producţiei în SUA şi ridicarea embarogului impus Iranului, stat care se bucură de rezerve imense de ţiţei. La acestea se mai adaugă şi încetinirea economiei Chinei din ultimul timp, ceea ce traduce printr-o scădere semnificativă a importurilor de petrol. “Piaţa pare a se concentra din nou pe partea de ofertă iar una dintre dificultăţi fiind aceea că este de aşteptat ca Iranul să revină pe piaţă (cu o majorare a exportului de petrol cu 500.000 de barili pe zi - n.r), iar ceilalţi membri OPEC nu par a da semne că vor să-i facă loc (micşorându-şi producţia - n.r.)”, a declarat Ric Spooner, analist şef la CMC Markets din Sydney, citat de Reuters. Petrolul ieftin din ziua de azi afectează bineînţeles statele producătoare, cele dependente de exporturile de ţiţei. Venezuela e demult în colaps, Rusia are mari probleme iar în mirificul Orient Apropiat, Arabia Saudită se vede nevoită să se împrumute pentru a acoperi găurile din buget. Marile companii petroliere taie investiţii şi reduc schemele de personal. Americanii de la Chevron vor da afară 1.500 de oameni. La fel vor proceda şi conaţionalii de la Conoco Phillips. Britanicii de la Royal Dutch Shell se vor dispensa de 6.500 de angajaţi iar exemplele pot continua. La acestea se adaugă şi tăierea de investiţii în valoare de 200 miliarde de dolari. Bursa de la New York a închis în scădere în prima sesiune a săptămânii din cauza petrolului ieftin: Dow Jones a cedat 0,52%, iar Nasdaq 0,25%. Şi S & P 500, cel mai urmărit de către investitori, a coborât cu 0,28%, sau 5,80 puncte la 2.098,04 de puncte.
Investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la economia chineză, dar şi de faptul că preţul ţiţeiului a scăzut cu 7% în unele ultimele două sesiuni, şi a dus cu el pe minus la bursa acţiunile din sectorul energie, inclusiv ale giganţilor Chevron şi ExxonMobil.
Reducerea preţului la petrol se resimte în întreaga lume şi atunci când vine vorba de preţurile la carburanţi. Spre exemplu, în România, în ultimele trei luni motorina s-a ieftinit cu aproximativ 50 de bani, iar preţul benzinei a scăzut cu peste 25 de bani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu